Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BASISSCHOOL IN OOST HEEFT PRIMEUR IN BOXTEL

Hobbendonken maakt werk van programma 'Gezonde School'

De Hobbendonken mag zich als eerste in Boxtel een gezonde basisschool noemen. De school aan de Beneluxlaan in Boxtel-Oost ontving gisteren uit handen van wethouder Marusjka Lestrade en GGD-preventiemedewerker Ingrid Bodeutsch een plaquette, die samen met drie leerlingen naast de voordeur werd bevestigd. De Hobbendonken voldoet als eerste aan alle eisen op het gebied van sociale veiligheid en welbevinden van leerkrachten, leerlingen én ouders.

Gadeslagen door kinderen uit alle klassen, hielpen Floor Potters (8), Gabriël Drenth (10) en Xander van der Burgt (10) graag een handje bij het ophangen van de plaquette die symbool staat voor een anderhalf jaar durend proces dat de school heeft gevolgd. ,,Het is een heel klein bordje voor een heel groot verhaal", zei wethouder Lestrade complimenteus. ,,De gemeente heeft de GGD Hart voor Brabant gevraagd om alle scholen te benaderen voor de methodiek 'Gezonde School' omdat we het belangrijk vinden dat alle kinderen in Boxtel veilig en gezond onderwijs krijgen op scholen waar het fijn is."

De Hobbendonken was volgens GGD-preventiemedewerker Bodeutsch de eerste school die zich enthousiast meldde en aan de slag ging met het thema 'welbevinden en sociale veiligheid'. ,,Meteen de moeilijkste opdracht", aldus Bodeutsch, die inmiddels met meerdere plaatselijke scholen aan de slag is om ook daar te werken aan het programma 'Gezonde School'. Andere scholen kiezen bijvoorbeeld voor gezonde voeding of sport en beweging. ,,We hebben samen met De Hobbendonken achttien maanden gewerkt voordat we nu de plaquette kunnen ophangen. Daarin zijn heel veel stappen gezet, niet alleen met het team, maar ook met leerlingen en ouders."

PESTCOÖRDINATOR

Leerkracht Gerry van Zanten was binnen De Hobbendonken een van de kartrekkers van 'Gezonde School'. Als gedragsspecialist binnen het team koos ze met directeur Henk Verhoeven vol overtuiging voor een programma waarin voorop staat dat iedereen zich veilig en prettig moet voelen op school. ,,Op alle fronten kun je nu zien dat we voldoen aan het predicaat Gezonde School", legt Van Zanten uit. ,,Zo hebben we een pestcoördinator en ligt er een gedegen sociaal veiligheidsplan."

Collega-leerkracht Reinout Brocken vult aan dat het belangrijk is dat kinderen zich prettig voelen. ,,Als je graag naar school gaat, kun je makkelijker leren. En juist dit is waar De Hobbendonken altijd voor staat en waarom ik ooit heb gekozen voor dit vak. Het gaat om het mens-zijn en hoe we fijn met elkaar om kunnen gaan. Als dat op school goed geregeld is, voelt iedereen zich veilig en thuis."

Hanneke Verbeek werd als een van de geëngageerde ouders binnen De Hobbendonken ook betrokken bij het traject om 'Gezonde School' te worden. ,,Met andere ouders heb ik meegedaan aan een enquête en ben ik geïnterviewd, onder meer door de inspecteur. Ik ben nu zo'n vijf jaar actief op deze school en het voelt als een warm bad. Wanneer ik hier ook kom of wat er ook gebeurt, het voelt altijd goed."

GGD-preventiemedewerker Bodeutsch vult aan dat juist de participatie van ouders belangrijk is. ,,We hebben het binnen de GGD dan over educatief partnerschap, waarbij niet alleen leerlingen en leerkrachten zich betrokken voelen, maar ook ouders niet aan de zijlijn staan."

FOTO LINKS: Wethouder Marusjka Lestrade schroeft met hulp van Xander, Floor en Daniël een plaquette tegen de gevel van 'gezonde school' De Hobbendonken. Rechts staat leerkracht Reinout Brocken. (Foto: Peter de Koning).