Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VERNIEUWDE CANON VAN BOXTEL OFFICIEEL ONTHULD IN MUBO

'Een complete veldslag gevochten'

LONNEKE HOONDERT

Met 47 vensters is de vernieuwde canon van Boxtel, die in 2014 bij de opening van museum MuBo werd gepresenteerd, voor de komende vijf jaar 'af'. Het was dan ook een behoorlijk intensieve klus voor bestuurslid Bea Schoenmakers en haar team van deskundigen om het overzicht van de Boxtelse cultuurgeschiedenis te herzien. Elk jaar aanpassen is daarom geen doen. ,,God weet wie er over vijf jaar wordt toegevoegd. Misschien wel Michael van Gerwen", lachte Schoenmakers.

De vorige versie van de historische richtsnoer - die dinsdag in het museum officieel werd gepresenteerd aan het publiek - bestond uit 37 gebeurtenissen, personen en objecten uit de Boxtelse geschiedenis. Die vensters werden grondig onder de loep genomen door onder meer historici en leden van de heemkunde. Vooral de middeleeuwen waren onderbelicht. ,,Pater Hans de Visser ontfermde zich daar over en het gat is opgevuld met informatie over onder meer de zusters clarissen, heer Willem II van Boxtel en de negen kanunniken", vertelde Schoenmakers.

SLAG OM BOXTEL

Er zijn niet alleen onderwerpen toegevoegd. Bestaande vensters zijn ook verbeterd. Dat leidde nogal eens tot discussies onder de deskundigen. ,,Er is een complete veldslag gevochten tussen onze historici: is het nu de slag om Boxtel of de slag bij Boxtel?", zei Schoenmakers gekscherend. Uiteindelijk prijkt er op het venster 'slag om Boxtel'. ,,Maar ze zijn het nog steeds niet met elkaar eens."

ONDERWIJS

Directeur Ilse Lamers van de Sint-Petrusschool had dinsdag, samen met wethouder Marusjka Lestrade en bestuursvoorzitter Maria Voets van MuBo, de eer om de herziene canon - bevestigd op een meterslang foamboard - te onthullen. Binnenkort verhuist de historische tijdlijn van het museum naar het computerlokaal van de school aan de Burgakker. Dat de canon daar komt te hangen, is niet toevallig. Voets hoopt dat de canon de basis gaat vormen voor het geschiedenisonderwijs in Boxtel. Inmiddels loopt er een eerste proef op de Sint-Petrusschool. Daar wordt de lokale geschiedenis die in de canon is opgenomen, betrokken bij de geschiedenislessen. ,,We willen de geschiedenis laten leven. Wanneer we


Kerstklassieker draait in ridderzaal van Stapelen

De ridderzaal van kasteel Stapelen is donderdag 15 december het decor van een kerstfilm. FilmPodiumScopia vertoont dan de kerstklassieker 'It's A Wonderful Life', een feelgoodfilm uit 1946.

De populairste ster van Hollywood in die jaren, James Stewart, werkte in deze film samen met de meest favoriete regisseur in de Verenigde Staten destijds: Frank Capra. De film is een warm kerstverhaal over een man die het mooiste kerstcadeau ooit krijgt…

Toegangskaarten kosten 7.50 euro en zijn te koop bij Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en Marimba (Van Beekstraat) in Boxtel en bij drogisterij Bewust Beter in Liempde. De film wordt om 20.15 uur ingeleid door Wim van Liempt.

algemene historie behandelen, bekijken we met de kinderen wat er toen in Boxtel speelde", aldus Lamers. Zo wordt aan het onderwerp 'burgers en stoommachine' de Boxtelse papierindustrie gekoppeld. ,,We hebben het dan over de fabriek langs de Dommel, waar deze samenvloeit met het Smalwater, die zo belangrijk was dat Napoleon er in 1809 op bezoek ging."

IDENTITEIT

De wethouder toonde zich trots op de bijgeschaafde canon én op het lokale museum. ,,Boxtel heeft een sterke lokale en regionale identiteit. Het is interessant dat er met de canon gefocusd wordt op de geschiedenis van het dorp. Het geeft ons een gevoel van geborgenheid. We mogen ons gelukkig prijzen met MuBo, want het is belangrijk voor kinderen om te weten waar ze vandaan komen. Zo kunnen ze vol vertrouwen de toekomst tegemoet gaan."

De canon van Boxtel is online te bekijken op de website van museum MuBo: www.muboboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Wethouder Marusjka Lestrade, bestuursvoorzitter Maria Voets van MuBo en directeur Ilse Lamers van de Sint-Petrusschool onthullen de vernieuwde canon van Boxtel die in 49 vensters een totaalplaatje van de Boxtelse cultuurgeschiedenis probeert te schetsen. (Foto: Albert Stolwijk).


Vandaag Kookt

terug met show

van 'Daendel'

Lange tijd was het stil rond muzikaal café en restaurant Vandaag Kookt aan het Stationsplein. Eigenaar Jan Bergman liet deze week weten dat er weer activiteiten gepland worden. Als eerste is de band Daendel geboekt, die vrijdag 16 december een optreden verzorgt.

Daendel bestaat uit vier in Boxtel opgegroeide jongens: Ingmar Schuurmans, Johan Boleij, Hayk Vervoort en Max Bergman. Ze hebben elkaar in Utrecht op muzikaal gebied gevonden. Tijdens bijeenkomsten in een studentenhuis aan de Daendelsstraat zijn ze samen muziek gaan schrijven en instuderen. De muziek die ze maken valt het best te definiëren als desert-surf indie-rock. Met uitgerekte gitaarklanken en stuwende drums is hun geluid te vergelijken met een soundtrack van een Quentin Tarantino-film.

De band is momenteel bezig met het opnemen van de eerste EP, die naar verwachting in februari zal uitkomen. Na verschillende optredens in Utrecht en Amsterdam, willen de bandleden hun muziek ten gehore brengen bij het Boxtelse publiek.

Vandaag Kookt is vrijdag 16 december vanaf 20.30 uur geopend, het optreden van Daendel begint om 21.30 uur. De toegang is gratis.