Afbeelding
Foto: Theater aan de Parade

BRABANTS CENTRUM VERLOOT VRIJKAARTEN VOOR SHOW HANS KLOK

House of Horror komt naar 'Parade'

PETER SCHAVEMAKER

Illusionist Hans Klok staat deze maand met zijn nieuwe show House of Horror in het Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch. Brabants Centrum blikt vooruit met de illusionist én geeft twee gratis toegangskaarten weg voor de voorstelling op 15 december.

Een van dé hoogtepunten van de voorstelling is de illusie met de kartonnen doos waarin Hans Klok totaal opgevouwen zit, terwijl twee mensen uit het publiek er twintig messcherpe zwaarden doorheen mogen steken. Klok zag deze illusie, bedacht door het Duitse illusionisten echtpaar Hans en Helga Moretti, al op tienjarige leeftijd op televisie.

De jonge Klok tekende de doos tot in perfectie na en probeerde de illusie te begrijpen. Na ruim 35 jaar is het Klok gelukt om het geheim van deze illusie, voor de ogen van David Copperfield, als enige in de wereld te mogen gebruiken door het geheim te kopen. Peter Moretti, de zoon van, heeft Klok de illusie na de dood van zijn vader in 2013 gegund. Hij zei dat Klok 'de illusionisten traditie van zijn vader' het beste kon voorzetten.

Is deze illusie de oorsprong van de show?

,,Nee, de show is ontstaan tijdens een tournee in Duitsland waarbij ik werd gewezen op de televisieserie An American Horror Story met Jessica Lange. Als liefhebber van horror vond ik het een leuk idee om een show rond dat thema op te zetten. Ik val door een zwaard, laat me onthoofden en word levend begraven. Dat is al horror. Mijn vorige show, opgebouwd rond Houdini, had veel succes. Ik wilde na vier jaar iets anders doen dan ontsnappingen."

Je bent een liefhebber van horror. Waarom?

,,Horror en magic liggen heel dicht bij elkaar. Horror is ook spoken en dingen die niet kunnen. Ik spot verder met de natuurwetten."

De voorstelling is gebouwd rond het verhaal van illusionist Cordoni die in een vervloekt huis woont waar geesten van oude illusionisten wonen. Je zei over regisseur Frank van Laecke dat hij je beste regisseur ooit is.

,,Hij heeft de illusies gelaten wat ze zijn. Mijn oorspronkelijke verhaal was bijna een toneelstuk, Frank heeft dit vereenvoudigd tot het verhaal rond het vervloekte horrorhuis. Als variétéartiest ben ik moeilijk te regisseren omdat er weinig logica in mijn spel zit. De geheimen achter de illusies hebben geen rol gespeeld, de volgorde van de illusies hebben we samen bedacht tot een goede spanningsopbouw."

Heb je alles uit de kast getrokken voor deze nieuwe show?

,,Ja, echt alles. Ik heb heel goed nagedacht wat het publiek zou willen zien en heb ook nagedacht of ik nog voldoende vaart in de voorstelling kon houden. Hoewel dit klinkt als twijfel is de voorstelling fysiek erg zwaar. Ik vergelijk mijn voorstelling met een sporter die in twee minuten alles moet geven, bij mij duurt deze tijdspanne tweeënhalf uur."

Je haalt in de show een aantal keer publiek op het podium om je te assisteren. Geeft dat risico dat deze mensen, van dichtbij, de geheimen van de illusies kunnen ontdekken?

,,Publiek op het toneel toelaten heb ik nooit eerder gedaan omdat het de voorstelling vertraagt. Ik ben nu 47 en merk dat het publiek luistert naar wat ik zeg, daarom betrek ik het publiek nu meer bij mijn show. Er is geen risico, omdat het publiek geïntimideerd raakt als ze op het toneel staat. Dat schrikt af. Ik praat als entertainer ook meer met het publiek, Karin Bloemen en Sara Kroos hebben mij hierbij heel erg geholpen om deze voorstelling als een personalityshow op te voeren."

De voorstelling House of Horror van Hans Klok is woensdag 14 en donderdag 15 december te zien in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 53,50 euro. Verkoop: www.theateraandeparade.nl.

Stichting Brabants Centrum verloot onder haar leden twee vrijkaarten voor de show van 15 december. Belangstelling? Stuur een mail naar bc@brabantscentrum.nl met daarin jouw motivatie waarom jij graag naar Hans Kloks House of Horror wilt.