BOXTELAREN BOEKEN IN SPORTCOMPLEX DE BRAKEN TWEEDE ZEGE OP RIJ

Basketballers JRC kloppen ook Sphinx

De basketbalmannen van JRC Boxtel hebben zondag in sportcomplex De Braken gewonnen van basketbalvereniging Sphinx uit Wageningen. De nummer twee van de ranglijst werd met 64-59 opzij gezet.

De thuisploeg kon beschikken over een nagenoeg volledige selectie, alleen Jaap van Loon is nog net niet wedstrijdfit. Binnenkort zal hij zijn langverwachte rentree maken, op trainingen blijkt al dat dit zeker een kwalitatieve impuls zal zijn. Bovendien speelde JRC in nieuwe flitsende tenues, de trotse sponsors waren natuurlijk aanwezig op de tribune in sportcomplex de Braken.

Het team uit Wageningen is een nieuwkomer in de competitie en presteert tot nu toe erg goed. Dit komt mede door Damiel van Ermen (18 punten deze wedstrijd), een Boxtelse atleet die de hele jeugdopleiding van JRC heeft doorlopen en vervolgens is vertrokken naar Wageningen. Het is voor JRC te hopen dat hij ooit nog terugkeert naar Boxtel…

GESCHROKKEN

De bezoekers gingen prima van start met snelle aanvallen en agressieve rebounding. JRC leek geschrokken en keek meteen tegen een achterstand aan van 4-14. Vooral de afstandsschoten van de thuisploeg vielen nog niet goed in de openingsfase. Coach Olieviera nam een time-out en besprak de aanvallen die gespeeld moesten worden. Dit leek te werken. Mede dankzij een aantal goede schoten van international David de Gilles (7 punten in het eerste kwart), wist JRC terug te komen en eindigde het eerste kwart in 14-18.

In het tweede kwart had JRC de aanval van de bezoekers onder controle, ze kwamen nauwelijks tot scoren of aanvallende rebounds. JRC wist de zone-verdediging van Sphinx goed te breken en scoorde dit kwart 22 punten tegen 11 Wageningse scores. Er werd in deze fase hard gewerkt voor elkaar en meerdere spelers kwamen tot scoren. In dit kwart kantelde de wedstrijd in Boxtels voordeel: 36-29.

SPANNEND

Na rust verliep de wedstrijd rommeliger en werd weinig rust gepakt in de aanval. Op dat moment wisten de bezoekers enkele makkelijke punten te maken met afstandsschoten. In dit kwart scoorden Van Loon en De Gilles samen 13 van de 14 punten. In de laatste vier minuten bleven Boxtelse treffers uit, maar hield JRC de voorsprong vast: 50-46.

Met nog drie minuten te spelen in het vierde kwart was er een kleine voorsprong voor JRC, 58-52. Op dat moment brak de spannendste fase van de wedstrijd aan. Kai Elissen bekroonde een sterke wedstrijd met een belangrijke driepunter en zette de stand op 61-52. Vervolgens stopte JRC de bezoekers enkele keren foutief af, wat leidde tot acht vrije worpen: 61-59. De wedstrijd was weer helemaal open...

BESLISSEN

Coach Olieviera nam opnieuw een time-out. JRC kreeg de bal uit op de zijlijn en Sphinx moest een fout maken om de klok te kunnen stoppen. Vervolgens wist JRC de wedstrijd te beslissen vanaf de vrije-worplijn met drie uit vier rake vrije worpen, benut door Van Loon. Eindstand 64-59.

Scores JRC: Teun van Loon 21 punten; Davis de Gilles 13; Floris de Jong 12.

FOTO RECHTS: Kai Elissen aan de bal voor JRC. De Boxtelse basketballers wonnen verdiend van Sphinx uit Wageningen. (Foto: Hans Verberk).