Afbeelding
Foto: Manon Pullen

Kinderen maken kennis met ijshockey op 27 december

Snelste sport ter wereld op de ijsbaan

Lonneke Hoondert

Het wordt de snelste teamsport ter wereld genoemd en kent wereldwijd liefst twee miljoen beoefenaars. Toch is ijshockey in Nederland niet zo bekend. IJshockeyvereniging Red Eagles uit 's-Hertogenbosch wil daar verandering in brengen. Dinsdag 27 december staan daarom twee jeugdteams van de club op de schaatsbaan Boxtel on Ice. En kinderen tussen de 5 en 12 jaar zijn van harte uitgenodigd om de schaatsen aan te binden en mee te doen aan de ijshockeyclinic.

Zeventien kinderen van het Under 8 en Under 10-team van Red Eagles vertonen tijdens de ijshockeyclinic hun vaardigheden. Het wordt de derde keer dat de jeugdteams een demonstratie verzorgen op zogeheten mobiele ijsbanen. Sverre Pullen (8) van U8 uit Rosmalen is ook van de partij en kijkt er al naar uit: ,,Ik kan dan aan anderen laten zien wat ik kan. Maar het allerleukste van zo'n clinic is dat er kinderen meedoen die ik nog niet ken. Samen doen we dan leuke oefeningen en mogen we op goaltjes schieten." Sverre is dol op de sport. ,,Het gaat heel snel en je speelt vaak toernooien in het buitenland. Daar leer je dan andere kinderen kennen."

Leden van Red Eagles beheren al jaren de mobiele schaatsbaan in 's-Hertogenbosch tijdens het Bosch Winterparadijs op de Parade. Op 4 januari geeft de club daar eveneens een clinic. Een uitstapje naar Boxtels ijskoude trots ziet de vereniging wel zitten. Bestuurslid Manon Pullen: ,,We proberen schaatsbanen in de buurt af te gaan, zodat mensen ook eens een keer aan ijshockey als sport voor hun kinderen denken. Het is niet zo gevaarlijk als iedereen veronderstelt. De jeugd is goed beschermd, daar gebeurt niets mee."

De aantrekkingskracht van ijshockey ligt volgens Pullen in de snelheid van het spel. Je moet behoorlijk vlot kunnen nadenken én reageren.

SPELPLEZIER

Tijdens de training op de Boxtelse schaatsbaan leren de ijshockeyers in spe hoe ze om moeten gaan met de stick en de puck. Ook mogen ze wat schaatstechnieken uitproberen, zoals slalommen. Tot slot mogen ze hun geluk beproeven tijdens een wedstrijdje. ,,De focus van de clinic ligt op spelplezier", vertelt Pullen. ,,Tijdens zo'n training wil je de kinderen goed leren schaatsen en zorgen dat ze behendigheid krijgen met de puck." De jeugd van Red Eagles speelt alle wedstrijden volgens een simpele spelregel, volgens het bestuurslid: ,,Heb je je best gedaan? Prima. Heb je lol gehad? Nog veel beter."

Dat de vereniging haar thuisbasis heeft in het Bossche Sportiom hoeft voor Boxtelse ijshockeyaspiranten geen beletsel te zijn. ,,We hebben ongeveer 250 leden en een groot deel komt van buiten 's-Hertogenbosch. Van Nijmegen tot Zaltbommel."

BENELEAGUE

IJshockeyvereniging Red Eagles bestaat inmiddels 51 jaar en doet mee aan de BeNeLeague. Eén van de hoogst haalbare klassen waar een seniorenteam aan mee kan doen. Naast de coach van U10, Frank Tijbosch, komt ook BeNeLeague-speler Bryan Vos mee naar Boxtel om de lokale jeugd de 'kneepjes van het vak' te leren.

De ijshockeyclinic vindt dinsdag 27 december van 13.00 tot 14.00 uur plaats op de schaatsbaan aan de Prins Hendrikstraat. Kinderen tussen de 5 en 12 jaar mogen meedoen. Opgeven is niet nodig. Voor sticks, pucks en helmen wordt door Red Eagles gezorgd. Bevalt de clinic? Dan kunnen kinderen zich voor drie gratis proeflessen aanmelden via aanmelden.red.eagles@gmail.com.

FOTO'S BOVEN: IJshockey: op dinsdag 27 december is het mogelijk een clinic te volgen op de Boxtelse ijsbaan. (Foto's: Manon Pullen).

Afbeelding
Afbeelding