Onder toeziend oog van alle leerlingen van basisschool De Oversteek knipte Sinterklaas maandag een lintje door. Daarmee verklaarde hij de nieuwe speelplaats van de Liempdse school voor geopend. (Foto's: Gerard Schalkx).
Onder toeziend oog van alle leerlingen van basisschool De Oversteek knipte Sinterklaas maandag een lintje door. Daarmee verklaarde hij de nieuwe speelplaats van de Liempdse school voor geopend. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

LEERLINGENRAAD ONTWERPT SCHOOLPLEIN VOOR BOVENBOUW DE OVERSTEEK

Sinterklaas opent nieuwe speelplaats in Liempde

LONNEKE HOONDERT

Sinterklaas bracht maandagochtend niet alleen een bezoekje aan de kinderen van basisschool De Oversteek vanwege zijn verjaardag. Hij had ook een speciale opdracht: een lintje knippen. Naast handjes geven en zwaaien naar de kinderen stond óók de opening van de nieuwe speelplaats voor de bovenbouw van de Liempdse school op het programma. In een chique groene oldtimer kwam de goedheiligman aangetuft en werd hij onthaald door de leerlingen én de kinderen van de slagwerkgroep van fanfare Concordia.

Al maanden keken de kinderen uit naar de komst van de goedheiligman. Die deed het op zijn gemak, want de antieke auto, waarin hij dit keer arriveerde, had niet het vermogen van de speedboot waarin de Sint zich vorig jaar naar De Oversteek liet vervoeren. ,,Ik viel bijna in slaap", verklapte Sinterklaas. Voordat hij overging tot het officiële gedeelte, zette de goedheiligman leerkrachten Joke Voets en Annemieke de Vries in het zonnetje. ,,Zij werken hier al ongeveer bijna precies 12,5 jaar." Daarna zette hij de schaar in het rode lint en verklaarde hij het fonkelnieuwe speelplein, waar vorige week de laatste hand aan werd gelegd, voor geopend.

JUNGLE

Groener en vooral meer uitdaging. Dat wilden de bovenbouwkinderen het liefst. Het nieuwe schoolplein lijkt aan alle eisen te voldoen. Grote houten klauterpalen, boomstammetjes die op verschillende hoogten zijn afgezaagd en her en der immense keien. ,,Twee jaar geleden had groep 5 tot en met 8 al geld opgehaald voor een nieuwe speelplaats. Maar eerst werd het plein van de onderbouw opgeknapt", vertelt Inge Timmermans uit groep 7 namens de leerlingenraad. Hoewel de bovenbouwscholieren de jongsten een nieuwe speelplek gunden, ging het toch kriebelen. In februari trok Inge met Cilke Spijkers en Kiki Scheutjens langs de deuren voor een handtekeningenactie. Die boden ze aan directeur Edwin Vugts aan. ,,Hij bracht ons op het idee van een leerlingenraad. Vanuit groep 5 tot en met 8 hebben we nu afgevaardigden in de raad zitten", zegt Inge. Loris van der Heijden uit groep 5 is daar één van: ,,Ik wilde lid worden, omdat ik voor andere kinderen dingen wil veranderen. Zo kan ik hen blij maken." Ook Maud van Kollenburg uit groep 7 werd gekozen: ,,Het is leuk om te weten wat er op school speelt."

Hoewel de leerlingenraad zich ook bezig houdt met actuele onderwerpen zoals pesten, is de herinrichting van de nieuwe speelplaats zijn eerste echte wapenfeit. Om alle bovenbouwleerlingen tevreden te stellen, ging de raad de klassen in. ,,Iedereen had goede ideeën, maar er was één probleem: het kraaiennest, een groot speeltoestel waar eigenlijk niemand op speelt, moest blijven", licht Inge toe. ,,We gaven liever geld uit aan nieuwe spullen, dan heel veel geld aan alleen het verwijderen van het kraaiennest." Samen met meester Edwin en ontwerpers van BuroBlad bedachten de kinderen de inrichting van het nieuwe plein. Die werd bekostigd uit een bijdrage van de school én dankzij de hulp van de oudervereniging. Die organiseerde samen met de raad een spelletjesmiddag waar Op Liemt Gemunt-muntjes ingeleverd konden worden.

Over de vraag of alle leerlingen gelukkig zijn met de metamorfose van het plein, moeten de drie scholieren even nadenken. ,,De voetballers zouden graag meer ruimte hebben. Die hebben nu een kleiner veld. Maar ze zijn wel blij met de rest van de veranderingen", besluit Inge.

De leerlingenraad (v.l.n.r.): Maud van Kollenburg, Roosje Voets, Valerie Geurts, Mare de Greef, Cilke Spijkers, Loris van der Heijden, Luna de Grauw, Inge Timmermans, Till Bauer, Bastian Geurts. Voor: Ynez de Grauw, Kiki Scheutjens.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding