Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

WEEKEND LANG ACTIVITEITEN IN CENTRUMSTRATEN

'Kerstfair brengt kerstsfeer in Boxtel'

HENK VAN WEERT

Een levende kerststal in de Stationsstraat wordt, naast de schaatsbaan natuurlijk, dé publiekstrekker voor de jaarlijkse Kerstfair van de centrumondernemers in hartje Boxtel. In de straten klinkt zaterdag 17 en zondag 18 december muziek, er worden workshops verzorgd en in kraampjes zijn leuke hebbedingetjes te koop. De Markt is beide dagen alleen via de Rozemarijnstraat te bereiken. Vanuit de Clarissenstraat kunnen automobilisten het plein niet op.

,,Op diverse plekken in het centrum willen we pleintjes creëren waar van alles te beleven valt", vertelt centrummanager Berry Dankers. ,,Zo komt op de hoek van de Rechterstraat en de Kruisstraat een tentje te staan waar diverse muziekkapellen en koren optreden. Dat geeft meteen al een hoop gezelligheid. Althans, als het weer een beetje meezit. Want dat is natuurlijk altijd met een evenement als dit: als het regent, dan bederft dat de sfeer."

Op de Markt, vóór De Croon, presenteert Scouting Boxtel zich met een knetterend kampvuurtje waarin marshmallows kunnen worden geroosterd. Op die plek deelt het college van B. en W. zaterdag vanaf 17.00 uur zelfgemaakte winterkost uit. In de Croonpassage zelf, op het pleintje aan de Dommel, worden diverse kinderspelen opgesteld en staat een klein draaimolen.

KRAAMPJES

Door de komst van de ijsbaan wordt de oliebollenkraam van Jan Paashuis verplaatst naar de Zwaanse Brug. Op die plek komen ook enkele marktkramen waarin uiteenlopende winterse artikelen worden verkocht. ,,Met name zogeheten branchevreemde producten; denk daarbij aan artikelen als vogeltaarten en dergelijke", verduidelijkt Dankers. Diverse horecaondernemers zorgen voor winterse lekkernijen als warme chocolademelk en erwtensoep.

Soortgelijke kraampjes worden ook geplaatst in de Stationsstraat. Maar daar worden ook workshops voor kinderen gegeven. Ze kunnen er kerststukjes maken, maar ook deelnemen aan spelletjes. Bovendien kunnen ze zich laten schminken.

Hoogtepunt wordt volgens Dankers de 'levende' kerststal die twee dagen lang is te bewonderen vóór de Rabobank: ,,Dat wordt écht een publiekstrekker. We hebben er een professionele groep voor ingehuurd. Elders trekt zoiets veel bekijks en we verwachten dat dit hier niet anders zal zijn. Eén ding is zeker: de Kerstfair brengt de kerstsfeer in Boxtel."

Ook de winkeliers van de Breukelsestraat sluit aan bij de Kerstfair. ,,Ook hier zijn de winkels zaterdagavond en zondag open. Zoals afgelopen weekeinde Sinterklaas op bezoek was, loopt dan de kerstman rond. Dat gebeurt met een muziekkapel. En de kinderen kunnen zich met hem laten fotograferen in een leuk winters decor." Klanten die deze weken hun kassabon inleveren, maken bovendien kans op leuke prijzen.

PARKEREN

Met uitzondering van het kampvuur van de scouting vóór De Croon vinden op de Markt geen activiteiten plaats. ,,Daar is bewust voor gekozen", vertelt centrummanager Dankers. ,,Vanwege de ijsbaan achter Meneer van Dommelen vervallen aan de Prins Hendrikstraat diverse parkeerplekken. Dus willen we op de Markt de autovakken zoveel mogelijkheid overeind houden." Wel wordt de Clarissenstraat afgesloten. Wie op de Markt wil parkeren, die er via de Rozemarijnstraat op én af te rijden. Ook de Kruisstraat en een deel van de Rechterstraat zijn tijdens de Kerstfair afgesloten voor autoverkeer.

OP DE FOTO'S: Sfeerbeelden van de Kerstfair in 2015. (Foto's: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Afbeelding