Michel Sperling, Marlotte Staps en Stefan Bernhardt (v.l.n.r.) poseren na het behalen van de titel die hen naar de landelijke derde divisie brengt. (Foto: Hans Verberk).
Michel Sperling, Marlotte Staps en Stefan Bernhardt (v.l.n.r.) poseren na het behalen van de titel die hen naar de landelijke derde divisie brengt. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

Historische titel voor Boxtelse tafeltennissers

Taverbo schrijft clubgeschiedenis

De tafeltennissers van Taverbo/Sabo hebben er lang op moeten wachten maar zaterdag werd dan eindelijk voor het eerst in de clubgeschiedenis promotie naar de landelijke derde divisie afgedwongen. In de thuiswedstrijd tegen Never Despair 4 bleek een 7-3 overwinning ruim voldoende voor de titel in de hoofdklasse van de afdeling Zuid-West.

In het verleden kwam de Boxtelse club al menigmaal dichtbij het kampioenschap in de hoogste afdelingsklasse van Brabant en Zeeland, maar steeds stond er toen een offday of gewoonweg een sterkere ploeg succes in de weg. Ditmaal werd er dan eindelijk afgerekend met deze demonen uit het verleden, al ging dat niet zonder slag of stoot.

DEMONEN

Vorige week leek het wederom helemaal mis te gaan toen in Sint-Willebrord met maar liefst 7-3 werd verloren van The Back Hands. Gelukkig voor de Boxtelaren bleef deze nederlaag ditmaal zonder consequenties.

Dit was met name te danken aan titelconcurrent Middelburg. Vorige week traden zij tegen hekkensluiter Never Despair 4 met twee invallers aan en kwamen zodoende niet verder dan 5-5. Deze week maakten ze het helemaal bont door met slechts twee spelers af te reizen naar 's-Hertogenbosch voor het duel met Never Despair 2. Opnieuw was een gelijkspel het resultaat waardoor Taverbo in de thuiswedstrijd tegen Never Despair 4 aan vijf punten genoeg had voor de titel waar het zo naar hunkerde.

MENTALE OPPEPPER

De Boxtelse ploeg begon ijzersterk aan het duel. Marlotte Staps, Stefan Bernhardt en Michel Sperling wonnen allemaal hun eerste enkelpartij. Daarna leek de kampioensstress echter toe te slaan. Het dubbelspel ging verloren en Bernhardt verloor kansloos van hardhitter Ronny Struyk. Ook Staps leek tegen verdediger Luc Janssen op een nederlaag af te stevenen.

Zij herpakte zich echter in de vijfde game en zorgde zo voor een flinke mentale oppepper voor haar ploeg. Temeer omdat ondertussen ook de eindstand van het duel in 's-Hertogenbosch tot in Boxtel was doorgedrongen. Het was vervolgens Sperling die tegen de aanvallend ingestelde noppenspeler Luuk Mulders het beslissende vijfde punt op het scorebord bracht. Uiteindelijk werd de eindstand door overwinningen van Bernhardt en opnieuw Sperling nog naar 7-3 getild.

HISTORISCH

Met het kampioenschap heeft Taverbo een plekje in de landelijke derde divisie verdiend. Nog nooit eerder in de geschiedenis van de club was er een seniorenteam op landelijk niveau actief. Deze titel mag dus met recht een historische titel genoemd worden, waarbij ook de rol van Teun Vlaminckx niet onderschat mag worden.

De aanvoerder speelde niet mee in de kampioenswedstrijd, maar is al vele jaren een vaste kracht in het eerste team en heeft alle successen en decepties van dichtbij meegemaakt. Ook tijdens dit seizoen was hij weer van grote waarde en deze promotie betekent voor hem dan ook de beloning voor jarenlang hard werken.

Het was voor de Boxtelse tafeltennisvereniging sowieso een ongekend succesvol seizoen. Naast Taverbo 1 konden namelijk nog vier seniorenteams de kampioensvlag hijsen. Taverbo 3 pakte de titel in de eerste klasse en dwong daarmee promotie naar de hoofdklasse af. De teams 4, 7 en 9 behaalden het kampioenschap in respectievelijk de tweede, zesde en zevende klasse.

CLUBICOON

Hoewel al deze titels natuurlijk allemaal met vreugde en trots werden begroet werd de feestvreugde overschaduwd door het plotseling overlijden van clubicoon Evert Thomassen (61) enkele dagen eerder. Thomassen heeft gedurende tientallen jaren bijzonder veel voor de vereniging betekend. Zo was hij jarenlang lid van het bestuur en was hij een van de drijvende krachten achter de bouw van Taverbo's eigen speelzaal.

Uit respect voor Thomassen, die maandag werd begraven, werd de seizoensafsluitende winterbarbecue afgelast en werd de feestelijke huldiging van de zeven kampioensteams uitgesteld naar dinsdag.

JEUGDKAMPIOENEN

Winst was er zaterdag ook voor het eerste jeugdteam, dat met 8-2 wist te winnen van het vaandelteam van Valkenswaard. Die formatie, die vorige week al het kampioenschap binnensleepte, kwam met twee invallers naar Boxtel. Dani de Rooij en Sjoerd van Heerebeek waren niet te kloppen en wonnen al hun wedstrijden.

Lars de Laat was eenmaal succesvol. Samen met Dani hield Lars ook de punten van de dubbel in eigen huis. Doordat de nummer drie op de ranglijst, Stiphout, dit weekend eveneens acht punten wist te behalen, eindigen de jongens, die dit seizoen debuteerden in de eerste klasse junioren, op de vierde plaats in het klassement.

Het tweede jeugdteam dat vorige week al kampioen werd in de vierde klasse junioren, had het moeilijk tegen het vierde team van Valkenswaard. Rick van der Schoot wist echter twee wedstrijden te winnen, Niels Wesseling voegde hier nog een punt aan toe. Hiermee is Rick met 93 procent gewonnen wedstrijden als eerste geƫindigd in de persoonlijke ranglijst.

Het derde jeugdteam van Taverbo greep zaterdag in eigen huis de titel. Elders op deze pagina wordt uitgebreid aandacht besteed aan dit kampioenschap, dat werd overschaduwd door het onverwachte overlijden van coach Evert Thomassen.

FOTO BOVEN: Michel Sperling, Marlotte Staps en Stefan Bernhardt (v.l.n.r.) poseren na het behalen van de titel die hen naar de landelijke derde divisie brengt. (Foto: Hans Verberk).