Geen Kwekpoel zonder polonaise! Benieuwd of ook Kwekpoel on Ice zich leent voor deze langgerekte eendendans... (Foto: Gerard Schalkx).
Geen Kwekpoel zonder polonaise! Benieuwd of ook Kwekpoel on Ice zich leent voor deze langgerekte eendendans... (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

DE KNOKKERS GAAN CARNAVALESK SCHAATSEN MET KIDS

Kwekpoel on Ice, dé opwarmer voor carnaval...

MARC CLEUTJENS

Zin in een feestje? Zet dan op woensdag 4 januari een groot kruis in je agenda. De carnavalsspecialisten van De Knokkers nemen die dag 's middags én 's avonds bezit van Boxtel on Ice en gaan de ijsbaan inrichten als... De Kwekpoel. Tijd dus voor een winters voorproefje van het openbaar jeugdcarnaval, compleet met spelletjes, disco en natuurlijk lekkere hapjes en drankjes.

De Knokkers maken zich enthousiast op voor de viering van carnaval, dat dit jaar gehouden wordt van 25 tot en met 28 februari. ,,Maar Boxtel on Ice is een geweldige buitenkans om de kinderen van Boxtel in de kerstvakantie al een heerlijke feestmiddag of -avond te bezorgen", zegt Inge van Kessel. Met bijna honderd andere Knokkers tekent ze elk jaar voor een gemoedelijk en zorgeloos carnavalsfeest voor alle Boxtelse kinderen. ,,De festiviteiten op de ijsbaan in Boxtel zullen hetzelfde karakter hebben en zijn dus 'the place to be' op 4 januari", zegt Van Kessel.

De leden van De Knokkers zijn opgetogen over hun samenwerking met ondernemer Mark van de Moosdijk van Meneer van Dommelen. ,,Het idee voor Kwekpoel on Ice is geboren tijdens een lunch. We waren het er al snel over eens dat dit een geweldig evenement voor alle kinderen kan worden", meent Van Kessel. Ze vertelt dat het middagprogramma (14.00-17.00 uur) vooral bedoeld is voor jongere kinderen, zeg maar de onderbouw van de basisscholen. Naast schaatsen en muziek is er natuurlijk ruimte voor oud-Hollandse spelen.

Het avondprogramma (19.00-22.00 uur) is voor oudere kinderen en tieners, die tijdens carnaval ook vaak 's avonds in De Kwekpoel te vinden zijn. Van Kessel: ,,De deejays Nick, Don, Jochem en Youp gaan muziek draaien die de kinderen kennen van discotheek KEK. En natuurlijk komen er heel veel bekende spelletjes bij en gaan we de scholenbattle houden." Lachend: ,,En wie het boerenspel van De Kwekpoel kent, weet dat er ook een heleboel te lachen zal zijn bij Kwekpoel on Ice. Wie de hardste boer kan laten, wint vast een prijsje..."

De Knokkers zullen tijdens Kwekpoel on Ice niet schromen om het openbaar jeugdcarnaval in de Kwekpoel te promoten. ,,We gaan folders uitdelen om kinderen alvast op te warmen voor carnaval", zegt Van Kessel. Om het feest compleet te maken, richt de carnavalsclub een bar in waar alcoholvrije drankjes, snoep en chips te koop zijn. Ouders en grootouders zijn ook welkom en kunnen terecht bij Meneer van Dommelen.

Deelname aan Kwekpoel on Ice is mogelijk voor kinderen die in het bezit zijn van een dagkaart of een passe-partout voor Boxtel on Ice.


'MET JE HART' BEGROET SENIOREN OP IJSBAAN IN CENTRUM

Ouderen verwennen op Boxtel on Ice

MARC CLEUTJENS

Nee, ze gaan niet met z'n allen schaatsen. Maar een lekkere kop koffie drinken en een winterse traktatie verorberen, dat gaat zeker gebeuren als een kleine vijftien ouderen onder de paraplu van 'Met je hart' een bezoek brengen aan Boxtel on Ice. Dinsdag 20 december is de ochtend ingeruimd voor een bezoek aan de ijsbaan in hartje Boxtel.

Met je hart zet zich onder leiding van de Boxtelse initiatiefneemster Ivy van Geel al enkele jaren in voor eenzame ouderen. Het initiatief heeft inmiddels landelijke uitstraling en is in Boxtel bekend van grotere activiteiten, zoals het kermiskienen, de bezoekjes aan De Langspier en Podium Boxtel en natuurlijk de voorstellingen voor ouderen op Festival Circolo. ,,Maar we organiseren ook kleinere activiteiten", vertelt vrijwilliger José Wagenaars. ,,Daaronder valt ook het bezoek aan Boxtel on Ice waarvoor we ongeveer vijftien ouderen uitnodigen. We halen ze 's morgens op en brengen ze na de koffie weer thuis."

Wagenaars legt uit dat de activiteiten voor eenzame ouderen in de smaak vallen. ,,Inmiddels hebben we een flinke database in Boxtel met daarin namen van ouderen die soms of vaak eenzaam zijn. We krijgen hun namen van bijvoorbeeld thuiszorginstellingen, buren of familieleden die ver weg wonen. Mensen die in een hele kleine sociale kring verkeren, vinden het leuk om eens een activiteit te ondernemen met 'Met je hart'."

Volgens de vrijwilliger van 'Met je hart' krijgen de ouderen tijdens Boxtel on Ice de kans om de ijsbaan van dichtbij te bekijken. ,,We verwachten niet dat ze gaan schaatsen. Maar op het moment dat wij er zijn, zijn er schoolklassen aan het schaatsen. Dus het zal een gezellige boel zijn bij Boxtel on Ice."

RESTAURANTACTIE

'Met je hart' houdt momenteel in Boxtelse restaurants een actie waarbij aan gasten die afrekenen vrijblijvend één euro wordt gevraagd, die gedoneerd wordt aan projecten voor eenzame ouderen. ,,Een groot succes", straalt Wagenaars. ,,Veel mensen zijn bereid een euro te doneren. En het komt soms voor dat restaurantgasten ook een bankbiljet achterlaten. En dat is natuurlijk schitterend."

De restaurantactie in Boxtel begin op 1 december en duurt tot Kerstmis. Sommige restaurants gaan ook na de kerstdagen nog even door.

FOTO LINKS: Ivy van Geel is de initiatiefneemster van Met je hart. De organisatie houdt regelmatig activiteiten voor eenzame ouderen. (Foto: Piet van Oers).

Afbeelding