Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BASISSCHOOLLEERLINGEN BINDEN DE SCHAATSEN ONDER

Gymmen? Nee, lekker schaatsen!

MARIËLLE WIJFFELAARS

Wie kan het zich niet herinneren? Wiebelend op je schaatsjes achter een stoel op het ijs worden gezet en voorzichtig de eerste meters maken. Veel vallen, maar aan het einde van de winter schaatste je zo de hele baan over. Doordat de winters minder streng waren de afgelopen jaren, zijn er veel Boxtelse kinderen die niet kunnen schaatsen. Tijdens Boxtel on Ice komt daar verandering in. In plaats van gymles gaan de leerlingen uit groep 5 tot en met 8 van de plaatselijke basisscholen naar de schaatsbaan bij de Zwaanse Brug om deze oer-Hollandse sport te leren...

Toen Mark van de Moosdijk zijn initiatief voor een ijsbaan in Boxtel lanceerde, waren directeur Ghislaine de Brouwer van Brede Scholen Boxtel en beweegconsulent Nicole van Spaendonk van Buurtsport Boxtel direct enthousiast. Want hoe leuk zou het zijn als de Boxtelse schooljeugd kennis kon maken met de schaatssport? Een rondgang langs de scholen leverde een mooi resultaat op: alle basisscholen in de gemeente Boxtel meldden zich aan. ,,Alle kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 gaan schaatsen", vertelt De Brouwer. ,,In plaats van de gymles kunnen ze een uur lang plezier maken op het ijs, hartstikke leuk toch?"

ACHTER DE STOEL

Er is bewust voor gekozen om alleen de hogere klassen mee te nemen naar de schaatsbaan. De jongere kinderen zijn immers al naar Stapel op Sint geweest en ook de verantwoordelijkheid voor de leerkracht is erg groot. ,,Je moet de kinderen natuurlijk continu in de gaten houden en bij die kleintjes vergt dat echt veel van de leerkracht. De oudere jeugd kan wat makkelijker haar eigen gang gaan", zegt De Brouwer. ,,Het was een enorm logistieke klus om alle klassen in te plannen, maar dankzij de hulp van Mark van de Moosdijk is het gelukt om voor iedereen een tijdstip te vinden."

Tijdens de schaatslessen zijn er telkens twee buurtsportwerkers aanwezig, die zelf natuurlijk ook goed kunnen schaatsen. De kinderen die goed uit de voeten kunnen, mogen meedoen aan spelletjes en wedstrijden. Voor degenen die nog niet eerder op de schaatsen hebben gestaan, wordt er lesgegeven. ,,Dat doen we op de ouderwetse manier, gewoon achter de stoel", vertelt Van Spaendonk. ,,Dat is uiteindelijk de beste methode om het te leren. De kinderen die het snel oppikken worden daarna gekoppeld aan een goede schaatser zodat ze hand in hand verder kunnen oefenen."

Navraag in de verschillende klassen leerde dat er veel kinderen zijn die nog nooit hebben geschaatst. Dat komt volgens de buurtsportwerker vooral doordat het de afgelopen jaren weinig heeft gevroren. ,,En dat is zo jammer", vindt Van Spaendonk. ,,Schaatsen is ontzettend leuk en een deel van onze cultuur. Ik hoop dat de kinderen de smaak te pakken krijgen en ook met hun ouders regelmatig naar Boxtel on Ice zullen gaan. Ook voor de vaders en moeders is het immers leuk om weer eens te schaatsen én een lekker warm drankje te nuttigen langs de kant."

De kinderen krijgen allemaal een stempelkaart waarmee ze kunnen sparen voor korting op een passe-partout waarmee ze drie weken lang gebruik kunnen maken van de schaatsbaan. Of De Brouwer en Van Spaendonk zelf ook de schaatsen onder gaan binden? Dat weten ze wel zeker. ,,Als ik tenminste mijn schaatsen nog kan vinden..." lacht De Brouwer.

FOTO BOVEN: Ghislaine de Brouwer en Nicole van Spaendonk zijn helemaal klaar voor Boxtel on Ice. (Foto: Peter de Koning).

Schaatsen op natuurijs. Het kon in 2009 op De Langspier! (Foto: Peter de Koning).