FYSIO DE DOMMEL OPENT NIEUW CENTRUM

'Gerichte begeleiding speciaal voor senioren'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Ondersteuning bieden aan senioren zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat is het doel van het nieuwe behandelcentrum voor senioren bij Fysiotherapie en Handencentrum De Dommel. In een speciale ruimte kunnen de ouderen trainen op een balansparcours en sporten op speciale toestellen. Zaterdag 17 december wordt het centrum tijdens een open dag officieel geopend.

Het speciale behandelcentrum voor senioren was al langer een wens van fysiotherapeuten Carlo Spee en Rosanne van Hoesel. Toen Van Hoesel vier jaar geleden in dienst kwam bij Fysiotherapie De Dommel ontwikkelde zij een grote belangstelling voor de behandeling van ouderen. ,,Toen Hans Sluijters zijn praktijk verhuisde naar Sint-Ursula, konden wij de leegkomende ruimte betrekken", vertelt Spee. ,,Daar hebben we nu ons nieuwe behandelcentrum gerealiseerd."

Van Hoesel is gespecialiseerd in geriatrische fysiotherapie en is in haar nopjes met de nieuwe ruimte waar het balansparcours direct in het oog springt. Ongelijke planken bootsen een losliggend trottoir na, ook is er een helling waar senioren kunnen oefenen. ,,We kunnen ook met de ouderen buiten op straat oefenen, maar dat is niet zo veilig", legt ze uit. ,,Ons parcours is echt heel lastig. Als ze hier goed uit de voeten kunnen, moet het thuis en buiten ook prima lukken."

Ook zijn er speciale sporttoestellen voor de senioren met extra grote knoppen en uitgebreide mogelijkheden. Extra bijzonder is een fiets waar mensen in een rolstoel hun spieren kunnen trainen. Van Hoesel: ,,De rolstoel wordt ervoor gereden, zodat ze precies bij de pedalen kunnen. Want mindervaliden moeten toch de bloedsomloop blijven trainen, bijvoorbeeld na een dwarslaesie."

In de ruimte kunnen senioren terecht voor individuele begeleiding, ook is er een sportgroep voor 70-plussers. ,,In onze algemene sportzaal zijn al verschillende groepen actief, maar nu is er ook een speciaal voor ouderen", licht Spee toe. ,,Met aangepaste muziek en activiteiten toegespitst op deze doelgroep." Van Hoesel vult aan: ,,Deze doelgroep is soms best eenzaam, nu kunnen ze eens per week elkaar ontmoeten en ze worden ook nog eens fitter."

GERICHTE BEHANDELING

Maar het behandelcentrum voor senioren is niet alleen bestemd voor sport, valpreventie en begeleiding, er komt meer bij kijken. Zo is er een team opgezet met verschillende disciplines als ergotherapie, podotherapie, een diëtist en samenwerking met huisartsen, woonzorgcentra en praktijkondersteuners. ,,Er is regelmatig overleg", vertelt Van Hoesel. ,,Als een oudere bijvoorbeeld uit het ziekenhuis komt na een nieuwe knie of heup, gaan we thuis kijken en maken we een speciaal behandelplan. Vaak zie je echter dat er ook andere problemen zijn zoals bijvoorbeeld dementie of COPD. Doordat er nu goed contact is tussen verschillende hulpverleners kunnen we veel gerichter behandelen en ondersteunen."

Het werken met senioren is volgens Van Hoesel uitdagend en vooral heel erg dankbaar. ,,Deze doelgroep verwacht geen grote verbeteringen, maar is vaak al tevreden als ze op een gelijk niveau blijven. We zien ze hier opbloeien en meer vertrouwen krijgen in zichzelf en hun lichaam. Daar doen we het voor."

Zaterdag 17 december is er tussen 13.00 en 16.00 uur een open dag bij De Dommel aan het Molenpad. Er zijn workshops en demonstraties en het behandelcentrum voor senioren wordt geopend.