Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BIJZONDERE EXPOSITIE IN HET BUITENHUIS TE ESCH

'Er is veel mogelijk voor de bewoners'

CARRY DIRKX

Verspreid over de benedenverdieping van woonzorgcomplex Het Buitenhuis in Esch staan sinds kort vitrines met daarin onder andere schalen van keramiek, vilten bloemen en houttekeningen. Deze expositie omvat een kleine greep uit de (kunst)werken die de bewoners het afgelopen jaar maakten. Vrijdag werd de tentoonstelling feestelijk geopend in het bijzijn van bewoners, vrijwilligers, familie en personeelsleden.

,,Met deze expositie laten we zien waar Het Buitenhuis voor staat", zegt Janneke van den Heuvel, activiteitenbegeleidster van het Buitenhuis in Esch. In deze woonvoorziening, onderdeel van Zorggroep Elde, wonen mensen met psychogeriatrische problemen: personen die kampen met dementie. ,,Met onze activiteiten sluiten we aan bij de interesse van de bewoners. Wat iemand gewend was zijn hele leven te doen, kan hij hier ook doen, zoals breien, keramieken, of zingen. Wij scheppen de kaders waarbinnen dat mogelijk is. Er valt veel weg bij onze bewoners, maar er is ook nog veel mogelijk", zegt Van den Heuvel.

Als voorbeeld vertelt ze over een bewoonster die vroeger zangpedagoge was. Nu komt er iedere vrijdag een professioneel muzikante zingen met deze bewoonster. Een andere vrouw gaat iedere week zwemmen, zoals ze dat voorheen ook deed. ,,We zoeken dan naar een manier waarop dat mogelijk is: in een zwembad met warmer water dan gebruikelijk en met een vrijwilliger die haar begeleidt."

EXPOSITIE

De tentoonstelling bevat een kleine selectie van het creatieve werk dat de bewoners het afgelopen jaar maakten, onder begeleiding van Van den Heuvel en vrijwilligers, zoals Maria van der Pasch uit Esch. Zij helpt wekelijks bij de creatieve activiteiten, waaronder boetseren, breien, vilten en etsen. ,,We organiseren altijd activiteiten waarbij de mensen zelf iets kunnen maken. Door het bezig zijn, worden mensen ontspannen en komen ze terug bij zichzelf. Laatst begon iemand spontaan te zingen, tijdens het boetseren", zegt Van der Pasch. Een fijne bijkomstigheid: het creatief bezig zijn, levert een mooi resultaat op, want de vitrines staan vol prachtige schalen, schilderijen en vilten bloemen. ,,En zo'n mooi resultaat geeft weer zelfvertrouwen", zegt Van der Pasch. De expositie is ingericht om de familieleden, vrienden en kennissen van de bewoners dat resultaat te laten zien.

OPENING

Vrijdagmiddag vond de feestelijke opening plaats. Mevrouw Reijers, bewoonster van Het Buitenhuis verrichtte de openingshandeling - een doek van één van de vitrines halen - samen met locatiedirecteur Jan-Kees Metz. Daarna werd er een toost uitgebracht en kon iedereen de vitrines bewonderen. ,,Ik was heel verbaasd dat ik de opening mocht verzorgen", zegt mevrouw Reijers. Ze laat zien wat ze zelf heeft gemaakt: een tekening op hout. ,,Daar ging heel wat aan vooraf, hoor. Eerst moest je een tekening maken en daarna ging die met speciaal spul op het hout." Ze doet graag mee aan de activiteiten. ,,Ik ben altijd van de partij als er iets te doen is", vertelt ze. De tentoonstelling is de komende tijd nog te bewonderen voor de bewoners en hun familieleden, vrienden en kennissen.

FOTO BOVEN: Mevrouw Reijers, bewoonster van Het Buitenhuis, kreeg de eer om samen met locatiedirecteur Jan-Kees Metz de tentoonstelling in het Essche woonzorgcomplex te open. De expositie, met creatieve werken van de bewoners, is de komende tijd nog te bewonderen in Het Buitenhuis. (Foto: Albert Stolwijk).


EERSTE UITZENDING OP ZONDAG 18 DECEMBER

Live bingo op tv in Esch is terug van weggeweest

Om in 2019, als de Essche muziekvereniging Sint-Willibrordus het zeventigjarig jubileum viert, de leden in gloednieuwe uniformen te kunnen steken, worden de komende tijd allerlei inzamelacties op poten gezet. Zo wordt op 25 maart een dienstenveiling georganiseerd en op 10 juni vindt een extra editie van Het Essche Boeltje plaats. De eerste activiteit in het rijtje is de Willibrordusbingo, die op vijf momenten live op de Lokale Omroep LOHA (Ziggokanaal 48) wordt uitgezonden. Kaarten voor de eerste editie van deze telebingo op zondag 18 december zijn momenteel te koop.

Inwoners van Esch herinneren zich het misschien wel: de telebingo van Loesch, de voorloper van LOHA. Op televisie worden live getallen getrokken. Mensen kunnen thuis de nummers wegstrepen die op hun kaarten staan. Bij een volle rij of kaart kan vervolgens gebeld worden naar de omroep. De eerste die aan de lijn komt, is de winnaar. ,,De huidige lokale omroep had al langer plannen om de telebingo in Esch weer nieuw leven in geblazen. Bingo is immers nog steeds 'hot'. LOHA benaderde ons en we hebben dit met twee handjes aangepakt", legt Fred Bergman, voorzitter van muziekvereniging Sint-Willibrordus, uit.

Inmiddels zijn er vijf momenten bekend waarop de Willibrordusbingo plaatsvindt: 18 december, 8 en 22 januari en 5 en 19 februari, allemaal tussen 19.00 en 20.00 op kanaal 48 van Ziggo. Bergman: ,,En als het goed loopt, wat we natuurlijk hopen, organiseren we meer momenten. Ook mensen buiten Esch die LOHA op Ziggo ontvangen, kunnen meedoen."

Voor de eerste uitzending worden momenteel kaarten verkocht. Ze kosten vijf euro per stuk. Mensen kunnen hiervoor terecht bij supermarkt Spar aan de Looiershof in Esch, op maandag- en donderdagavond in dorpshuis De Es, via Christ Pijnenburg van LOHA (tel. 06-12 52 72 43) of leden van de muziekvereniging. Er kan met een onbeperkt aantal kaarten worden deelgenomen aan de Willibrordusbingo. Mensen maken door deelname kans op geldprijzen van 50 tot 150 euro.


Winterdagen in Esch

Muziekvereniging Sint-Willibrordus en blaaskapel De Knoestjes houden op zaterdagen 10 en 17 december van 10.00 uur tot 14.00 uur op het plein voor dorpshuis De Es twee winterdagen. Tijdens deze dagen kan men onder het genot van een hapje en drankje, zoals glühwein en warme chocolademelk en met muziek van De Knoestjes in diverse maten en soorten kerstbomen met kluit en kerststerren kopen.

Afbeelding