Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

ERFBEPLANTINGSACTIE VAN START

'Planten Nu verfraaiing van Het Groene Woud'

TONNIE WESSELING

Op het moment dat de hoogstam pruimenboom geplant werd viel het hemelwater rijkelijk uit de lucht. Een beter voorteken voor een vruchtbaar leven van deze boom kon niet duidelijker zijn. De aanplant bij de familie Van Esch, vrijdagochtend aan de Koevoortseweg in Lennisheuvel, vormde de aftrap van het erfbeplantingsproject 'Planten Nu' in Het Groene Woud. Het project wordt gefinancierd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en Streekfonds Het Groene Woud. Ook verschillende gemeenten hebben een bijdrage geleverd, onder wie Boxtel.

Zo'n 71 deelnemers uit Het Groene Woud hebben zich gemeld voor Planten Nu. In totaal worden 243 hoogstamfruitbomen, 61 leilindes, 93 laanbomen en 17.767 stuks bos- en haagplanten geplant. Er is dus de komende tijd nog volop werk aan de winkel.

In aanwezigheid van wethouder Peter van de Wiel, tuin- en landschapsarchitect Michiel van Loon, Karel Voets van Brabants Landschap, Johan van Cuijck voor Streekhuis Het Groene Woud en projectleider Koen van Hout van bureau Orbis vond de aftrap plaats.

Het is een ambitieus beplantingsplan dat Het Groene Woud weer een stukje fraaier gaat maken. Van Hout: ,,Vanuit het streekhuis worden allianties gesmeed met allerlei mensen die trots zijn op hun erf. Ik vind het geweldig dat de familie Van Esch hier hun bijdrage aan levert. Het is zo'n mooie plek."

WERKSCHOENEN

Wethouder Van de Wiel gaf, tot hilariteit van de aanwezigen, aan dat hij voor deze klus 'speciale werkschoenen' had aangetrokken. Hij onthulde ook dat Boxtel mee gaat doen aan Erven Plus. In dit project wordt aandacht besteed aan huisvogels zoals de patrijs, de huismus en de boerenzwaluw en dit vormt met nestkasten een bescheiden project in het Brabantse Landschap.

Volgens Ger van de Oetelaar, aanwezig namens Het Groene Woud, is Planten Nu een kip met gouden eieren. ,,Er worden ideeën gestimuleerd en ondernemers worden er actief van."

Eigenaar Van Esch nam tuinarchitect Van Loon in de arm om een mooi ontwerp voor zijn erf te maken. Vijf jaar geleden kocht hij een groot stuk land dat voordien van zijn schoonvader was. Via een krantenbericht werd Van Esch op de hoogte gebracht van het project Planten Nu. ,,We konden nu een aantal bomen met fikse korting aanschaffen en zo is het balletje gaan rollen. We krijgen vijf fruitbomen, drie notenbomen, een gemengde haag en een zwarte els. We zullen er heel trots op worden."

GEEN HORTENSIA'S

Volgens projectleider Van Hout gelden voor deelname aan Planten Nu wel bepaalde regels. ,,Er worden wel eens platanen of hortensia's gevraagd, maar dát gaat dus niet." Na deze erfbeplantingsactie bij 71 deelnemers, gaat het initiatief in het voorjaar van 2017 verder en er is nog plaats voor zo'n twintig extra deelnemers. Belangstellenden hiervoor kunnen zich melden bij projectleider Koen van Hout van Orbis, telefoon 06-22 22 41 46 of e-mail koen@projectbureauorbis.nl.

FOTO ONDER: De aanplant van een pruimenboom door Barrie van Esch, Peter van de Wiel en Michiel van Loon (van links naar rechts) op het erf aan de Koevoortseweg in Lennisheuvel. Ger van den Oetelaar (midden) kijkt toe; er was één spade te weinig om alle betrokkenen aan het werk te zetten... (Foto: Gerard Schalkx).