Afbeelding
Foto: Peter de Koning

23e KERSTCONCERT IN SINT-PETRUSBASILIEK BOXTEL

Projectkoor rekent weer op volle kerk

MARC CLEUTJENS

,,Gelukkig zit het dak vast. Het zou er anders zomaar af kunnen vliegen als wij gaan zingen." Voorzitter Betty van Eekelen van het Projectkoor Boxtel maakt zich met dirigent Kees Doevendans op voor een van de laatste repetities voordat een cyclus van drie kerstconcerten van start gaat. Het hoogtepunt is de uitvoering die woensdag 14 december om 20.00 uur te zien en te horen is in de Sint-Petrusbasiliek.

Gisteravond was de generale repetitie in de Boxtelse basiliek. Een week eerder stonden de 64 koorzangers en achttien musici opgepropt in de veel kleinere protestantse kerk aan de Clarissenstraat om de laatste puntjes op de i te zetten. De eerste voorbereidingen voor de kerstconcerten startten al in augustus, toen bestuur en dirigent samen met alle zangers en musici voor het eerst bijeenkwamen om het repertoire in te studeren. ,,Vanaf dat moment is het elke week repeteren. Mensen doen vrijwillig mee, maar het is niet vrijblijvend", zegt Van Eekelen.

KERKHOFMUUR

Het Projectkoor Boxtel werd 23 jaar geleden gevormd in de protestantse gemeente en stond onder leiding van de vorig jaar overleden Adri Aalbers. Aanleiding voor de oprichting was de restauratie van de eeuwenoude kerkhofmuur rond de Sint-Petrusbasiliek. ,,Om een benefietconcert te houden, richtte Adri een projectkoor op", vertelt Van Eekelen. ,,Wat eerst een eenmalig optreden zou zijn, werd een jaarlijkse happening."

Inmiddels is een stichting opgericht die leiding geeft aan het koor. Aan belangstelling geen gebrek. ,,Elk jaar krijgen we verzoekjes van mensen die zich willen aansluiten", lacht Van Eekelen. ,,Soms is er een plekje vrij, maar we kunnen niet blijven groeien. Nu is de limiet bereikt en is er een wachtlijst."

Sowieso worden alle nieuwe leden onderworpen aan een bescheiden auditie. ,,Je moet wel iets kunnen als je mee wilt doen", stelt dirigent Doevendans. Hij staat dit jaar voor het eerst als muzikaal leider voor koor en orkest. ,,Vorig jaar heb ik het programma gedirigeerd dat Adri nog had voorbereid."

DE JUISTE MIX

Doevendans geniet van zijn rol. ,,Ik ken de Boxtelse koorwereld op mijn duimpje, mede omdat ik sinds 2009 het Sint-Petruskoor dirigeer. Het Projectkoor is een geweldige groep zangers en zangeressen die heel gedreven werkt aan het repertoire." Net als in voorgaande jaren bestaat het programma uit kerstklassiekers, een viertal liedjes die samen met het publiek worden gezongen én nieuw werk. ,,Het is de kunst om de juiste mix te vinden en toegankelijke nummers te zingen", meent voorzitter Van Eekelen.

Bezoekers kunnen rekenen op 'meezingers' als 'Midden in de winternacht' en 'Herders, Hij is gekomen', maar ook op het prachtige 'Cantique de Jean Racine', een compositie van Fauré die altijd in de smaak valt. ,,Geliefd bij koor en publiek", weet Doevendans, die het anonieme muziekstuk 'Gaudete' uit de 16e eeuw als openingslied op het programma heeft gezet.

Nieuw dit jaar is de bijdrage van Tommy van Doorn, de vaste organist van de Sint-Petrusbasiliek. Hij zal ook het harmonium bespelen in de kerk. Verder is voor het eerst gekozen voor enkele a capella-werken.

HOOGTEPUNT

Voorzitter Van Eekelen vindt de onderlinge verbondenheid tussen de koorleden een van de ankerpunten om elk jaar weer mee te doen. ,,Als je eenmaal aansluit, raak je besmet met een soort kerstvirus." Doevendans noemt de uitvoeringen van het Projectkoor Boxtel hét hoogtepunt van het jaar. ,,De kersttraditie is schitterend, zeker omdat de kerk altijd barstensvol zit. Dat zal dit jaar ook weer het geval zijn. En kom daar nog maar eens om op andere dagen..."

Het Projectkoor Boxtel zingt woensdag 14 december in de Sint-Petrusbasiliek, aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis. Zondag 11 december treedt het koor vanaf 16.00 uur op in de Sint-Servatiuskerk in Schijndel.

OP DE FOTO: Onder leiding van dirigent Kees Doevendans werkte het Projectkoor Boxtel in de protestantse kerk aan de voorbereidingen van drie kerstconcerten. (Foto Peter de Koning).

Afbeelding