DRIEJARIG CONTRACT MET ZGE EN TZORG

Huishoudelijke hulp blijft bestaan in Boxtel

Samen met Sint-Michielsgestel, Haaren en Vught heeft de gemeente Boxtel een nieuwe overeenkomst gesloten met aanbieders van hulp in de huishouding. De overeenkomst is gesloten met Zorggroep Elde (ZGE) en Tzorg en biedt inwoners gedurende een periode van drie jaar hulp op maat.

De overeenkomst is een voortzetting van de reeds ingezette aanpak op maat die Boxtel hanteert. Wethouder Eric van den Broek: ,,Een goede overeenkomst ligt de komende jaren ten grondslag aan de ondersteuning. We blíjven daarnaast alert op alle signalen die ons via cliënten en aanbieders bereiken."

De gemeente hoopt met de overeenkomst de werkgelegenheid voor huishoudelijke hulpen en bij zorgaanbieders de komende jaren te kunnen waarborgen. De zogeheten huishoudelijke hulp toelage (HHT) is in het convenant betrokken en ook is er een extra schoonmaakregeling toegevoegd. Daarnaast wordt ingezet op het signaleren van zorgsituaties, wat ook nu al gebeurt. Uitgangspunt is een schoon en leefbaar huis.

Wanneer de woonsituatie verandert, kunnen inwoners die aangeven bij hun zorgaanbieder of bij een medewerker van het loket WegWijs. Van den Broek: ,,Ook mantelzorgers kunnen de komende jaren een beroep blijven doen op ondersteuning voor hulp bij het huishouden. Juist déze mensen, die al zoveel doen voor een ander, ontlasten we door ze enkele uren ondersteuning te blijven bieden."

GROTE SCHOONMAAK

Aanbieders als ZGE en Tzorg krijgen ruimte om extra uren in te zetten. Bijvoorbeeld voor het verzorgen van een grote schoonmaak. Daarnaast behouden de zorginstellingen hun signaalfunctie. ,,Wij zien natuurlijk het beste wanneer er iets in een situatie gaat veranderen of al is veranderd. Op deze manier kan maatwerk geboden blijven", stelt directeur Eric Hardy van het Thuiscluster van ZGE. Samen met de gemeente is hij ervan overtuigd dat zorg op maat aan kwetsbare thuiswonende burgers met deze overeenkomst volledig tot zijn recht komt.

,,Er is naast financiële ruimte, tevens ruimte om inhoudelijk het onderzoek te doen en individueel extra uren aan te bieden. Nadat de formele beschikking is afgegeven door de gemeente, wordt de inhoudelijke afweging door de professional van de zorgaanbieder gedaan, waarbij integraal beoordeeld wordt met welk arrangement de zorgvrager het best geholpen wordt", aldus Hardy. Tevens krijgen de medewerkers van ZGE en Tzorg de ruimte om het 'niet-pluisgevoel' te signaleren en passende actie te ondernemen.

De maatwerkvoorziening biedt ruimte om jaarlijks extra inzet te plegen in situaties die daarom vragen zoals bijvoorbeeld sterk vervuilde woningen of extra werkzaamheden waar men binnen de reguliere tijd niet aan toe komt. Last but not least is dat de administratieve last tot een minimum wordt beperkt doordat er geen sprake meer is van verschillende regelingen. Hierdoor is de aanbieder in staat om de overhead terug te brengen en de focus op kwaliteit en klanttevredenheid te leggen. Hierdoor komt er extra ruimte voor 'handen aan het bed'."

RUST

Hardy is ingenomen met de nieuwe afspraken waarin in zijn ogen recht wordt gedaan aan de toenemende nood van kwetsbare ouderen in de wijk. De looptijd van drie jaar geeft volgens hem rust aan alle partijen. ,,Die tijd kunnen we gebruiken om in gezamenlijkheid de ontwikkelagenda te vertalen in duurzaam beleid. De herziene overeenkomst past in optima forma in een sociaal Boxtel."

Ook aanbieder Tzorg is, net zoals Zorggroep Elde, tevreden met de nieuwe overeenkomst, die prima past bij de ingezette aanpak van de gemeente Boxtel. Van den Broek: ,,Door de samenwerking op het gebied van inkoop met de vier gemeenten kunnen we zekerheid bieden, voor cliënten en werknemers van de zorgaanbieders. En bovenal ook de ondersteuning, hulp, juist voor inwoners die dat het hardst nodig hebben."


Waterschapslasten dalen licht voor veel huishoudens

De begroting van Waterschap De Dommel voor 2017 stijgt met 1,5 miljoen euro ten opzichte van 2016. Toch dalen de waterschapslasten voor veel meerpersoonshuishoudens. Dit is een gevolg van de daling van de tarieven voor waterzuivering.

De uitgaven van het waterschap zijn bestemd voor het zuiveren van rioolwater en voor veilig en voldoende water. Tegenover de uitgaven staan inkomsten uit waterschapsbelasting en incidentele inkomsten zoals subsidies. Een deel van de kosten wordt ook gedekt vanuit reserves, die geleidelijk worden afgebouwd.

De totale netto uitgaven van 102,5 miljoen euro zijn met 1,5 miljoen euro gestegen ten opzichte van 2016. De uitgaven voor waterzuivering zijn 56,5 miljoen euro. Aan veilig en voldoende water wordt 46 miljoen euro uitgegeven.

Uit de berekeningen van het waterschap blijkt, dat een meerpersoonshuishouden in 2017 goedkoper uit zijn dan in 2016. Voor mensen met een eigen woning tot 200.000 euro daalt de bijdrage 60 eurocent naar 225,96 euro. Huurders betalen 1,22 euro minder en komen uit op een heffing van 184,64 euro.

Sinterklaas

op het spoor

Het treinverkeer in Boxtel neemt hand over hand toe. Daarmee ook de gevaren en geluidsoverlast. We hebben in Boxtel veel partijen die natuur en milieu een warm hart toedragen. De mens komt er echter maar karig vanaf. Fijnstof, lawaai van autoweg en spoor, je hoort er nauwelijks iemand over.

Ik vond het dan ook fijn dat één partij een motie indiende om de overlast van het spoor te beperken. En nog fijner vond ik het te lezen dat alle partijen deze motie ondersteunden: samen opkomen voor het belang van de Boxtelse burger!

Alleen op die manier komen economie en milieu écht in Balans, en dat is een heerlijk cadeau zo rond Sinterklaas.

        KEES CLOIN