CURSUS KLIM-OP BIEDT HOUVAST

'Rouwen is niet voor niets een werkwoord...'

MARGO BARTELDS

In meer of mindere mate krijgt iedereen in het leven te maken met verlies en rouw. Op school leren mensen niet hoe ze om kunnen gaan met verlies, met het omgaan met het overlijden van een dierbare. Marieke Dijkshoorn, coördinator mantelzorg binnen ContourdeTwern, begeleidt ook mensen die rouwen. Een gesprek over de vele gevoelens en gevolgen die nabestaanden ervaren na het overlijden van een dierbare.

,,Vaak ervaren rouwenden minder begrip of weten ze zelf niet goed hoe ze de draad van het leven op kunnen pakken", geeft Dijkshoorn aan. ,,Mag ik wel genieten of blij zijn, blijkt een vraag die rouwenden zichzelf regelmatig stellen", vertelt ze. Ook reacties van de directe omgeving geven nogal eens aanleiding tot verwarring. ,,Begrip is vaak maar van korte duur en van nabestaanden wordt dan verwacht dat ze weer 'gewoon' verder gaan, terwijl verlies ook pas in een later stadium het hevigst ervaren kan worden."

Iedereen die te maken krijgt met verlies van een dierbare, zoekt een persoonlijke manier om met het verlies om te gaan. Dat gebeurt op een eigen manier en in een eigen tempo. Daarvoor bestaan geen goede of foute manieren. Rouwen is het proces om het verlies een plaats te geven. Dat gebeurt niet vanzelf. ,,Niet voor niets is rouwen een werkwoord", benadrukt Dijkshoorn. ,,Dat geeft aan dat het niet een periode is, die 'vanzelf' voorbij gaat. Het vergt inzet en kost energie."

Elk verlies, elk verdriet is verschillend en iedereen reageert anders, maar er is wel sprake van een herkenbaar proces waar elke rouwende mee te maken krijgt. Een cursus in een groep met anderen die ook een dierbare verloren, kan daarbij ondersteuning bieden. Bewustwording van dit proces, herkenning bij de andere deelnemers en praktische handvatten om aan de slag te kunnen gaan met dit verdriet, leren de deelnemers hoe opnieuw de touwtjes van het leven in handen genomen kunnen worden.

Half januari start een nieuwe reeks zogeheten Klim Op-bijeenkomsten in Sint-Ursula in Boxtel. ,,Klim-Op geeft de deelnemers het vertrouwen dat ze hoe dan ook verder komen", legt Dijkshoorn uit. Binnen de cursus komen alle aspecten van rouw aan de orde. In de groepen van minimaal zes en maximaal tien deelnemers is aandacht voor ieders persoonlijke emoties. Verdriet krijgt ruimte en kan worden toegelaten, waardoor het louter vechten tégen het verdriet ophoudt. Klim-Op helpt deelnemers zin te geven aan het leven.

AANMELDING

Meer weten? Bel Marieke Dijkshoorn op telefoonnummer (0411) 65 58 99 of stuur een e-mail: mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl. Op 9 januari om 19.00 uur en op 10 januari om 13.30 uur worden informatiebijeenkomsten gehouden. Aanmelding is noodzakelijk en kan tot 16 december. Op 16 en 30 januari, 13 en 20 februari, 20 maart en 3 april zijn de avondbijeenkomsten. De afsluiting is op 1 mei. De middagbijeenkomsten zijn op 17 en 31 januari, 14 en 21 februari, 21 maart en 4 april. De afsluiting is op 2 mei.


Cursus mantelzorgers

Het steunpunt Mantelzorg van ContourdeTwern in Boxtel verzorgt in samenwerking met Ineke van der Aa voor mantelzorgers de cursus 'Leven in aandacht'. Door oefeningen mindfulness en gesprekken leren deelnemers hoe ze beter bestand kunnen zijn tegen stress en meer grip op hun leven krijgen. De cursus vindt plaats op de donderdagen van 13.30 tot 16.00 uur. Meer informatie bij Marieke Dijkshoorn, telefoon (0411) 65 58 99; e-mail: marieke-dijkshoorn@contourdetwern.nl.