Afbeelding
Foto: Erik van Breugel

EVENEMENT STAPEL OP SINT OP WEG NAAR RECORDAANTAL BEZOEKERS IN BOXTEL

'Intocht van Sinterklaas mag ook best in oktober'

MARC CLEUTJENS

Blije gezichten op de binnenplaats van kasteel Stapelen. Niet alleen de kinderen van De Spelelier en de cliënten van Cello-dagcentrum De Werf zijn opgetogen, ook de organisatoren van het grote Boxtelse sinterklaasevenement stralen van oor tot oor. Met nog enkele dagen te gaan is Stapel op Sint ook dit jaar een doorslaand succes met nog meer bezoekers én de zekerheid dat de derde editie in 2017 er gaat komen.

DOELGROEPEN

Niet minder dan 48 schoolklassen bezoeken Stapel op Sint in de aanloop naar de verjaardag van de goedheiligman. Alle scholen uit Boxtel, Lennisheuvel en Liempde meldden zich aan voor een bezoek aan het sfeervol ingerichte logeeradres van Sinterklaas. Daarnaast begroetten de organisatoren, die allen lid zijn van evenementenstichting Boxtel Vooruit, een aantal bijzondere doelgroepen. ,,Denk aan enkele kinderdagverblijven, maar ook vier groepen van dagcentrum De Werf aan de Nieuwe Nieuwstraat", vertelt voorzitter Wim Ketelaars van de Stapel op Sint-werkgroep.

Hij vervolgt: ,,Deze groepen maken net als de schoolklassen een rondje over de binnenplaats waar volop Pieten te vinden zijn. En daarna is er natuurlijk een bezoek aan Sinterklaas." Deze week werd ook een groep cliënten van doveninstituut Kentalis uit Sint-Michielsgestel begroet. Daarnaast is er ook ruimte om ouderen te ontvangen, die overdag te vinden zijn bij zorgboerderij 't Binnenveld aan de Boxtelseweg in Schijndel.

STORM OP STAPELEN

Is het doordeweeks al druk voor de Sint en zijn Pieten, in de weekeinden loopt het storm op Stapelen. In het eerste weekend trok Stapel op Sint ongeveer elfhonderd bezoekers, iets minder dan vorig jaar. ,,Maar dat hebben we in het tweede weekend helemaal ingehaald", stelt mede-organisator Yvonne van de Nostrum.

Afgelopen zaterdag en zondag passeerden ruim tweeduizend bezoekers de brug over de slotgracht. ,,Dat betekende dat het soms iets langer wachten was dan normaal, maar we hebben geen wanklank gehoord", aldus Ketelaars. Om de wachttijden te verkorten, werd besloten om iets grotere groepen door het kasteel te loodsen. ,,Sinterklaas had het hierdoor wel extra druk en moest soms een beetje haasten om iedereen een handje te geven of op de foto te gaan."

HELEMAAL UIT HELSINKI

Opvallend was dat niet alleen bezoekers uit Boxtel en directe omgeving naar Stapel op Sint komen. ,,Dit jaar merken we dat het evenement ook aanslaat in de regio", stelt Ketelaars. Hij noemt gemeenten als Oirschot, Oisterwijk, Goirle, Tilburg, Schijndel, Eindhoven en Geldrop die in het gastenboek staan. ,,Heel leuk was we deze week ook een gezin uit Helsinki mochten begroeten", vult Van de Nostrum aan. ,,Het gezin komt oorspronkelijk uit Boxtel en was even op familiebezoek. En natuurlijk werd met de kinderen een bezoek gebracht aan Stapel op Sint."

VROLIJKE MENSEN

De Sint zelf genoot zichtbaar van alle aandacht. Dinsdagmiddag nam hij alle tijd voor een groep van zeven cliënten van Cello-dagcentrum De Werf. Die namen eerst deel aan een pepernotenbakcursus van de Bakpiet alvorens ze aanschoven voor een audiëntie in de ridderzaal van het Boxtelse kasteel. ,,Wat mij betreft mag de intocht volgend jaar gewoon al in oktober gehouden worden", glunderde de goedheiligman. ,,Ik beleef hier op Stapelen met mijn Pieten prachtige dagen en zie alleen maar hele blije en vrolijke mensen. Als we in oktober starten met Stapel op Sint, kan heel Boxtel langskomen..."

De vrieskou inspireert veel Pieten om nog actiever te zijn, zegt Sinterklaas. ,,De Pieten die buiten staan om spelletjes te doen met kinderen huppelen en dansen nog meer om te voorkomen dat ze koude voeten krijgen haha." Ook bij de organisatie is er grote tevredenheid over de rol die de Pieten spelen. ,,De Pietenworkshops werpen duidelijk hun vruchten af", stelt Van de Nostrum. ,,Bovendien zijn we blij dat het Jacob-Roelandslyceum en het Baanderherencollege een groot aantal hulppieten leveren. Daardoor kunnen we tijdens Stapel op Sint 125 Pieten inzetten."

DRAAIBOEK 2017

De cliënten van De Werf genoten dinsdagmiddag met volle teugen van hun bezoek aan Sinterklaas. Een van hen maakte enkele selfies met de goedheiligman. Die had geen idee wat hem overkwam, zo leek het. ,,Hmmm, een telefoon met een spiegel waar ik mezelf op kan zien, dat is bijzonder", glimlachte Sinterklaas. Toen de foto eenmaal gemaakt was en hij het resultaat zag, klonk nog meer verwondering. ,,Je hebt een telefoonfotomachine, wat cool. Die wil ik ook!"

Werkgroepvoorzitter Ketelaars maakte deze week bekend dat Stapel op Sint ook in 2017 georganiseerd zal worden. Nu al wordt aan een eerste draaiboek gewerkt en worden de ervaringen van 2016 opgetekend en voorzichtig geëvalueerd. Met steun van de meer dan vijftig Vrienden van Stapel op Sint moet het volgens Ketelaars geen probleem zijn om het evenement weer op te tuigen.

In oktober al starten, zoals Sinterklaas deze week enthousiast opperde, is vooralsnog geen optie. ,,De intocht in Boxtel is volgend jaar op 19 november. Dat betekent dat we tot de verjaardag van Sinterklaas slechts twee weekeinden hebben en ook minder doordeweekse dagen. Dat is een uitdaging omdat we natuurlijk zoveel mogelijk bezoekers en schoolklassen willen verwelkomen."

AVONDOPENSTELLING

Stapel op Sint beleeft zaterdag 3 december de laatste publieksdag. Bezoekers zijn welkom van 10.00 tot 12.00, 13.30 tot 16.00 en 17.30 tot 19.30 uur. De toegang is gratis. Parkeren in en om Stapelen is niet mogelijk; bezoekers wordt geadviseerd zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen om overlast voor bewoners te beperken.

FOTO ONDER: Luchtfoto van kasteel Stapelen, gemaakt tijdens Stapel op Sint. (Foto: Erik van Breugel).

Sinterklaas en de hoofdpiet zijn in de ridderzaal in afwachting van alweer een groep kinderen... (Foto: Peter de Koning).
Op audiëntie bij Sinterklaas in de ridderzaal van Stapelen. Spannend en vooral héél leuk. (Foto: Peter de Koning).