Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BRABANTS HEEM FELICITEERT JARIG HEEMKUNDE BOXTEL (75)

'Koester de authenticiteit van Boxtel'

MARC CLEUTJENS

Heemkunde Boxtel bestaat 75 jaar. Reden voor voorzitter Henk Hellegers van koepelorganisatie Brabants Heem om naar Boxtel te komen en de gelukwensen over te brengen aan de leden van de oudste heemkundekring in de provincie.

Zaal De Adelaar, de thuisbasis van Heemkunde Boxtel, was dinsdagavond tot de laatste plaats gevuld. Niet om een jubileumfeest te vieren - eerder dit jaar wel al uitgebreid stilgestaan bij het 75-jarig bestaan - maar om te luisteren naar een boeiende lezing van boswachter Frans Kapteijns over de geschiedenis van de Kampina.

Dat voorzitter Hellegers van Brabants Heem een feestrede kwam houden was evenwel mooi meegenomen. De huidige burgemeester van Uden stak in grootse vorm en verraste zijn toehoorders met een inspirerende toespraak over het belang van geschiedvorsing en heemkunde.

RIJKE ROMEINEN

De voorzitter van Brabants Heem had ook huiswerk gemaakt. Hij roemde Piet Dorenbosch als oprichter van de Heemkundige Studiekring Boxtel, zoals die op 19 februari 1941 werd opgericht. ,,Net iets eerder dan de Commanderije van Gemert en dus de alleroudste heemkundekring van onze provincie", aldus Hellegers. ,,Nou ja, in 1939 werd de kring Helmond Peelland opgericht, maar die stopte ermee in de oorlog. Dat telt dus niet..."

Dat Boxtel de oudste heemkundekring van Brabant bezit, had volgens de voorzitter van Brabants Heem alles te maken met de voortrekkersrol die Boxtel eeuwenlang heeft gespeeld. ,,Jullie zijn veel ouder dan jullie aanvankelijk dachten te zijn", lachte Hellegers. ,,Nog niet zo heel lang geleden vonden jullie sporen uit 1000 voor Christus en bleken in 200 voor Christus rijke Romeinen in jullie Dommeldal te wonen."

HISTORISCH MOMENT

Iets meer dan honderd jaar geleden was Boxtel de eerste gemeente die koos voor elektrische straatverlichting. Commissaris van de koningin Van Voorst tot Voorst kwam in 1899 per rijtuig naar de Halse Barrière en werd vervolgens in een feestelijke optocht naar de Markt begeleid. Hellegers: ,,Daar werd het elektrisch licht ontstoken en hield de commissaris zijn speech. Alweer zo'n historisch moment. En dat is wat ik wil meegeven aan Heemkunde Boxtel: koester de authenticiteit van Boxtel en doe altijd je best om de geschiedenis van je dorp vast te leggen. En onderneem actie om dit te vertalen in gemeentelijk beleid."

JONG VAN GEEST

De voorzitter van Brabants Heem overhandigde een aandenken aan de preses van Heemkunde Boxtel, Dik Bol. Het was een houten oorkonde met daarin een zegel en de aanduiding dat de plaatselijke heemkundekring 75 jaar bestaat. ,,Jullie zijn aardig op leeftijd, maar jong van geest", sprak Hellegers, doelend op de vele activiteiten die de leden ontplooien. Hij noemde onder meer lezingen, publicaties van boeken, veldnamenonderzoek en het werk van de foto- en documentatiegroep die oud én verdwijnend Boxtel vastlegt.

FOTO BOVEN: Voorzitter Henk Hellegers van Brabants Heem (links) verrast voorzitter Dik Bol van Heemkunde Boxtel met een aandenken aan 75 jaar heemkundekring. (Foto: Peter de Koning).


Dader ontkomt bij gewapende overval cafetaria Rotonde

De politie zoekt de dader van een gewapende overval op cafetaria De Rotonde, bij café De Postiljon aan de Bosscheweg in Boxtel. Die vond gisteravond rond halfelf plaats.

Niemand raakte gewond bij de overval. De dader wist de ontkomen; de politie die ter plaatse onderzoek deed, liet een een melding via Burgernet uitgaan in de hoop op tips. In die melding werd 'met klem' geadviseerd om zelf geen actie te ondernemen, maar 112 te bellen. De 1.85 meter grote en slanke overvaller is blank en droeg een donkergroene trui.