WETHOUDER NOEMT VOORSTEL OVERBODIG

Motie van CDA voor een

'sterker Gemonde' afgekeurd

LONNEKE HOONDERT

De motie 'Schouder-aan-schouder naar een sterker Gemonde' van de CDA-fractie in de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel is donderdag tijdens de raadsvergadering gesneuveld. Wethouder Koos Loose wees het voorstel af en noemde het overbodig. Het CDA werd alleen gesteund door de fractie PvdA.

Het CDA diende de motie in omdat volgens de partij het voorzieningenniveau in Gemonde onder druk staat en het dorp leegloopt. In het voorstel riep de partij het college van B. en W. op om met betrokkenen in het dorp rond de tafel te gaan en concrete toekomstplannen neer te leggen. Daarbij zei raadslid Harvy Schouten: ,,Natuurlijk zegt het college terecht dat de initiatieven ook uit het dorp zelf moeten komen. Maar misschien moeten we als gemeente ook bereid zijn de portemonnee te trekken om soms nét even het goede zetje te geven."

Alleen de PvdA was het met Schouten eens. De andere politieke partijen in de Gestelse raad stemden tegen. Zij vinden dat Gemondenaren zelf verantwoordelijk zijn voor de leefbaarheid in het dorp en daarvoor niet hun blik naar de gemeente moeten richten. Fractievoorzitter Lianne van der Aa (CDA) betreurt hun standpunt. ,,Natuurlijk moeten initiatieven vanuit de Gemondenaren zelf komen, maar een steuntje in de rug zou welkom zijn."

Ook wethouder Loose keurde de motie af. ,,Het voorstel was overbodig", vertelt hij. ,,De motie roept op om in gesprek te gaan met Gemonde, maar we voeren al een half jaar intensief overleg met verschillende partijen in het dorp en zijn concrete plannen aan het smeden. Alle betrokkenen hebben hun toekomstvisie gepresenteerd en op dit moment zijn we die aan het distilleren tot een actieprogramma." Onder meer de Leefbaarheidsgroep, de denktank, De Kei, de Parochiële Caritas Instelling, de Sint-Lambertusschool en de ondernemersvereniging zijn betrokken bij het tot Dorpsoverleg Gemonde (DOG) gedoopte beraad dat onder leiding staat van voorzitter Loose. Ook wijkmakelaar Anja Leerintveld speelt een rol in het DOG. ,,De motie doet onrecht aan alle initiatiefnemers die op dit moment werken aan een leefbaar Gemonde. Een soort miskenning", meent Loose.

ONEENS

Van der Aa is het niet met Loose eens. ,,We hebben het idee dat er veel gepraat wordt, maar dat er weinig concreets gebeurd. Partijgenoot Emanuel van der Schoot is betrokken bij het DOG en ervaart dat een aantal Gemondenaren dat gevoel delen." Ondanks dat haar motie geen meerderheid haalde, blijft het CDA strijdbaar wanneer het om de leefbaarheid in Gemonde gaat. ,,Er is gewoon leegstand en leegloop en voorzieningen verdwijnen. We blijven daarom ons best doen voor Gemonde om zo dingen voor elkaar te krijgen in het dorp."