Tijdens de workshops van De Proosterij brouwen groepen twee soorten bier. (Foto: Patrick Melis).
Tijdens de workshops van De Proosterij brouwen groepen twee soorten bier. (Foto: Patrick Melis). Foto: Patrick Melis

LIEMPDSE HOBBYBROUWER BAKT BIERBROOD

Zelf speciaalbier maken met De Proosterij

LONNEKE HOONDERT

Speciaalbier proeven, quizzen over bier en uiteraard zelf bier brouwen: liefhebbers van het brouwsel kunnen hun hart ophalen tijdens de bierbrouwworkshops van Patrick Melis uit Liempde. Twee jaar geleden raakte hij verslingerd aan het eeuwenoude ambacht. Vrienden en kennissen haakten maar wat graag aan voor een middagje brouwen. Dat bracht Melis op het idee om workshops te organiseren. Inmiddels is zijn onderneming De Proosterij een feit.

,,Speciaalbieren zijn heel hot op dit moment. Daar moest ik wat mee", vindt Melis. Naast zijn baan als projectmanager bij Bosch organiseert hij sinds de lancering van zijn bierbedrijfje regelmatig voor groepen een workshop. ,,Het is ontzettend leuk om te doen. Niet alleen de deelnemers hebben een gezellige dag. Ik geniet er ook van."

De hobbybrouwer houdt de activiteiten bij mensen thuis of op locatie bij Cultuurbeleving Looeind in Liempde. Die beslaat één dag en duurt van 09.30 tot 16.00 uur. Dat het brouwen van bier een ingewikkeld scheikundig proces is, spreekt Melis tegen. ,,Met de workshops wil ik aantonen dat iedereen het kan. Als je een beetje sturing hebt en de juiste begeleiding, kun je in één dag al een mooi speciaalbiertje brouwen. Het is heel laagdrempelig."

TWEE EIGEN BIEREN

Tijdens de workshop brouwen de gasten zelf twee verschillende soorten speciaalbieren. ,,Op de ingrediënten voor het bier laten ze allerlei bewerkingen los. Er ontstaat een suikerwater en uiteindelijk voegen ze daar gist aan toe. Na twee weken gisten heb je bier. Dat kan dan op fles." Melis werkt met enkel natuurlijke ingrediënten: water, mout, hop en gist. Het bierbrouwproces kent ook op de workshopdag zelf wachttijden. ,,Tussendoor gaan de deelnemers bier proeven en spelen ze een bierquiz en een bierlogospel", vertelt de Liempdse brouwer.

BIERBRODEN

Tijdens de bierproeverij mag de groep de zelfgebrouwde bieren van Melis uitproberen, met uiteraard een bijpassend hapje. Waaronder zelfgebakken bierbroden. ,,In de industrie wordt het mout dat overblijft aan koeien gevoerd. Ik bak er brood van. Daarvoor krijg ik veel complimenten", glundert de Liempdenaar.

Hoewel er in Nederland genoeg hobbybrouwers zijn die workshops organiseren, onderscheidt De Proosterij zichzelf door het totaalpakket. ,,Iedereen doet alles zelf én je wordt tussendoor vermaakt. Het is geen cursus of standaard workshop."

Benieuwd naar De Proosterij? Neem dan een kijkje op www.deproosterij.nl. Melis neemt deel aan de Winter Wonder Zondag op 18 december van 11.00 tot 17.00 uur in Liempde. Hij staat dan met zijn eigen brouwsels en bierbroden langs de Kribkesroute.


High tea Rotskidz

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat wordt woensdag 14 december van 14.00 tot 16.00 uur een high tea gehouden voor basisschoolleerlingen. Deelname kost twee euro (inclusief drankje en hapjes die zelf gemaakt worden). Aanmelden kan tot 9 december via Rotskidz@derotsboxtel.nl.