Op deze plek aan de Dommel in Liempde moet de nieuwe Kasterense Watermolen verrijzen. (Foto: Albert Stolwijk).
Op deze plek aan de Dommel in Liempde moet de nieuwe Kasterense Watermolen verrijzen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

INITIATIEFNEMERS ZOEKEN AANLSUITING BIJ PLANNEN MOZAÏEK DOMMELVALLEI

Kasterense Watermolen weer in beeld

MARC CLEUTJENS

De plannen voor de wederopbouw van de Kasterense Watermolen staan weer in de steigers. Henk van Giersbergen uit Liempde heeft met Jos Geerts uit Boxtel een ambitieus plan uitgewerkt om de watermolen te herbouwen, maar ook een nieuwe bestemming te geven om gezonde exploitatie mogelijk te maken. De watermolen stamt oorspronkelijk uit de 12e of 13e eeuw en werd in 1960 door brand verwoest.

Van Giersbergen en Geerts hebben eerdere plannen voor het herstel van de Kasterense Watermolen uit de kast gehaald, maar benadrukken dat ze niet van plan de molen in oude luister te herstellen. ,,De vorige bouwplannen hebben duidelijk gemaakt dat herbestemming geen haalbare kaart is", zegt Van Giersbergen, wiens vader Antoon de laatste molenaar was. ,,We denken aan een nieuwe bestemming die historie, educatie, voorlichting en toerisme combineert", vult Geerts aan.

De initiatiefnemers onderzoeken momenteel in hoeverre de historische graan- en oliemolen herbouwd kan worden. Inmiddels zijn gesprekken gevoerd met de gemeente Boxtel, waterschap De Dommel en Brabants Landschap. Daarnaast is informatie ingewonnen bij buurtbewoner en 'Kasteren-kenner' Ger van den Oetelaar. ,,We zoeken aansluiting bij de plannen voor Mozaïek Dommelvallei", legt Geerts uit. ,,Dat plan beoogt tal van projecten te realiseren langs de Dommel tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch."

TWEE RADEREN

De oorspronkelijke plannen om de historische functie van de graan- en oliemolen te herstellen hebben beide initiatiefnemers laten varen. ,,Momenteel staan er nog enkele opstallen die overblijfselen zijn van de molen", vertelt Van Giersbergen, die eigenaar is van het terrein. ,,Ons streven is het aanzicht van de oude molen te herstellen. Maar binnen denken we aan heel andere functies."

Hij doelt onder meer op educatie en voorlichting, bijvoorbeeld door multimediapresentaties voor groepen en schoolklassen. Het toerisme in de buurtschap Kasteren zou een extra impuls kunnen krijgen als de watermolen in ere hersteld wordt en wordt voorzien van een koffie- en theevoorziening. Van Giersbergen: ,,Vlakbij is een aanlegplaats voor kano's, maar er zijn ook volop wandel- en fietsroutes. Bovendien is het Duits Lijntje dichtbij, compleet met een monumentale spoorbrug over de Dommel. Even verderop is camping De Mus'donck waar vaak toeristen verblijven."

Twee raderen die in ere hersteld worden, zullen niet aangedreven worden door water. ,,Ze laten echter wel zien hoe de molen vroeger functioneerde", vertelt Geerts. ,,In overleg met het waterschap willen we achter de watermolen een paaiplaats voor vissen realiseren. De langzaam draaiende raderen zorgen voor verversing van het water." De paaiplaats zou een geschikt onderzoeksgebied kunnen zijn voor studenten van bijvoorbeeld de HAS.

DUURZAAMHEID

Een thema dat Van Giersbergen en Geerts willen toevoegen aan de Kasterense Watermolen is duurzaamheid. De ligging nabij de Dommel betekent niet dat gedacht wordt aan de aanleg van een waterkrachtcentrale, zoals dat onlangs is gebeurd in Sint-Michielsgestel. ,,Stuwing van water zou op Kasteren leiden tot overstromingen", weet Van Giersbergen. Wel denkt hij met Geerts over andere vormen van duurzame energieopwekking, bijvoorbeeld met zonnecollectoren. Plannen worden de komende maanden verder uitgewerkt.

Op pagina 23: 'Bliksem verwoestte Kasterense Watermolen'.