Jan van Hal, Frans Versantvoort en Erik Huijberts (v.l.n.r.) vieren zaterdag 10 december dat zij 25 jaar bij de Boxtelse brandweer zijn. (Foto: Peter de Koning).
Jan van Hal, Frans Versantvoort en Erik Huijberts (v.l.n.r.) vieren zaterdag 10 december dat zij 25 jaar bij de Boxtelse brandweer zijn. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BRANDWEER BOXTEL HULDIGT DRIE ZILVEREN JUBILARISSEN

'Brandweerman zijn is een leefstijl'

HENK VAN WEERT

De Boxtelse brandweer zet zaterdag 10 december drie jubilarissen in de schijnwerpers. Brandmeester Jan van Hal trad samen met Erik Huijberts en Frans Versantvoort, beide hoofdbrandwacht, 25 jaar geleden toe tot het korps hulpverleners. Van Hal en Versantvoort (beide 56) hebben onlangs de actieve dienst vaarwel gezegd, Huijberts is een jaar jonger en doet dat komend voorjaar.

Gelijktijdig trad het drietal toe tot de vrijwillige brandweer. De beweegredenen liepen echter uiteen. ,,Ik werd enthousiast gemaakt door een familielid en een lid van de harmonie waarvan ik destijds lid was", vertelt Van Hal (56). ,,Mijn muzikale hobby heb ik wel prijs moeten geven voor een leven als brandweerman. Maar er is daardoor méér veranderd."

Huijberts knikt: ,,Voor ons alle drie geldt denk ik dat er veel veranderde. We zijn weliswaar lid van de vrijwillige brandweer, maar het gaat veel verder als een hobby. Brandweerman zijn is een leefstijl. Het heeft impact op jezelf én je omgeving. Vooral op je gezin natuurlijk." Huijberts vertelde dat zijn ouders vlakbij de Kampina woonden. ,,En in de zomer was het daar nogal eens raak als door de droogte weer eens brand was uitgebroken. Bovendien heb ik meermalen gezien hoe de brandweer een slachtoffer uit een wrak moesten bevrijden als er weer eens een auto uit de bocht was gevlogen op de Koevoortseweg achter ons huis." Die hulpverleningsacties zetten Huijberts ertoe aan om ook te solliciteren bij de brandweer.

Dat Versantvoort zich aanmeldde bij de Boxtelse brandweer had alles te maken met zijn toenmalige werkgever. ,,Ik heb ruim twintig jaar bij Organon Teknika, later bioMérieux, gewerkt en sloot me daar ook aan bij de bedrijfsbrandweer. Daar heb ik ook al mijn diploma's behaald, maar we hoefden niet zo vaak in actie te komen."

Het eerst het beste weekeinde dat de mannen dienst hadden, zullen ze niet licht vergeten. ,,We hadden elf uitrukken. Mijn vrouw schrok zich een hoedje. En ik zelf eigenlijk ook wel. Ik geloof niet dat we sindsdien nog zó vaak werden opgeroepen. Gelukkig maar...", grinnikt Van Hal.

NIET AANKIJKEN

Een jaar na hun aantreden brandde basisschool De Beemden, toen nog aan het Apollopad, af. ,,Ik had jaren in die buurt gewoond en was net verhuisd toen het gebeurde. Heel bizar", herinnert Versantvoort zich. Enkele dagen voor Kerstmis ontstond daar vlakbij een woningbrand waar de ouders en een van de twee kinderen uit een gezin omkwamen. ,,Zoiets vergeet je nooit meer", verzucht Versantvoort.

Ongelukken en branden met slachtoffers maakten altijd de meeste indruk, zegt ook Van Hal. ,,Zo'n brand als bij café De Kom, waar vlak voor Sinterklaas vier mensen uit één gezin overleden, blijft je heel je leven bij." Huijberts knikt: ,,Met name het proberen te reanimeren, heeft een enorme impact. Ik heb laatst eens zitten tellen. Door de jaren heen heb ik met zo'n honderd dodelijke slachtoffers te maken gehad." Versantvoort leerde in de praktijk hoe hij ernstige ongevallen en branden het best kon verwerken. ,,Ik probeerde slachtoffers nooit aan te kijken. Maar bij reanimatie lukt dat niet..."

'Mooie' branden waren er echter ook. Zoals sporthal Den Haagakker in 2007 en varkensslachterij Dumeco (nu Vion) zes jaar eerder. ,,Wel heftig en triest uiteraard, maar er vielen gelukkig geen menselijke slachtoffers", zegt Van Hal. ,,En dan zijn het voor een brandweerman toch spectaculaire gebeurtenissen die je niet graag zou willen missen."

De zilveren jubileum van Jan van Hal, Erik Huijberts en Frans Versantvoort wordt zaterdag 10 december niet zoals te doen gebruikelijk gevierd in de brandweerkazerne aan de Brederodeweg, maar in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat.

FOTO BOVEN: Frans Versantvoort, Jan van Hal en Erik Huijberts (v.l.n.r.) zijn een kwarteeuw met hart en ziel brandweerman. Maar ze geven het stokje door aan een jongere generatie. (Foto: Peter de Koning).


OUD-GEDEPUTEERDE ROEL AUGUSTEIJN

Provincie kiest adviseur
voor opsplitsing Haaren

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben Roel Augusteijn (foto) met ingang van vandaag, 1 december aangesteld als procesadviseur voor het programma VeerKrachtig Bestuur in de gemeente Haaren. Oud-gedeputeerde Augusteijn heeft ruime bestuurlijke ervaring op gemeentelijk en provinciaal niveau en directe ervaring met gemeentelijke herindeling.

De opdracht aan Augusteijn is om te adviseren over 'een breed gedragen en reële splitsingsdatum' voor de gemeente Haaren met een bijbehorend stappenplan. Een belangrijk onderdeel van het advies, dat uiterlijk in april 2017 gereed is, is het brede draagvlak voor de splitsingsdatum.

In zijn advies betrekt de procesadviseur onder andere de aspecten die naar voren worden gebracht door het gemeentebestuur van Haaren, buurgemeenten, de provincie en betrokken burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen.

BREDE ERVARING

Augusteijn heeft brede bestuurlijke ervaring als waarnemend burgemeester in Maasdonk en Hardinxveld-Giessendam en als gedeputeerde in Noord-Brabant. In Maasdonk was Augusteijn waarnemend burgemeester bij de zoektocht naar en besluitvorming over de opsplitsing van die gemeente. De provincie stelt de procesadviseur aan op grond van haar algemene verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het lokale openbaar bestuur, zo werd woensdag gemeld.

De provincie heeft samen met de Vereniging Brabantse Gemeenten het programma VeerKrachtig Bestuur in Brabant opgezet. Doel hiervan is het versterken van de veerkracht van gemeenten zodat zij de maatschappelijke opgaven van de toekomst aankunnen.


Kaarten Oudjaarsbal

Het jaarlijkse Oudjaarsbal van De Aggemarvanhuisaf Band wordt deze keer gehouden op vrijdag 30 december. In grand café Rembrandt (Rechterstraat) werkt het tot bigband getransformeerde blaasorkest samen met vocale gasten als Yvonne van Beers, Jet Mathijssen, Tim Schalkx, Gerrit Stubbe, Gerlof Trommelen en het duo Joep & Rens. Het programma bestaat uit hits uit de Top 2000. Vandaag, donderdag 1 december is in Rembrandt de verkoop van kaarten `7,50 euro van start gegaan. Reserveren kan ook via telefoonnummer (0411) 68 53 31.

Roel Augusteijn