Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OOK BEWONERS HOOGBOUWFLATS GAAN AFVAL SCHEIDEN

Stortkoker Hoogheem raakt uit de gratie

MARC CLEUTJENS

De gemiddelde inwoner van Boxtel biedt momenteel zo'n 145 kilo restafval aan. Bewoners van hoogbouwbuurt Hoogheem scoren veel minder goed en komen tot 250 kilo. Op initiatief van de huurdersvereniging klonk gistermiddag het startschot voor een één jaar durende proef, die de stortafval voor restafval - op termijn - overbodig zou kunnen maken. Bijna afvalstoffen kunnen in de containerruimte bij elke flat gescheiden ingeleverd worden.

Voorzitter Guus Eltink is de grote kartrekker van het project. Sterker nog: toen hij gevraagd werd om voorzitter van de huurdersvereniging te worden, had hij één voorwaarde: er moest een project komen om afval te scheiden. ,,En dat dit in korte tijd is gelukt, is Guus' verdienste", sprak wethouder Herman van Wanrooij. Ook directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph feliciteerde Eltink en alle flatbewoners met de proef. ,,Afval scheiden hoort bij onze belangrijke ambities om zo duurzaam mogelijk te zijn. Om die reden plaatsen we ook zonnepanelen op hoge gebouwen om energie te besparen en de servicekosten voor huurders te verlagen."

Waar andere gemeenten talmen met gescheiden afvalinzameling in hoogbouwbuurten, wil Boxtel aan de slag, óók op Hoogheem. ,,We hebben samen afgesproken dat we in 2030 nog maar vijf kilo restafval per persoon per jaar aanbieden", sprak wethouder Van Wanrooij bij de start van de afvalproef. ,,Dat betekent dat we over veertien jaar zo'n beetje alles scheiden en afval voortaan een grondstof is. Dat afval scheiden in flats onmogelijk is, vind ik een fabeltje. We willen met deze proef laten zien dat het wél kan. Ik hoop dus dat iedereen enthousiast mee gaat doen."

PETFLESSEN

De bewoners van Hoogheem blijven de komende twaalf maanden de stortkoker gebruiken voor restafval. Maar dat moest én kan minder worden doordat in elke containerruimte bij de zeven flats extra containers geplaatst worden. De blauwe containers zijn voor papier en karton, de bruine voor ijzer en batterijen. In de oranje bakken wordt plastic verpakkingsmateriaal verzameld, maar kunnen ook blikken en drinkpakken gedeponeerd worden. Voor petflessen komen in de entrees van de flats aparte containers. Nabij Hoogheem staan twee kledingcontainers. ,,Daarin wordt tweedehands kleding verzameld die naar ontwikkelingslanden wordt gestuurd", legde Winny Keser van Sam's Kledingactie uit.

Een deel van de opbrengst van deze kledinginzameling vloeit terug naar de huurdersvereniging Hoogheem. Maar ook de afvalscheiding kan centjes opleveren voor de flatbewoners. ,,Natuurlijk is het belangrijk voor het milieu om afval te scheiden", vertelde voorzitter Eltink. ,,Maar er is ook een financiële impuls. De opbrengst van de proef is bestemd voor de huurdersvereniging, die er activiteiten mee wil organiseren in de buurt of ten goede laat komen aan onze huiskamer voor bewoners in flat 7."

Huurdersvoorzitter Eltink vertelde bij de lancering van de proef dat bewoners met folders en nieuwsbrieven blijvend geïnformeerd worden over het gescheiden inzamelen van afval. ,,Ook gaan we op verschillende momenten met de bewoners in gesprek." Samen met vertegenwoordigers van het initiatief Van Pet Naar Pret wordt op 11 december een ludiek evenement gehouden. ,,Flatbewoners kunnen die dag spelenderwijs ontdekken wat er zoal mogelijk is met afval", aldus de voorzitter. Oude petflessen worden onder meer gebruikt als grondstof voor 3D-printers. ,,Hoe dat werkt laten we op 11 december zien."

EVALUEREN

Dat Hoogheem eindelijk kan meedoen aan de gescheiden inzameling van afval, stemt Eltink tevreden. ,,Een paar jaar geleden kregen we in het gemeentehuis nog te horen dat het niet eenvoudig zou zijn en dat flats nog geen prioriteit waren. Nu laten we met deze proef zien dat er wel kansen zijn."

Eind 2017 wordt de afvalproef op Hoogheem geëvalueerd en zal blijken of de bewoners van de zeven flats meedoen. ,,Als de proef een succes is, zien we elkaar weer", beloofde wethouder Van Wanrooij. ,,Dan moeten we met Sint-Joseph bekijken hoe we de afvalinzameling verder kunnen optimaliseren, zeker als blijkt dat de containerruimtes te klein zijn."

FOTO'S BOVEN: Vertegenwoordigers van huurdersvereniging Hoogheem, de gemeente Boxtel en woonstichting Sint-Joseph lanceerden gistermiddag een proef die flatbewoners moet stimuleren om afval gescheiden in te zamelen. De eerste containers werden door huurdersvoorzitter Guus Eltink, directeur Rob Dekker van Sint-Joseph en wethouder Herman van Wanrooij op hun plek gezet. (Foto's: Peter de Koning).


Zonnepanelen kunnen servicekosten huurders Sint-Joseph verlagen

Woonstichting Sint-Joseph in Boxtel laat met ingang van deze week 250 zonnepanelen en led-verlichting aanbrengen op zes appartementengebouwen in Boxtel. Daarmee kunnen zo'n 250 huishoudens besparen op de servicekosten.

De zonnepanelen en led-verlichting worden aangebracht op en in gebouwen op Hoogheem (flat Schorpioen) en aan de straten Harperhof, Baanderherenweg (Baanderronde), Dukaat/Schelling, Corpus/Annastraat en Pastoor Erasstraat. De elektra die de panelen opwekken, zet de woonstichting in voor de algemene ruimtes van deze gebouwen.

SCHORPIOEN

Volgens de woonstichting kunnen betrokken huishoudens hiermee per jaar 40 euro besparen. ,,Ze hoeven daar helemaal niets voor te doen, want de zon doet al het werk", aldus een woordvoerster van Sint-Joseph. Dinsdag legde installateur Lens BV alle panelen op de daken. Op Hoogheemflat Schorpioen sloot de installateur de panelen als eerste aan.

Alle 250 panelen werken half december. Het appartementencomplex van Sint-Joseph aan de Kasteellaan ging dit project als proef voor. In april 2013 werden 42 panelen op het dak aangesloten. Voor de vijftig huishoudens betekende dit een jaarlijkse besparing van 15 euro.


Aanpak balkons

Hoogheem loopt

vertraging op

De opknapbeurt van acht verzakte balkons in hoogbouwbuurt Hoogheem heeft vertraging opgelopen. Kort na de start van de werkzaamheden bij flat Schorpioen blijkt een elektriciteitskabel geraakt te zijn.

Volgens directeur-bestuurder Rob Dekker dient de kabel eerst door een gespecialiseerd bedrijf gerepareerd en verlegd te worden alvorens de verzakte balkons kunnen worden 'opgekrikt'.

Dekker verwacht dat de vertraging enkele weken duurt. De bewoners kunnen de balkons gedurende die periode niet gebruiken.

Afbeelding