Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RIEN VAN DOLEWEERD HEEFT EIGEN JOHAN CRUIJFF-MUSEUM

'Kinderwagen stond op het voetbalveld'

'Je gaat het pas zien als je het door hebt'

        (Johan Cruijff)

MARC CLEUTJENS

Er zijn verzamelaars die bijna twintigduizend attributen hebben van Johan Cruijff. De collectie van Rien van Doleweerd (60) uit Boxtel kan daaraan nog niet tippen, maar de voetballiefhebber heeft in zijn woning in Boxtel-Oost wél zijn eigen Johan Cruijff-museum ingericht waar bezoekers uit heel Nederland graag komen snuffelen. ,,Wie van voetbal houdt, houdt van Johan."

Rien ademt voetbal. De Boxtelaar die als groepsbegeleider werkt bij een Cello-vestiging in Vught, is een groot liefhebber van Ajax en bewonderaar van Johan Cruijff. Met gemak lepelt hij data op waarop hij legendarische wedstrijden bezocht en waar ook 'Het Orakel van Betondorp' te bewonderen was. Hij was erbij toen Ajax de Europacup 1 won op Wembley in 1971 en kocht als een van de eerste fans een kaartje voor de halve finale van de Uefacup tussen PSV en FC Barcelona in 1978. ,,Om Johan te zien en FC Barcelona aan te moedigen natuurlijk", grinnikt Rien. PSV won met 3-0 en zou later de finale winnen van Bastia.

De finale op Wembley tegen Panathinaikos beschouwt Rien nog steeds als een van de hoogtepunten. ,,Na terugkomst op Schiphol ben ik mijn broer blijven slapen op de luchthaven. Zo konden we Ajax de volgende ochtend met de beker zien arriveren. Om nooit te vergeten..." De Boxtelaar geeft aan dat hij Johan Cruijff altijd heeft geadoreerd. ,,Het verzamelen van spullen is pas later gekomen", vertelt hij in zijn tot museum omgebouwde bovenkamer. ,,Het idee om mijn collectie te etaleren, is recent", vervolgt Rien. ,,Toen ik 60 jaar werd, kreeg ik van mijn petekind Demi een mooi spandoek. Dat bracht me op het idee om mijn verzameling uit te stallen."

WIJSHEDEN

Het resultaat is verbluffend. De vroegere slaapkamer in Riens woning staat helemaal vol met boeken, knipsels, tijdschriften, posters, vlaggen, shirts en reclame-artikelen waarop een afbeelding van Johan Cruijff te zien is. Natuurlijk ontbreken de tegeltjes niet waarop Cruijffiaanse wijsheden staan - 'Ik hoef niet snel te zijn, als ik maar op tijd ben' - en beschikt de Boxtelaar over een unieke Hongaarse postzegel waarop 'De Verlosser' staat. ,,Pas geleden kreeg ik enkele vaantjes uit Amerika, waar Johan heeft gevoetbald bij Washington Diplomats en de LA Aztecs. Eigenlijk een vergeten periode in zijn rijke carrière."

Trots is Rien op de vele foto's en films die hij digitaal heeft verzameld en graag laat zien. Ook beschikt hij over bijzondere boeken, vaak voor een habbekrats gevonden op een rommelmarkt of verzamelbeurs. ,,Mensen weten vaak dat ik op zoek ben naar spullen van Cruijff. Het komt niet zelden voor dat ze me aanspreken als Johan." Onlangs stuitte hij op een klein Spaanstalig boekje over de in Amsterdam geboren voetballer. ,,De verkoper wilde er maar twee euro voor hebben. Voor mij is zo'n uitgave een fortuin waard."

STRAATNAAM

Rien werd geboren in Oisterwijk en kreeg de liefde voor de voetbalsport met de paplepel ingegeven. ,,Mijn kinderwagen stond op het voetbalveld", lacht hij. Net als zijn vader speelde hij vele jaren bij RKSV Oisterwijk en was hij een ploegmaat van Frank van Straalen, een veelbelovende linksbuiten die via LONGA naar Willem II ging en daar enkele jaren furore maakte. ,,In Boxtel heb ik me aangesloten bij ODC, waar ik onder meer trainer was van de D1. We veroverden in één seizoen het kampioenschap en wonnen de beker." Rien was ook achttien jaar KNVB-scheidsrechter en floot onder meer in de hoofdklasse.

,,Maar Johan Cruijff stond altijd bovenaan", zegt de Boxtelaar. ,,Toen in maart van dit jaar het bericht van zijn overlijden kwam, ben ik meteen uit een teamvergadering gestapt om deze klap te verwerken. Ik ben ook naar de Akkerstraat 32 in Betondorp gegaan, Johans geboortehuis. En natuurlijk heb ik de Arena een eerbetoon aan hem gebracht." Rien hoopt dat de Arena ooit zal worden omgedoopt tot Johan Cruijff Stadion. ,,En Amsterdam moet een Johan Cruijffstraat krijgen. Ik heb al een brief gestuurd om dat te stimuleren."

FOTO BOVEN: Rien van Doleweerd poseert in zijn eigen Johan Cruijff Museum in Boxtel. Zijn verzameling telt vele honderden bijzondere boeken, posters en attributen. Bezoekers die aankloppen, zijn welkom en krijgen een rondleiding. (Foto: Peter de Koning).


Kampioenschap

voor jeugdteam

Taverbo/Sabo

Het is het tweede jeugdteam van Taverbo/Sabo afgelopen zaterdag gelukt om in Mierlo een vroegtijdig kampioenschap af te dwingen.

Rick van der Schoot, Lars Strik en Nienke Strik wonnen met 2-8 wisten van MTTV '72. Veldhoven liet tegen Flash behoorlijk wat punten liggen. Daarom is het drietal, samen met hun teamgenoten Niels Wesseling en Janno Vos, niet meer in te halen en met 57 punten uit negen wedstrijden kampioen in de vierde klasse junioren. Bovendien voert Van der Schoot met 96 procent gewonnen wedstrijden momenteel de persoonlijke ranglijst aan.

Het eerste jeugdteam van Taverbo leed in Goirle tegen de nummer twee, SV Red Star '58, zwaar verlies. Het lukte alleen Lars de Laat om een partij in winst om te zetten. De nummer één, Valkenswaard, won met 8-2 van Stiphout en is met nog één wedstrijd te gaan niet meer binnen handbereik.

Omdat het derde jeugdteam, dat op de eerste plaats staat in zijn klasse, dit weekend niet in actie kwam is door een inhaalwedstrijd de nummer twee, Rally uit Wijk en Aalburg, hen op twee punten genaderd. Komend weekend wordt duidelijk wie het kampioenschap kan gaan vieren. Zaterdag 3 december spelen alle jeugdteams thuis hun laatste wedstrijd in de najaarscompetitie, aanvang 10.30 uur.

Uitslagen zaterdag 26 november

Red Star '58 1 – Taverbo/Sabo 1        9-1

MTTV '72 3 – Taverbo/Sabo 2        2-8