Afbeelding
Foto: Jos Geerts

TWEETAL WERKT AAN WEDEROPBOUW

Bliksem verwoestte Kasterense Watermolen

MARC CLEUTJENS

Henk van Giersbergen is de zoon van de laatste molenaar van de Kasterense Watermolen in Liempde. Met Boxtelaar Jos Geerts heeft hij het plan opgevat om de watermolen in de Liempdse buurtschap te herstellen, maar tevens een nieuwe functie te geven. De aloude graan- en oliemolen wordt geen nieuw leven ingeblazen...

Van Giersbergens vader Antoon werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw aangesteld als molenaar. Hij bekleedde die functie als medewerker van de NCB in Veghel tot 1960. ,,Ik herinner me dat ik met vrienden aan het zwemmen was in Sint-Oedenrode. We kregen bericht dat de bliksem was ingeslagen op de watermolen en deze door brand was verwoest." De watermolen werd sindsdien niet meer hersteld, weet Van Giersbergen.

De geschiedenis van het bouwwerk, waarvan enkele opstallen langs de Kasterensestraat en Molendijk nog zichtbaar zijn, is veel ouder. De eerste watermolen van Kasteren zou hier al in de 12e of 13e eeuw gestaan hebben. Tot omstreeks 1800 was de molen eigendom van de adellijke heren van Boxtel. Daarna trad verval in en waren er steeds vaker klachten dat de molenaar het water opstuwde. Dit leidde tot overstromingen in het achterland.

Waterschap De Dommel kocht de watermolen in 1925. In 1936 werd een sluis afgebroken en verdween de oliemolen. ,,Wat overbleef was een graanmolen die ik ook nog in bedrijf heb gezien", vertelt Van Giersbergen. ,,Aan de hand van presentaties willen we in de nieuw te bouwen watermolen laten zien hoe de geschiedenis van dit hele oude stukje Liempde eruitzag."

Na de brand in 1960 viel het doek voor de Kasterense Watermolen en ging Van Giersbergens vader aan het werk in de Liempdse Boerenbondwinkel. ,,Ik herinner me van die tijd dat boeren hun graan naar de molen brachten. Ook weet ik dat na de brand een dieselmotor is verkocht die gebruikt werd om de raderen aan te drijven. De motor is verscheept naar India." Onder toezicht van de toenmalige gemeente Liempde werd een waterdoorgang bij de vroegere molen gedempt. Dat gebeurde destijds onder meer met huisvuil.

De huidige plannen voor de Kasterense Watermolen zijn onderwerp van studie. Zodra er meer zekerheid is en financieel draagvlak is gevonden, willen de initiatiefnemers de slapende Stichting Kasterense Watermolens nieuw leven inblazen.