De nieuwe PPU ging maandagochtend officieel over van PlantLab naar Helicon. Van links naar rechts: docent Erik Held, Marc van der Klooster, Stan Vloet, Marcel Kers en Timothy Smits. (Foto: Peter de Koning)
De nieuwe PPU ging maandagochtend officieel over van PlantLab naar Helicon. Van links naar rechts: docent Erik Held, Marc van der Klooster, Stan Vloet, Marcel Kers en Timothy Smits. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter De Koning

Plant Production Unit: samenwerking studenten en bedrijfsleven

Kweek-innovaties door Helicon en PlantLab

In de nieuwe praktijkhal van mbo-school Helicon Boxtel prijkt sinds kort een hypermoderne Plant Production Unit, kortweg PPU. Deze innovatieve kweekmachine voor gewassen is gebouwd door het bedrijf PlantLab in 's-Hertogenbsoch. Twee Helicon-studenten die de afgelopen tijd stage liepen bij PlantLab, mochten het apparaat maandagochtend officieel overdragen aan Helicon-directeur Stan Vloet.

De PPU is een gecontroleerde omgeving waarin gewassen worden gekweekt zonder daglicht. Met klimaatcontrole en de meest ideale lichtkleuren creëert PlantLab in de PPU ideale groeiomstandigheden waarin planten veel sneller groeien en het jaar rond geproduceerd kunnen worden. Door deze unit bij Helicon te plaatsen, kunnen mbo-studenten kennismaken en zelf experimenteren met deze nieuwste technologie op het gebied van groente telen. ,,Onderwijs en onderzoek in deze technieken mogen zich niet beperken tot de universiteiten en hogescholen. Ook het mbo kan er prima mee uit de voeten en kan er zeker grote betekenis voor hebben", sprak PlantLab-directeur Marcel Kers maandagochtend na de officiële overhandiging van de unit.

Geen pesticiden

Samen met haar partners wil PlantLab ervoor zorgen dat in de toekomst negen miljard mensen kunnen beschikken over veilig, voedzaam, lekker en betaalbaar voedsel. Door slim gebruik te maken van de nieuwe technologie is het mogelijk planten te telen met slechts een fractie van het land en het water dat nodig is voor gangbare teelt. ,,Door dit te doen in compleet gesloten ruimtes zijn toekomstige kwekers niet meer afhankelijk van het seizoen en kunnen het hele jaar door gewassen telen, zonder pesticiden en met de laagst mogelijke CO2 footprint", legde Kers uit. ,,Van een kleine thuisopstelling tot grotere installaties voor de horeca en supermarkten en mega-installaties op elke locatie waar behoefte is aan vers en goed voedsel. We doen niets raars en sleutelen niet aan de genetica van een plant. We willen de fotosynthese in de plant helemaal begrijpen en zo optimaal mogelijk gebruiken voor een veel sneller groeiproces. Mogelijk kunnen we vergelijkbare technieken in de toekomst gebruiken in de kweek van vissen en insecten."

De unit staat al een tijdje in de nieuwe praktijkhal van Helicon aan de Schouwrooij. De studenten Timothy Smits en Marc van der Klooster, die de afgelopen maanden stage liepen bij PlantLab, mochten de unit maandagochtend officieel overdragen aan Helicon-directeur Stan Vloet. Die reageerde: ,,Tijdens de open dag trok de unit al veel bekijks en viel alles op zijn plaats: studenten, bedrijfsleven en onze school kwamen samen in een stroomversnelling. We zijn er heel blij mee en zijn benieuwd naar wat deze mooie technieken ons allemaal gaan bieden in de toekomst."