Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

EXPOSITIE DUURT TOT EIND DECEMBER

Oertijdmuseum toont Canadese oorlogsvondsten

In oertijdmuseum De Groene Poort is sinds afgelopen zaterdag een expositie met bodemvondsten te zien die stammen uit de tijd dat Boxtel werd bevrijd van de Duitse bezetter, in het najaar van 1944. In de bossen van landgoed Venrode waar De Groene Poort is gevestigd, werden afgelopen zomer voorwerpen opgegraven die duiden op Canadese bevrijders.

Museumdirecteur René Fraaije betitelde de vondst vorige week in deze krant als 'tijdscapsule'. De expositie omvat onder meer munitie, whisky-flessen, nog met water gevulde veldflessen. Boxtel werd op 25 oktober 1944 bevrijd door Engelse troepen die vanuit Schijndel binnentrokken; de avond ervoor waren al ruim honderd Amerikaans Airbornes het dorp binnengetrokken die zes weken lang door het lokale verzet verborgen waren gehouden in de Kampina.

Dat ook Canadezen bij de bevrijding waren betrokken, was tot voor kort onbekend. Toch lijkt het erop dat dit het geval was. Het past ook bij een dagboekfragment waarin een van de witte paters die in het afgebroken klooster Sint-Charles

Boxtel

Opbrengst benefietavond

De benefietdansavond die Disco M'n Bruur zaterdagavond hield in partycentrum De Adelaar heeft 650 euro opgebracht voor stichting WensAmbulance Brabant. De circa honderd bezoekers konden een kijkje nemen in het voertuig dat bij het café stond geparkeerd. De opbrengst uit entreegelden bedroeg 500 euro; daarnaast ontving vrijwilliger Barry van Brakel ook nog 150 euro van de kastelein. Met dit geld kunnen drie ritten worden uitgevoerd om terminale patiënten nog eenmaal naar een dierbare plek te brengen.

verhaalt over Frans sprekende Engelsen.

De expositie in oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg in Boxtel is nog tot en met oudejaarsdag, zaterdag 31 december te zien.

FOTO ONDER: Samen met museumdirecteur René Fraaije bewondert wethouder Marusjka Lestrade een gebroken Canadese whiskyfles die eerder dit jaar werd opgegraven in de bossen rond oertijdmuseum De Groene Poort. (Foto: Albert Stolwijk).