Afbeelding
Foto: Jules van den Langenberg

'PLEZIERMEDICIJN' VAN JULES VAN DEN LANGENBERG NAAR ESCH

Bingospel na wereldreis weer thuis...

MARC CLEUTJENS

De Boxtelse design curator en tentoonstellingsmaker Jules van den Langenberg (1988) is opnieuw in het nieuws met het bingospel dat hij enkele jaren geleden lanceerde tijdens de Dutch Design Week. Het spel, dat hij 'Het Medicijn Dat Plezier Heet' noemt, is na een reis langs tentoonstellingen in Eindhoven, Milaan en Seoul weer thuis en krijgt een plekje in zorgcentrum Buitenhuis van Zorggroep Elde in Esch.

Bewoners en bezoekers van het Buitenhuis spelen vanaf de komende kerstdagen een vernieuwde versie van het traditionele bingospel. Ontwerperscollectief La Bolleur ontwikkelde met Van den Langenberg het project, samen met Zorggroep Elde.

Het bingomeubel dat werd gemaakt, werd de voorbije jaren op tal van plekken in de wereld gepresenteerd én getest. ,,Met dank aan de investeerders Villa Wilhelmina en Cees van Geel wordt het project aangeboden aan het Buitenhuis", vertelde Van den Langenberg deze week.

PLEZIER

De Boxtelaar is naar eigen zeggen gefascineerd door mensen en de impact van spullen op hen. Gebaseerd op een onderzoek waarin hij nauwgezet het leven van zijn grootmoeder en andere bewoners van een Boxtelse zorginstelling volgde, initieerde hij het project 'Het Medicijn Dat Plezier Heet'. ,,Ik definieerde de behoefte voor verandering van de sociale architectuur in het gemeenschappelijk wonen van ouderen, dat onder invloed is van hospitalisering en vercommercialisering. Ik voel de noodzaak om de seniorlevensstijl te verfrissen met iets dat alomtegenwoordig is én niets kost: plezier."

Om wat hedendaags plezier te injecteren in de levens van ouderen, daagde Van den Langenberg de ontwerpers van het collectief La Bolleur uit om mee te werken aan deze uitdaging. ,,Tijdens een periode van veldonderzoek werden de ontwerpers geconfronteerd met de stand van zaken in het zorglandschap door verschillende instellingen te bezoeken en informatie te verzamelen van bewoners en personeel", blikt de Boxtelaar terug. ,,Toen zij het programma voor vrijetijdsbesteding ontdekten en de potentie die het heeft in het stimuleren van contact tussen mensen, viel bingo op als garantie voor het hebben van een plezierige tijd."

INTERACTIE

Bingo bleek ook het meest populaire en meest regelmatig bezochte spel voor bewoners van zowel zorginstellingen als oudere omwonenden van aanleunwoningen en buurthuizen. ,,La Bolleur maakte een herinterpretatie van het spel door het als ervaring te ontwerpen", vertelt Van den Langenberg. ,,En van betekenis is tijdens het spelen maar indirect ook effect heeft buiten het speelveld, in het dagelijkse leven.

Doel van de bingoset, bestaande uit een multifunctioneel meubel en enkele nieuwe spelelementen, is het aanwakkeren van interactie tussen spelers en hen voorzien van gespreksstof na het spel."

Het bingospel werd in 2013 als eerste gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week. De Boxtelse zangeres en presentator Dorien Habraken speelde het spel met een groep bewoners van Zorggroep Elde. Het bingomeubel is daarna te zien geweest op de internationale designbeurs Salone del Mobile in Milaan en tijdens Seoul Design Week in Zuid-Korea.

Jules van den Langenberg studeerde af aan de Design Academy in Eindhoven en ontwikkelde zich tot design curator en tentoonstellingsmaker.

FOTO BOVEN: Na omzwervingen over de wereld - via de Dutch Design Week in Eindhoven en de Salone del Mobile in Milaan naar Seoul - is het bingospel van Jules van den Langenberg weer thuis. Het wordt vanaf Kerstmis gespeeld in het Buitenhuis in Esch. (Foto's: Jules van den Langenberg).

Deelnemers aan het bingospel van Jules van den Langenberg tijdens een designbeurs in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.