Filmmuziek uit de science-fictionfilm 'Star Wars' stond op de lessenaar tijdens de finale van Maestro Liemt. Schoolleider Edwin Vugts van De Oversteek won de dirigeerwedstrijd in De Serenade. (Foto: Albert Stolwijk).
Filmmuziek uit de science-fictionfilm 'Star Wars' stond op de lessenaar tijdens de finale van Maestro Liemt. Schoolleider Edwin Vugts van De Oversteek won de dirigeerwedstrijd in De Serenade. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

DIRECTEUR BASISSCHOOL 'DE OVERSTEEK' WINT DIRIGEERWEDSTRIJD FANFARE CONCORDIA

Meester Edwin heet nu Maestro Edwin

HENK VAN WEERT

,,Heel veel respect voor dit orkest. Wij hebben zóveel missers begaan en toch bleven de muzikanten spelen. Petje af!" Directeur Edwin Vugts van basisschool De Oversteek won zaterdagavond dan wel de dirigeerwedstrijd Maestro Liemt. Maar de echte winnaars zaten in zijn ogen rónd de dirigeerbok. De blazers en slagwerkers van fanfare Concordia kregen dan ook een staande ovatie in De Serenade.

Ga er maar aan staan. Nog nooit een dirigeerstok in je handen hebben gehad en dan in drie repetities leren een orkest te leiden. Vijf bekende Liempdenaren én wethouder Marusjka Lestrade van de gemeente Boxtel pakten de uitdaging op. ,,Ik kan geen noot muziek lezen. En dacht de slagwerkgroep door zelfsturing wel aan het werk te kunnen zetten. Maar ik kwam er al snel achter dat dit niet zo werkt in een orkest. Gelukkig hielp Teun de Laat me. Hij sloeg af en toe extra sterk op zijn xylofoon zodat ik wist waar we waren...", vertelde de wethouder na haar optreden.

Onder haar leiding speelde Concordia 'Wonderful Days' van het happy hardcore-duo Charly Lownoise & Mental Theo. ,,Je was af en toe de eerste tel kwijt, maar je hebt wel een mooie slag van dirigeren", oordeelde jurylid Gerard Smits, die in het verleden de vaste dirigent van Concordia was. Smits' collega Connie Plassen, een hoogblond typetje gespeeld door Joke Brewel, zorgde voor de komische noot: ,,Het is wonderful. Je outfit bedoel ik dan. Ik zag 'm al hangen in de tweedehands winkel waar ik mijn mantelpakje heb gekocht..."

VOL OVERGAVE

Fanfarevoorzitter Hans Vermeulen zei het 'heel spannend' te vinden om de slagwerkgroep te dirigeren en dat was hem aan te zien. Hij leidde 'I Will Follow Him' heel statisch. Na afloop meldde hij zienderogen meer respect te hebben gekregen voor de artistieke leiders van Concordia: Willie van der Steen (slagwerkgroep) en Henk Houben (blaasorkest).

Vol overgave beet horecavrouw Josephine Bekkers het spits af. Misschien had zij het wel het moeilijkst. 'Atlantis Saga' was weliswaar een stuk waarmee de slagwerkgroep twee weken eerder nog een beoordelingsconcert had gewonnen, maar was voor het publiek het minst herkenbaar. Toch bleek zij uiteindelijk de beste van de drie slagwerkdirigenten en kwam daarom in de finale.

Kapelaan De Jong was zó geconcentreerd dat hij vergat om de muzikanten plaats te laten nemen toen zij - geheel volgens de concertetiquette - gingen staan om hem te verwelkomen. Ladyspeaker Yvon van den Bosch introduceerde de geestelijke als de 'Liempdse Johnny Depp'. Logisch, want even later klonk filmmuziek uit 'Pirates of the Caribbean'. Jurylid Smits: ,,Je keek écht in de partituur en bladerde niet alleen vooruit, maar ook terug. Knap!"

DANCING QUEEN

Als een heuse dancing queen dirigeerde Brands het blaasorkest in een medley van Abba-hits. Ze swingde op de bok en zong de teksten voluit mee, zo was te zien op een groot beeldscherm achter het orkest. Dat scherm zorgde dat de luisteraars de dirigenten niet alleen op hun rug konden bekijken, maar ook in hun gezicht. ,,Eigenlijk mocht ik niet meezingen van Henk (Houben, de vaste dirigent - red.), maar er mocht zovéél niet", grinnikte Brands nadat ze van de bok afstapte. ,,Je beweegt lekker mee als je dirigeert", complimenteerde jurylid Toine van der Aa. ,,Uh ja, en dat mocht eigenlijk ook niet...", besefte Brands.

De evergreen Music van John Miles is een van de lievelingsliedjes van schooldirecteur Vugts, meldde hij twee weken geleden in een voorbeschouwing in deze krant. De wijze waarop hij het fanfareorkest naar zijn hand wist te zetten, overtuigde niet alleen het publiek, maar ook de jury. Dat zelfs de ingewikkelde tempo-wisselingen zonder strubbelingen verliepen, verdiende een compliment, vond het beoordelende drietal. ,,Je hebt een natuurlijke slagtechniek en geniet van wat je doet. Bovendien zorg je ervoor dat het orkest naar je kijkt en dat is belangrijk", aldus juryvoorzitter Smits. Hij werd uitgeroepen tot finalist van het blaasorkest.

DOODMOE...

Het waren stuk voor stuk leuke uitvoeringen die gestalte kregen onder leiding van de kandidaat-maestro's. In de finale dirigeerden Bekkers en Vugts het samengevoegde blaasorkest en slagwerkgroep in Star Wars Disco March. Hoewel ook de uitbaatster van café Het Wapen van Liempde zich prima staande wist te houden, waren de jury en het publiek het erover eens dat Vugts toch het best uit de verf kwam. Hij stond ook het meest overtuigend op de bok en zweepte de muzikanten op om er een daverend optreden van te maken. ,,Aanvankelijk dacht ik: 'wáár heb ik me voor opgegeven'. Maar uiteindelijk kreeg ik de smaak te pakken. Het was erg leuk om te doen. Maar wel heel intensief, ik ben doodmoe..."

Vugts won een houten klomp met het opschrift Maestro Liemt. Het bleek een toepasselijke trofee. Want het was tegelijk een houder voor de baton, de dirigeerstok waarmee de schoolleider de dirigeerwedstrijd had gewonnen.

JUBILARISSEN

Voorafgaand aan het concert Maestro Liemt zette fanfare Concordia in multiculturele accommodatie De Serenade twee trouwe leden in het zonnetje. Rustend lid Cor van der Steen werd gehuldigd voor zeventig jaar lidmaatschap; Pleuni van Ruremonde speelt twaalf en een half jaar bugel in het blaasorkest.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding