Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTE BOXTEL BOTST MET STICHTING JEUGDBELANGEN

Twist over beheerderswoning Pius X

MARC CLEUTJENS

Stichting Jeugdbelangen Liempde is in een juridisch conflict geraakt met het gemeentebestuur van Boxtel. Inzet van de twist is de waarde van de beheerderswoning van sporthal en jeugdhuis Pius X aan de Heidonk. De stichting meent recht te hebben op een bedrag van 100.000 euro, de gemeente wijst dit resoluut van de hand.

De beheerderswoning heeft jarenlang deel uitgemaakt van het sportcomplex aan de Heidonk in Liempde en werd tot enkele jaren geleden bewoond door een beheerder van Pius X. Voor die tijd werd het huis bewoond door Harrie van Houtum, die aan de wieg stond van een schenking aan het toenmalige gemeentebestuur van Liempde. In 1959 droeg van Houtum een boerderij met bijgebouwen en een kavel over aan de gemeente Liempde om er activiteiten ten bate van de katholieke jeugd in Liempde te kunnen organiseren. Stal en schuur werden destijds als jeugdhuis ingericht.

In 1961 werd de Stichting Jeugdbelangen Liempde opgericht, die op basis van vrijwilligerswerk het beheer van Pius X op zich nam. In 1971 werd het woonhuis vernieuwd, mede dankzij de inzet van 26 leden van de Bouwvakkers Arbeidsbond. Acht jaar later werden de statuten gewijzigd en werd bepaald dat ook andere kinderen van Pius X gebruik konden maken. In die periode werd het complex uitgebreid met twee handbalvelden, ook werd begin jaren tachtig van de vorige eeuw de sporthal gebouwd.

BESTENDIG

Uit een uitgebreid dossier blijkt dat tussen de gemeente Boxtel, die sinds de herindeling met Liempde i 1996 eigenaar werd van Pius X, en Stichting Jeugdbelangen Liempde, nauwelijks problemen waren. Er was sprake van 'een bestendige subsidierelatie'; de samenwerking verliep 'als regel goed en soepel'. Dat is veranderd nu de stichting de beheerderswoning heeft afgestoten. Dat gebeurde om juridische en financiële risico's te voorkomen. Op 1 mei 2015 werd het huis losgekoppeld van Pius X; momenteel wordt de woning verhuurd aan een gezin met een vluchtelingenstatus.

Stichting Jeugdbelangen Liempde heeft bij het gemeentebestuur een claim neergelegd en daarmee gevraagd om een bedrag van circa 100.000 euro te ontvangen. Dat bedrag is gebaseerd op de verkoopwaarde in mei 2015 verminderd met de kosten die zijn gemaakt voor de verbouwing van de beheerderswoning. De stichting wil dit bedrag direct investeren in 'de energetische opwaardering' van Pius X waarmee de exploitatie van het jeugdhuis en de sporthal én de duurzaamheid gediend zijn. ,,Er is vooralsnog verschil van inzicht over de vraag of de Stichting Jeugdbelangen Liempde een gegronde aanspraak heeft op de claim", zo meldt het dossier.

ONTLAST

Het gemeentebestuur van Boxtel wijst een claim van de hand, zo is deze week duidelijk geworden. Het college van B. en W. heeft te kennen gegeven dat er geen reden is om een betaling te doen aan de stichting. De claim wordt door Boxtel niet erkend, mede omdat de huurovereenkomst van de beheerderswoning in 2015 op verzoek van de stichting is beëindigd. ,,Uw stichting is daarmee ontlast", schrijven B. en W. ,,Wij achten het in strijd met de redelijkheid en billijkheid dat u thans een beroep doet op een deel van de meerwaarde van de woning."

Dat de gemeente voordeel zou halen nu de huurovereenkomst is beeindigd, bestrijdt Boxtel. ,,Dit is niet het geval nu de gemeente in plaats van huur van uw stichting de huur ontvangt van een derde. Van voordeel voor de gemeente is derhalve geen sprake. Ook bij eventuele verkoop van de woning, is er geen sprake van meerwaarde omdat de gemeente het rendement van de opbrengst dan nodig heeft ter compensatie van de huuropbrengst."

In een reactie geeft de Stichting Jeugdbelangen Liempde aan dat zij juist wel recht meent te hebben op de claim. ,,Door de claim te honoreren, wordt erkend dat de waarde van de woning in belangrijke mate is ontstaan door inzet van Liempdse vrijwilligers", schreef juridisch adviseur Mario Knoops al eerder. ,,Die erkenning is tevens van groot belang om het partnerschap tussen de gemeente en stichting te onderstrepen en te vitaliseren." Knoops geeft aan dat het de stichting niet om de euro's gaat. ,,Het gaat om een budget waarmee de opwaardering van Pius X bekostigd kan worden. Er gaat voor de gemeente derhalve geen waarde verloren en maatschappelijke waarden als duurzaamheid en samenwerking zijn ermee gediend."

FOTO BOVEN: Archiefopname van de beheerderswoning bij jeugdhuis en sporthal Pius X in Liempde. Stichting Jeugdbelangen Liempde en de gemeente Boxtel bakkeleien over de juridische en financiële afwikkeling van de beëindiging van de huurovereenkomst in 2015. (Foto: Albert Stolwijk).


Vernieuwde site Liempde nu ook voor smartphone

Sinds tien jaar is www.liempde.info in de lucht. Arno van Son van het plaatselijke bedrijf Shout4Sites heeft de website geheel vernieuwd. Dat betekent onder meer dat deze nu ook geschikt is voor mobiel en tablet.

,,Dankzij het vernieuwde www.liempde.info komt er een einde aan het zoeken naar Liempdse actualiteiten en informatie. De website is een verzameling van nieuws, activiteiten, belangrijke telefoonnummers, vereniging- en bedrijfsgegevens, bezienswaardigheden, historie en beeldmateriaal, waaronder van Liempde in de 20e eeuw", meldt Van Son.

Websitebezoekers vinden op Liempde.info een overzicht van bedrijven en verenigingen die deelnemen aan Op Liemt Gemunt, hun acties en de actuele tussenstand. Ook is er informatie te vinden voor noodgevallen, zoals telefoonnummers van hulpdiensten en de locaties van AED's. Ook zijn eenvoudig fiets- en wandelroutes te downloaden.

Essentaksterfte eist ook tol aan Lambertusweg

De gemeente Sint-Michielsgestel heeft 35 jonge bomen geplant in Gemonde. Een deel daarvan dient als vervanging van essen die getroffen zijn door essentaksterfte.

De essentaksterfte, waardoor eerder aan de provinciale weg tussen Boxtel en Schijndel 287 essen gerooid moesten worden, heeft ook aan de Sint-Lambertusweg toegeslagen. Inmiddels heeft Sint-Michielsgestel een aantal zieke essen gerooid en tien jonge zomerlindes en zes jonge fladderiepen geplant tussen de essen die niet ziek zijn. ,,Als er nog meer essen ziek worden, zetten we deze vervanging door", laat de gemeente weten.

De Dorpstraat werd, in nauw overleg met bewoners, verrijkt met een iep en een zilverlinde. Sint-Michielsgestel hoopt dat meer aanwonenden het initiatief nemen tot meer groen voor de deur.

Aan de Beek werden zeven zomerlindes en drie zomereiken geplant en aan de Biezenstraat zeven zomerlindes.