Vreugde bij enkele schoolkinderen in Salonta. Ze zijn in de klas verrast met kleding, schoeisel en andere spullen. (Foto: Vrienden van Salonta).
Vreugde bij enkele schoolkinderen in Salonta. Ze zijn in de klas verrast met kleding, schoeisel en andere spullen. (Foto: Vrienden van Salonta). Foto: Wim de Winter

TWINTIG BOXTELSE VRIJWILLIGERS ACTIEF IN ROEMENIË

Vrienden van Salonta helpt inwoners

Sinds de val van de Berlijnse Muur en het openschuiven van het IJzeren Gordijn, heeft de Boxtelse gemeenschap zich ingezet voor de inwoners van de Roemeense stad Salonta. Meerdere stichtingen en groepen vrijwilligers zijn er sinds 1989 actief, zetten er projecten op en verlenen directe hulp aan arme stadsbewoners. Een van deeze groepen is de stichting Vrienden van Salonta die verschillende vormen van humanitaire hulp biedt aan particulieren en instellingen, ongeacht afkomst of religie.

De drijvende krachten achter de stichting, die los staat van de eveneens in Salonta actieve stichtingen Boxtel-Salonta en Brabant-Bihor, zijn Wim de Winter en Jan Maas. Samen met achttien vrijwilligers zijn beide Boxtelaren actief met het inzamelen, sorteren, verpakken en opslaan van alle soorten kleding, schoeisel, linnengoed, serviesgoed, huishoud- en keukenartikelen, fietsen, gereedschap en knuffels. ,,Bestemd voor de armste gezinnen in Salonta en de dorpen in de omgeving waar de nood vaak nog hoog is", vertelt De Winter.

Ook worden incontinentiemateriaal, verband- en andere zorgmiddelen ingezameld ten behoeve van het ziekenhuis en meerdere verpleeghuizen in Salonta. Ook buiten de stad waarmee Boxtel een hechte band heeft opgebouwd, is de stichting actief voor onder meer het opvanghuis van Omroep MAX in Tinca en Dumbrava, waar hulpbehoevende ouderen en terminale patiënten verblijven die weinig of meestal geen inkomen en zorgverzekering meer hebben. ,,Ook de doktersposten in de omliggende dorpen worden ieder half jaar van noodzakelijke hulpmiddelen voorzien", geeft De Winter aan. ,,Dit is hard nodig want de zorg in Roemenië is nog niet op het niveau zoals wij dat in Nederland gewend zijn."

SAMENWERKING

Voor verschillende scholen worden schoolmeubels en andere hulpmiddelen ingezameld. De Winter: ,,Voor het kinderdagverblijf kunnen we spullen leveren als bedjes en speelgoed, maar ook kantoormeubilair." De Boxtelaar geeft aan dat de vraag naar goederen nog steeds groot is. ,,Om daaraan te kunnen voldoen, werken we nauw samen met vier soortgelijke stichtingen in Breda, Bussum, Oss en Schijndel. Die zijn in andere gebieden in Roemenië werkzaam. Door uitwisseling van informatie en goederen is de kans groter om aan de gevraagde medische apparatuur en hulpmiddelen te komen."

Vrienden van Salonta organiseert tweemaal per jaar een transport naar Roemenië. Dan wordt een grote container vol spullen verstuurd. ,,Deze hulp goederen worden door vrijwilligers eigenhandig op de plaatsen van bestemming afgeleverd", benadrukt De Winter. ,,Hierdoor is aankomst op de juiste plaatsen van alle goederen gegarandeerd."

BOUWPLOEG

Vrienden van Salonta doet meer dan hulp bieden. Jaarlijks staan een of meer bouwprojecten op het programma. Het gaat dan vooral om sociale eerste hulp aan oudere alleenstaanden en alleenstaanden met kinderen zonder voldoende inkomsten. ,,Vaak hebben deze gezinnen ook kinderen met een beperking", vult de Boxtelse initiatiefnemer aan. ,,Het spreekt voor zich dat deze gezinnen ook geholpen worden met noodzakelijke kleding, huishoudelijke spullen en hulpmiddelen zoals een rolstoel, invalidenfiets, po-stoel, incontinentiemateriaal en verband."

Om deze mensen wat betere leefomstandigheden te bieden, worden hun vaak nagenoeg onbewoonbare woningen opgeknapt en bewoonbaar gemaakt. De Winter: ,,Jaarlijks vertrekt sinds 2012 een bouwploeg uit Boxtel om in een periode van twee weken samen met Roemeense vrijwilligers dit doel te verwezenlijken. Inmiddels zijn vijf kleine huizen bewoonbaar gemaakt." De stichting zou deze activiteit graag uitbreiden.

SPEELTUIN

Recent heeft Vrienden van Salonta meegewerkt aan groot onderhoud in de met Nederlandse steun aangelegde speeltuin in de arme volkswijk van Salonta, Füveskert. Ook werd een klaslokaal van het plaatselijke lyceum verbouwd en opnieuw ingericht. ,,In het Sint-Franciscus-kinderhuis hebben we twee slaapzalen gerenoveerd", aldus De Winter. De Boxtelaar is opgetogen over de bijdrage die ook Roemenen leveren aan de activiteiten in hun stad. ,,Ook van burgemeester Laszlo Török hebben wij altijd de volle medewerking."

Volgens de Boxtelse stichting is bouwbegeleiding vanuit Boxtel nodig. ,,Zonder de inzet van verschillende vertrouwde mensen in Salonta zoals ondernemer Marian Zaha, directrice Carmen Laza van het cultuurhuis en lerares Erzsebet Kovacs van de Peterschool zou deze hulp nauwelijks mogelijk zijn. Zij kennen immers de meest behoeftige gezinnen."

DONATEURS

Vrienden van Salonta reist in april naar Roemenië om nieuwe projecten op te starten. Ondanks dat veel werk op vrijwillige basis gebeurt en de vrijwilligers reis- en verblijfskosten uit eigen zak betalen, blijft financiële ondersteuning noodzakelijk. Met name voor het transport van goederen en de aankoop van bouwmaterialen, zijn donaties welkom.

Donateurs kunnen een bijdrage storen op rekeningnummer NL46 RABO 0192 0562 20. Meer informatie over de Boxtelse stichting, is telefonisch verkrijgbaar bij Wim de Winter, 06-23 97 19 30. Mailen kan ook: vriendenvansalonta@gmail.com.

FOTO ONDER: Vreugde bij enkele schoolkinderen in Salonta. Ze zijn in de klas verrast met kleding, schoeisel en andere spullen. (Foto: Vrienden van Salonta).