Oud-Boxtelaar Diederick Janssens, tegenwoordig woonachtig in Monnickendam, debuteert deze maand als romanschrijver.
Oud-Boxtelaar Diederick Janssens, tegenwoordig woonachtig in Monnickendam, debuteert deze maand als romanschrijver. Foto:

Diederick Janssens debuteert met spannende reisroman

Diederick Janssens debuteert volgende week met zijn levensbeschouwelijke reisroman Adam. ,,Het boek laat zich het best vergelijken met titels als De Celestijnse Belofte (James Redfield, 1993) en De Alchemist (Paulo Coelho, 1988), maar is meer hedendaags en reist langs een breder cultureel spectrum", aldus de in Boxtel geboren auteur.

Ambitieus? ,,Het is een roman die geschreven moest worden. Ik heb twintig jaar gewacht op een ander om het te doen. Maar in deze tijd en in de wereld van nu hoort het boek er gewoon te zijn. Daarom heb ik er een jaar voor vrij genomen en er fulltime aan gewerkt. Ik heb er veel studie in gestoken en veel plezier aan het verhalen beleefd. En hoewel ik de lat voor mezelf altijd erg hoog leg, overtreft 'Adam' in elk geval mijn eigen ambitie."

JACOB-ROELANDSLYCEUM

Diederick Janssens, schrijvend onder zijn pseudoniem D. Hendrik Janssens, werd op 12 februari 1975 geboren aan de Hobbendonkseweg in Boxtel-Oost en groeide op aan de Kleine Beemd. Hij ging van de toenmalige basisschool De Brink naar De Hobbendonken en vervolgens naar het Jacob-Roelandslylceum. De lessen Nederlands, economie en geschiedenis van respectievelijk de docenten Schoenmakers, Krebber en Hoog-Antink vielen in goede aarde.

In 1994 vertrok Janssens naar Rotterdam om aan de Erasmus Universiteit te gaan studeren. Daarna volgden vele reizen, maar de band met Boxtel bleef, onder andere omdat zijn ouders aan de Baroniestraat zijn blijven wonen. Janssens werd een bekende in de reisbranche. Hij schreef er een boek over. Daarna volgden vele reisartikelen en gaf hij lezingen en masterclasses in kleine en grote zalen in heel Nederland. Met 'Adam' debuteert hij als romanschrijver. Janssens woont nu met zijn gezin in Monnickendam.

KARAKTERS SLIJPEN

Hoe realistischer, hoe spannender. Daarom deed Janssens veel onderzoek naar feit en beleving van zijn verhaal. Dat is nogal wat, want 'Adam' begint met een bomaanslag in Mumbai, die de hoofdpersoon overleeft. Adam moet vluchten uit zijn hotel en in de donkere stad en sloppenwijken zijn veiligheid weten te vinden.

Na interviews met overlevenden van eerdere aanslagen in hetzelfde hotel te hebben bestudeerd, vertrok de auteur naar India om het zelf allemaal nog eens te bekijken en zijn eigen verhaal na te spelen. ,,Ik heb me ingecheckt in het Taj Mahal Hotel en heb alle mogelijke vluchtroutes onderzocht. Ik heb geprobeerd om ongezien het hotel uit te komen en me verschuild in nissen. Ik heb gezien hoe het overzicht op de centrale ruimte er vanachter een grote plantenbak uit ziet. In de stad maakte ik aantekeningen van elke beveiligingscamera, politiepost en pantserwagen die ik tegen kwam. Overigens bleef ik niet geheel onopgemerkt, want door mijn speciale interesse voor beveiliging werd ik door de politie van Mumbai aangehouden."

Later ziet de lezer Adam nog eens terug in een yoga Ashram en onderneemt hij een pelgrimsroute naar de top van een heilige berg. Ook dit heeft Janssens allemaal zelf ondernomen. ,,En terwijl ik mijn eigen verhaal nareisde ontmoette ik ook mensen, die mijn karakters verder konden slijpen. De waarheid overtreft dan zelfs de fictie." 'Adam' is op die manier volgens de auteur een goed ingekleurd, levendig, spannend en herkenbaar verhaal geworden.

CROWDFUNDING

Om zijn roman voor een goede prijs in de winkel te kunnen zetten, startte Janssens met crowdfunding. ,,Een lage prijs vergt een hoge oplage en daarom moesten de eerste baten voor de drukkosten worden gezet. De geldinzamelingsactie vindt plaats via een voorverkoop waarbij hij iedere bestelling vóór Kerstmis beloont met 'een eerste druk, gesigneerd met een persoonlijk bedankje'. ,,Het is ook echt zo'n boek voor tussen de kerst en de jaarwisseling: het leest lekker weg, is spannend en gaat ook nog eens ergens over", aldus de schrijver zelf.

De verwachtingen in Janssens' directe omgeving waren hooggespannen, want in enkele weken raakte hij in de voorverkoop al een paar honderd boeken kwijt, enkel door iedereen te mailen die hij er eerder over had gesproken. Zijn crowdfund-doelstelling is inmiddels al gehaald, maar de voorverkoop blijft nog lopen tot volgend weekend lopen.

'Adam' is vanaf 15 december in alle boekwinkels in Nederland en Vlaanderen te koop voor 19,95 euro, maar wie een gesigneerde versie (met een persoonlijk bedankje) wil, kan rechtstreeks bij de auteur bestellen via www.adamboek.nl. Dinsdag 20 december signeert Janssens tussen 10.00 en 12.00 uur bij Bruna aan de Rechterstraat in Boxtel.


Kerstklassieker in

ridderzaal Stapelen

De ridderzaal van kasteel Stapelen is donderdag 15 december het decor van een kerstfilm. FilmPodiumScopia vertoont dan de kerstklassieker 'It's A Wonderful Life', een feelgoodfilm uit 1946.

Het is kerstavond in het Amerikaanse plaatsje Bedford Falls. George Bailey staat wanhopig in de sneeuw op een brug en besluit een einde aan zijn leven te maken. Ondertussen is in de hemel hoofdengel Joseph erg bezorgd om George. Hij haalt er de engel Clarence Odbody bij. Deze Clarence moet George Bailey redden van een zelfmoordpoging.

De populairste ster van Hollywood in die jaren, James Stewart, werkte in deze film samen met de meest favoriete regisseur in de Verenigde Staten destijds: Frank Capra. De film is een warm kerstverhaal over een man die het mooiste kerstcadeau ooit krijgt…

Toegangskaarten kosten 7.50 euro en zijn te koop bij Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en Marimba (Van Beekstraat) in Boxtel en bij drogisterij Bewust Beter in Liempde. De film wordt om 20.15 uur ingeleid door filmconnaisseur Wim van Liempt.

Oud-Boxtelaar Diederick Janssens debuteert deze maand als romanschrijver.