Heel veel, vooral vrouwelijke, inwoners van Liempde wilden met deejay Gerard Ekdom op de foto...
Heel veel, vooral vrouwelijke, inwoners van Liempde wilden met deejay Gerard Ekdom op de foto... Foto: Albert Stolwijk

START STEMWEEK TOP 2000 ZET LIEMPDE OP Z'N KOP

Selfie met Gerard, glühwein én tophits

MARIËLLE WIJFFELAARS

Wat er op nummer één in de Top 2000 van Radio 2 moet komen te staan? Als het aan de Liempdenaren ligt wordt dat natuurlijk De Ploegadoers met het nummer Dè Is De Kunst. Of de groep ook daadwerkelijk in de jaarlijkse hitlijst voorkomt, wordt vanaf 25 december duidelijk. De start van de stemweek in Liempde was in ieder geval een goed begin om het dorp én haar muziek op de kaart te zetten.

Op het Raadhuisplein waren verschillende kramen met hapjes, koffie én glühwein te vinden. En ook al was het festijn in de ochtend, het bier vloeide rijkelijk. ,,We waren hier al vroeg, voor ons voelt het als eind van de middag", meldde Anton Hermes, die tijdens carnaval optreedt als adjudant van Ploegersland. ,,Op nummer één in de Top 2000 moet natuurlijk De Ploegadoers komen te staan. Ik vraag me af of dat gaat lukken, want er zijn dan minstens vijftigduizend stemmen nodig. Alle Liempdenaren moeten dan maar tien e-mailaccounts aanmaken, dan lukt het misschien wel."

Marco Wensveen was samen met Ronald Dominicus en diens zoontje Jasper naar de Stembus gekomen. Dik ingepakt keek Jasper verbaasd om zich heen naar alle drukte. ,,Ik vind het prachtig wat hier in Liempde wordt neergezet", vertelde Wensveen. ,,Het is écht een mooi evenement geworden." Hij gaat zeker meedoen aan de jaarlijkse verkiezing van de mooiste pophits aller tijden. ,,Vermoedelijk een rock-nummer. Vroeger luisterde ik altijd naar 3FM maar als je ouder wordt, switch je toch naar Radio 2."

Bij de Stembus was het een drukte van belang. Niet alleen wilden Liempdenaren een stem uitbrengen op hun favoriete nummer; óók een selfie met Gerard Ekdom was populair. ,,Hij heeft voor mijn vriend een boodschap ingesproken", vertelde Amber van Dinther stralend. ,,Mijn vriend is ook deejay en Gerard heeft hem geadviseerd daar vooral mee door te gaan. Ik ben er zo blij mee!"

EIERSCHUIFBAAN

De vele vuurkorven en banken met plaids zorgden ervoor dat het publiek zich af en toe op kon warmen. Want het feest voorbij laten gaan, dat was echt geen optie. ,,Dit is veel te leuk", oordeelde Katja Rijvers. ,,Mijn nummer één? Iets van David Bowie, zonder twijfel." Mirelle van Steenderen koos voor Prince. ,,En dan waarschijnlijk het nummer 1999. Lekker feestelijk." Broer Milko houdt het bij een nummer van de band Hot Chocolate. ,,Daar stemmen niet veel mensen op, maar ik hoop dat ie er wel in komt."

Naar school gaan als er een groot evenement is in het dorp? De leerlingen van basisschool De Oversteek moesten er niet aan denken. Gelukkig bezochten de kinderen samen met hun leerkrachten de Stembus en waren enkelen zelfs te horen in de uitzending. ,,Jullie hebben al gestemd en er staat opvallend veel K3 op de lijst", grapte de deejay. Ook was er speciaal voor de jeugd de Ekdom Eierschuifbaan opgebouwd. De vrijdag is op Radio 2 immers uitgeroepen tot 'ei-dag'. De deejay had drie pogingen nodig om een beetje vooruit te komen, onder luide aanmoedigingen van de basisschoolkinderen.

STOOMBOOT OP ÉÉN?

Ook Sinterklaas en twee pieten kwamen naar Liempde. Natuurlijk brachten ze ook een stem uit. ,,Ik vind dat 'Zie ginds komt de stoomboot' op één moet staan", zei een piet. Zijn collega vulde aan: ,,Nee joh! 'Hoort de wind waait door de bomen'." En de goedheiligman? Die kiest voor 'Zwarte Piet ging uit fietsen'. Deze nummers in de Top 2000? Dat zal niet gebeuren...

Dat het in Liempde zo'n groot feest is geworden, verwonderde de pieten niks. ,,Het is hier altijd heel gezellig, ook als wij aankomen in het dorp", vertelde een piet. ,,En we krijgen altijd mooie tekeningen van de kinderen. Die zijn trouwens ook allemaal lief. Het is een fantastisch dorp!"

Ook een stem uitbrengen? Dat kan tot en met vrijdag 2 december via stemmen.top2000.nl.

Afbeelding