Afbeelding
Foto: Gildenbondsharmonie

HARMONIE OOGST LOF ÉN HEEL VEEL PUNTEN IN VELDHOVEN

Gildenbonds imponeert op concours

Groot was de ontlading zaterdagavond in Veldhoven toen het concoursresultaat van de Gildenbondsharmonie bekend werd gemaakt. Met 90,67 punten werd aan dirigent Arjan Gaasbeek en zijn orkest een eerste prijs met onderscheiding toegekend. Daarmee bleven de Boxtelse muzikanten zaterdag alle andere deelnemende verenigingen ruim voor.

Nadat eerst een kop koffie was gedronken in het verenigingslokaal, werd met de bus naar Veldhoven gereisd. Daar werden in een aparte ruimte de instrumenten nog eens warm gespeeld voordat om kwart voor zeven de eerste noten van 'Colonial Song' van Percy Grainger op het wedstrijdpodium klonken. Nadat ook de suite uit het ballet 'Romeo en Juliette' van Sergej Prokofiev en de 'Vierde Symfonie' van Alfred Reed gespeeld waren, gaf de uiterst enthousiaste reactie uit de zaal een eerste indicatie hoe de muziek bij de luisteraars was overgekomen.

FRAAIE ORKESTKLANK

Naar later bleek was niet alleen het publiek vol lof over de prestaties van de Gildenbondsharmonie. De juryleden Dirk Lautenbach, Danny Oosterman en Fried Dobbelstein hadden het in de juryrapporten over een 'fijne benadering en een fraaie orkestklank' in het openingswerk. Nog veel meer mooie woorden hadden ze over voor de dynamische vertolking van de suite uit 'Romeo en Juliette'. Een gewaagde programmakeuze omdat bekend is dat niet ieder jurylid voorstander is van het spelen van bewerkingen van klassieke symfonische werken op een concours.

Naast veel complimenten voor de diverse solisten, werden de 'fraaie houtcultuur' en de 'mooie en verfijnde karakterisering van de muziek' geroemd en was de jury onder de indruk van klank en balans en de dramatische uitbeelding.

TECHNISCH HOOGSTAAND

Zo mogelijk was er nog meer lof voor de uitvoering van de 'Fourth Symphony' van Alfred Reed. De juryleden prezen de muzikale benadering unaniem en vonden dat de verschillende karakters in de drie delen Elegy, Intermezzo en Tarantella treffend werden neergezet. Gevoelig waar mogelijk en technisch hoogstaand waar nodig. Speciaal werden daarbij opnieuw de solisten en ook nog de gloedvolle finale van dit veeleisende werk genoemd.

Na de vele loftuitingen lieten de drie juryleden aan het eind van hun commentaren nog weten dat zij bijzonder genoten hadden van dit optreden van dirigent Gaasbeek en zijn muzikanten. Met 91,5 en 89,83 punten voor de twee programmaonderdelen werd een gemiddelde score van 90,67 punten behaald: een eerste prijs met onderscheiding.

CONCOURSKROEG

Uiteraard werd de terugreis naar Boxtel in opperbeste stemming aanvaard en werd er onder het genot van een hapje en een drankje nog lang nagepraat in de tot 'concourskroeg' omgebouwde Tijberzaal van het Baanderherencollege. Waarbij speeches van voorzitter Vincent Lokin en dirigent Gaasbeek regelmatig door het nodige gejuich werden onderbroken.

Uiteindelijk bleek dat ook geen enkel orkest op de tweede concoursdag aan hun puntentotaal toekwam en dat de Gildenbondsharmonie totaalwinnaar van het Brabantse bondsconcours was. De muzikanten deden dit in een veld van maar liefst 21 deelnemende orkesten, waarvan er acht in dezelfde divisie uitkwamen. Omdat ook de andere Brabantse orkesten die elders in het land op concours gingen lager scoorden, kroont de Gildenbondsharmonie zich dit jaar tot officieus Brabants kampioen in de eerste afdeling sectie harmonie.

NIEUWJAARSCONCERT

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het nieuwjaarsconcert op 15 januari begonnen, waarbij de Donau dit jaar muzikaal in het centrum wordt geplaatst en waarvoor een geheel nieuw programma zal worden ingestudeerd onder de noemer 'Aan die mooie blauwe Dommel'.

FOTO BOVEN: De muzikanten van de Gildenbondsharmonie musiceren tijdens het concours in theater De Schalm in Veldhoven. (Foto: Gildenbondsharmonie).


Kerstconcert
door Big Band
en Wereldkoor

Nadat ze eerder al eens samen zomerse muziek maakten aan de oever van zwemplas De Langspier, treden Big Band Boxtel en het Wereldkoor zondag 11 december vanaf 14.00 uur wederom samen op tijdens een kerstconcert. Dat wordt gehouden in de Tijberzaal van het Baanderherencollege en is gratis toegankelijk.

Diverse bekende liedjes worden door beide gezelschappen gezamenlijk vertolkt. ,,Daarbij moet je denken aan nummers als 'Feliz Navidad' van Julio Iglesias en 'Imagine' van John Lennon. Maar natuurlijk spelen en zingen we ook Stille Nacht, Heilige Nacht. Het wordt een bijzondere uitvoering in uiteenlopende talen", vertelt Marlies Hobbelen, die cornet speelt in de bigband. Het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie sluit de muzikale zondagmiddag af. Eerder werd abusievelijk gemeld dat het concert op zaterdag zou plaatsvinden.

Enkele muzikanten en koorzangers hebben zelf de kerstversiering gemaakt voor de Tijberzaal. ,,Na afloop kunnen de mensen deze versiering kopen om er hun eigen huis mee op te sieren. Zo kunnen we de onkosten bestrijden zonder entree te hoeven vragen", aldus Hobbelen.