Yvon van den Bosch haalde de opening van de Top 2000 Stemweek naar Liempde en gaf met deejay Gerard Ekdom het startsein. (Foto's: Albert Stolwijk).
Yvon van den Bosch haalde de opening van de Top 2000 Stemweek naar Liempde en gaf met deejay Gerard Ekdom het startsein. (Foto's: Albert Stolwijk).

LIEMPDE LOOPT UIT VOOR LANDELIJK MEDIA-SPEKTAKEL ROND RADIO-PROGRAMMA

Deejay Gerard Ekdom kijkt zijn ogen uit in 'Liemt'

HENK VAN WEERT

Natuurlijk. Op Koningsdag gaan ze nóg vroeger op pad: om te dauwtrappen. Maar dat is een vrije dag. Afgelopen vrijdag marcheerden de muzikanten van fanfare Concordia 's ochtends rond halfacht ook al door Liempde. Deejay Gerard Ekdom en zijn crew van NPO Radio 2 keken hun ogen uit. Ook even later, toen ze op het Raadhuisplein arriveerden. De Top 2000 Stemweek had niet feestelijker kunnen beginnen.

Het was even passen en meten om de touringcar vol radioapparatuur zodanig gemanoeuvreerd te krijgen dat die dwars op het plein kwam te staan. Maar het lukte. ,,Ondertussen is het een mooi moment om het Liempds volkslied te zingen. Bestaat dat?", vroeg een van Ekdoms collega-presentatoren. Het werd stil. ,,'Dè is de kunst' van De Ploegadoers, riep iemand, maar van zingen kwam niets terecht. Toch hopen de Liempdse vrijwilligers die de start van de Stemweek mogelijk maakten dat het lied dit jaar in de Top 2000 komt. In het besef dat dan wel héél veel mensen, ook van buiten het dorp, een stem op dit nummer moeten uitbrengen. Maar Liempde houdt wel van zo'n uitdaging...

Ekdom opende samen met Yvon van den Bosch om kwart voor negen de stemweek voor de Top 2000. Het was haar idee om de live-uitzending naar Liempde te halen. Samen met de populaire deejay gaf Liempdse een flinke mep op een grote rode knop waarna een confetti-regen neerdaalde over de honderden aanwezigen.

Precies een maand voordat de zevendaagse radio-uitzending op Eerste Kerstdag begint, konden de eerste stemmen uitgebracht worden. Op het stemlijstje van Van den Bosch komt in elk geval een nummer van Bruce 'The Boss' Springsteen. ,,Born to run?", suggereerde Ekdom. ,,Ja, die zeker!", straalde Van den Bosch.

TROTS OP LIEMT

Burgemeester Mark Buijs zei trots te zijn op hetgeen in Liempde in zo'n korte tijd was neergezet. ,,En dat doen de mensen hier allemaal zelf. Daar komt de gemeente niet aan te pas. Geweldig wat ze hier voor elkaar krijgen", benadrukte hij in de microfoon van Ekdom.

Niet minder trots was Prins Carnaval, de tweeling Populus I en II. ,,Heel Liemt ontvouwt zich met zo'n activiteit. Iedereen staat erachter en dat is de kracht van ons dorp", benadrukten Francois en Eugène van Abeelen die dit jaar voorop gaan in Ploegersland.

,,Zie je wat je hebt aangericht?", vroeg de NPO 2-deejay lachend aan initiatiefneemster. Van den Bosch glunderde van oor tot oor en werd door de menigte getrakteerd op een daverend applaus. Tijdens de uitzending van 'Ekdom in de ochtend', tussen zes en negen, ging het meerdere malen over de plaatsnaam. Die schrijf je als Liempde, maar de inwoners zelf spreken altijd van Liemt. Dat werd de presentator vanuit Brabant al snel ingefluisterd toen de bus vanuit Hilversum vertrok.

Deze week rijdt de Top 2000 Stembus door Nederland. Iedereen kan er zijn favoriete popnummers opgeven. De tweeduizend titels met de meeste stemmen krijgen een plaatsje op de 'Lijst der lijsten', die in de laatste week van het jaar voor de achttiende keer wordt uitgezonden via NPO Radio 2.

FILMPJES EN MEER...

Kijk voor meer foto's en filmpjes ook in de digitale dinsdagkrant van Brabants Centrum. Daarvoor is het wel nodig eerst het abonnement (gratis!) om te zetten naar een all-inclusive online lidmaatschap. Kijk hoe je dat doet op www.brabantscentrum.nl/opwaarderen.

De bierpulschuifbaan van carnaval deed nu dienst als eierschuiver.
Een confetti-regen dwarrelt neer over het Raadhuisplein.
Enkele honderden inwoners van Liempde waren vrijdag in alle vroegte op de been. Oók burgemeester Mark Buijs (midden).
Met behulp van speciale stemzuiltjes konden mensen hun stemlijstje ter plekke invullen.