Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STUDENTEN AVANS HOUDEN ENQUÊTE IN CENTRUM BOXTEL

Werken aan de nieuwe winkelstraat...

MARC CLEUTJENS

Winkelcentra in steden en dorpen aantrekkelijk houden en leegstand aanpakken. Dat zijn de belangrijkste doelstellingen van Samen Hart voor de Zaak, een initiatief van de provincie Noord-Brabant om ondernemerschap te stimuleren en met een nieuwe creatieve blik naar het centrum te kijken. Boxtel is een van de vijf gemeenten die deelneemt aan een experiment en krijgt ondersteuning van studenten van Avans Hogeschool die deze week de straat op gingen om het winkelend publiek te ondervragen.

Volgens bestuurslid Gerard Schraverus van het Centrummanagement Boxtel moet de enquête, die tot begin december onder consumenten gehouden wordt, nog beter in beeld brengen met welke problematiek de gemeente kampt. ,,Uit een eerder onderzoek van Avans-studenten is duidelijk geworden dat 44 procent van de plaatselijke consumenten voor niet-dagelijkse producten buiten Boxtel inkopen doet. Denk aan schoenen, mode en elektronica. Natuurlijk hebben we wel ideeën waardoor dat komt, maar deze enquête levert beslist nieuwe inzichten op, bijvoorbeeld over het aanbod in de Boxtelse winkelstraat en de doelgroepen die kiezen voor shoppen elders."

Vier studenten van Avans Hogeschool in Tilburg gingen gistermiddag voor het eerst de straat op om het winkelend publiek in Boxtel te ondervragen. Ze studeren dit schooljaar af en werken tot de jaarwisseling aan de minor 'Research & Sustainable Business'. ,,We haken aan bij het initiatief Samen Hart voor de Zaak en brengen in beeld hoe de nieuwe winkelstraat er in de toekomst uit kan zien", legt Linda van Bijsterveldt uit Goirle uit. Ze voert zowel op straat als online een tevredenheidsonderzoek uit onder consumenten. ,,Daarnaast gaan we in gesprek met de gemeente en winkeliers om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen", vult Lieke Hettema uit Wijchen aan.

Alvorens in samenwerking met het Centrummanagement Boxtel een enquête werd opgesteld, hebben de studenten alle winkelcentra in de vijf gemeenten die meedoen aan Samen Hart voor de Zaak geobserveerd. ,,Omdat we zelf niet uit deze gemeenten komen, kunnen we een objectief beeld geven", vertelt Carlet Bimbergen uit Oss. ,,In totaal hebben we vijftien winkelcentra beoordeeld. Het veldwerk spitsen we toe op Aalst-Waalre en Boxtel, waarbij Aalst-Waalre het grootste probleemkindje lijkt. Er is veel leegstand en er komen amper mensen in het winkelgebied."

LANGGEREKT

In Boxtel hebben de vier studenten alle winkelcentra geobserveerd, dus ook Selissen en Oosterhof. ,,Tijdens de enquête leggen we de nadruk op het centrum", verduidelijkt Linda. Met de anderen constateert ze dat het centrum van Boxtel erg langgerekt en uitgebreid is. Bovendien is het voor nieuwe bezoekers helemaal niet duidelijk welke straten nu precies tot het centrum behoren en geeft zelfs Google Maps geen uitsluitsel."

Uit stukken van het provinciale initiatief Samen Hart voor de Zaak blijkt dat een van de uitgangspunten voor de toekomst is, dat dorps- en stadscentra geen extra vierkante meters voor winkelen inruimen. De kernboodschap moet volgens de provincie zijn dat winkelgebied beter geconcentreerd worden en dat steeds meer sprake is van compacte winkelkernen.

BETAALD PARKEREN

Tijdens de ondervraging zoomen de Avans-studenten in op de vraag waarom zoveel inwoners van Boxtel buiten hun eigen dorp winkelen. ,,We vragen ze bijvoorbeeld of ze vaker in Boxtel zouden shoppen als het aanbod groter of breder zou zijn", licht Lieke toe. Ook wordt onderzocht op welke manier consumenten zich laten informeren, bijvoorbeeld via advertenties in de krant en online, apps en sociale media. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn betaald parkeren, de aantrekkelijkheid van het centrum en de toekomst van de Markt.

De enquête van de Avans-studenten kan tot en met zondag 4 december ingevuld worden en is onder meer te vinden op de Facebook-pagina van Brabants Centrum. Invullen duurt ongeveer zeven minuten.

FOTO BOVEN: Linda van Bijsterveldt (op de voorgrond), Carlet Bimbergen en Lieke Hettema hielden gistermiddag een enquête in het centrum van Boxtel. Met medestudent Juriaan Prijt werken ze aan een onderzoek dat de toekomst van winkelcentra in vijf Brabantse gemeenten in beeld moet brengen. (Foto: Peter de Koning).


OPKNAPPEN BUITENGEVEL VOLGT IN 2017

Muziekhuis Boxtel opent
officieel op 16 december

Deze week zijn de uitnodigingen de deur uitgegaan voor de opening van Muziekhuis Boxtel. De repetitie- en ontmoetingsruimte op de plek van het vroegere snookercentrum aan de Passage Riche is al enkele maanden in gebruik, maar wordt vrijdagavond 16 december officieel geopend.

Het is die dag precies een jaar geleden dat de ledenvergadering van Boxtel's Harmonie ermee instemde om een hypotheek af te sluiten én vrijwilligers te leveren. Hierdoor kon het al jaren leegstaande pand naast modecentrum Theelen aangekocht én verbouwd worden. Na ruim acht maanden hard werken én 8.500 manuren verder, nam de harmonie na de zomervakantie haar intrek in Muziekhuis Boxtel.

MEERDERE GEBRUIKERS

Inmiddels hebben echter ook andere groepen er een onderkomen gevonden. Vooralsnog zijn dat ook muzikale clubs: seniorenorkest Buchestelle repeteert op vrijdagochtend, ouderenkoor Ons Genoegen op maandagmiddag. Bovendien volgen kinderen van de buitenschoolse opvang BlitzKids op donderdagmiddag muziekles. Met ingang van 1 januari verhuist ook de Stripe Big Band naar het Muziekhuis.

De diverse orkesten van Boxtel's Harmonie repeteren op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond. Daarnaast worden ook de leslokalen veelvuldig gebruikt door de muziekdocenten. Toch is Muziekhuis Boxtel niet uitsluitend voorbehouden aan muzikanten, zangers en dansers. ,,Ook niet-muzikale groepen zijn van harte welkom voor vergaderingen en bijeenkomsten", benadrukt beheerder Pierre Robben.

HULP VAN SINTLUCAS

Hoewel de zaal er picobello uitziet en de gebruikers enthousiast zijn, is het niet zo dat alle wensen al vervuld zijn, benadrukt Robben. ,,Momenteel ligt er nog provisorische vloerbedekking die we geschonken kregen. Maar begin december komt er een spiksplinternieuwe definitieve oplossing. We hebben daarvoor op diverse fronten deskundig advies ingewonnen. Want de vloer moet goed te onderhouden zijn, maar moet ook akoestisch voldoen."

De buitengevel wordt in de loop van volgend jaar opgeknapt. Hiervoor werkt de stichting Muziekhuis Boxtel met studenten van SintLucas aan een plan. Mensen die de uitnodiging voor de opening in de bus hebben gekregen en niet met lege handen willen komen, is gevraagd om voor dit project een donatie te doen.

Muziekhuis Boxtel kwam onder meer tot stand dankzij subsidies van het Oranje Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, gemeente Boxtel en Rabobank Hart van De Meierij. Veel bedrijven en particulieren stelden gratis of goedkoop materialen beschikbaar om de bouwkosten te drukken.

Interesse in gebruik van Muziekhuis Boxtel? Mail of bel pg.robben@home.nl of telefoonnummer 06-10 96 98 25.