Fotograaf Gerard Schalkx deed onlangs  met zeventien vakgenoten mee aan een fotoproject van stichting BoeL in Boxtel. Hij fotografeerde klompen op het erf van de familie Traa, die de laatste klompenfabriek in Liempde runt.
Fotograaf Gerard Schalkx deed onlangs met zeventien vakgenoten mee aan een fotoproject van stichting BoeL in Boxtel. Hij fotografeerde klompen op het erf van de familie Traa, die de laatste klompenfabriek in Liempde runt. Foto: Gerard Schalkx

CURSUS VOOR HANDMATIG VAKWERK

'Behoud klompenmakerij in Het Groene Woud'

Inwoners van nationaal landschap Het Groene Woud kunnen meedoen aan een cursus handmatig klompen maken, die binnenkort wordt aangeboden. Het initiatief komt van Streekfonds Het Groene Woud dat ook voor de financieële ondersteuning zorgt.

De dorpen Liempde, Best, Schijndel en Sint-Oedenrode grenzen aan het natuurgebied De Scheeken, een van de kerngebieden in Het Groene Woud. Het is een gebied dat bekend is om zijn historische populierenbeplanting, die vroeger veel werd gebruikt door klompenmakers.

Het plaatsen van het handmatig maken van klompen op de Immaterieel Cultureel Erfgoed Lijst op 12 april 2013 was voor de heemkundekring Dye van Best aanleiding om ervoor te zorgen dat het klompenambacht niet verdwijnt. Dat gaat gebeuren met een cursus, die wordt verzorgd door zelfstandig klompenmaker Nicole van Aalst uit Aarle-Rixtel. Tijdens een eerder gehouden informatieavond bleek dat er veel belangstelling voor de cursus. Uiteindelijk hebben zich veertien cursisten aangemeld, ook uit Liempde.

VAN BOL TOT KLOMP

Met pijn in haar hart constateerde klompenmaker Van Aarle dat het aloude ambachtelijk klompenmakersvak dreigt uit te sterven. Daarom geeft ze regelmatig cursussen in het handmatig vervaardigen van klompen.

De cursus leidt deelnemers op om in de toekomst zelfstandig klompen te kunnen maken, van bol tot klomp. ,,Het is een lichamelijk zware cursus, waarbij het vooral gaat om het echte vak van klompenmaker te leren", vertelt Van Aalst. Ze vervolgt: ,,Na afloop van de cursus zal veel thuis geoefend moeten worden. Bij een ander deel van de cursus ligt de nadruk niet op het maken van klompen, maar vooral over de verhalen die je kunt vertellen over de klomp."

LIEMPDSEN HERD

De cursisten gaan hun opgedane kennis ook verder verspreiden. Zo wordt in Liempde in 2017 bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd geopend waar demonstraties worden gegeven.

Boxtel

CDA en waterbeheer

Het CDA Boxtel-Liempde houdt woensdag 30 november in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat vanaf 20.00 uur een thema-avond over waterbeheer in Nederland.

Aan de hand van twee sprekers, Tweede Kamerlid Jaco Geurts en hydroloog Mark van de Wouw van waterschap De Dommel, wordt vooral ingegaan op klimaatverandering en de gevolgen voor woonwijken en de landbouw.

Spreekuur heemkunde

Heemkunde Boxtel houdt voortaan wekelijks een spreekuur in het VVV-kantoor aan de Markt. Mensen kunnen er terecht met vragen over heemkundige onderwerpen of als zij informatie zoeken over foto's en historische wetenswaardigheden. Belangstellenden zijn op donderdag welkom tussen 18.30 en 20.30 uur en op vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur.