Cis van den Heuvel, Betsie Bergman, Jo den Ouden en Sjaan van Bragt: in 2015 werd dit viertal op de foto gezet bij het vijftigjarig jubileum van het parochieel dameskoor in Esch. Ze zijn allen lid sinds de oprichting. Betsie Bergman stopte eerder dit jaar al noodgedwongen met het koor. (Foto: Peter de Koning).
Cis van den Heuvel, Betsie Bergman, Jo den Ouden en Sjaan van Bragt: in 2015 werd dit viertal op de foto gezet bij het vijftigjarig jubileum van het parochieel dameskoor in Esch. Ze zijn allen lid sinds de oprichting. Betsie Bergman stopte eerder dit jaar al noodgedwongen met het koor. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Doek valt voor parochieel dameskoor in Esch

CARRY DIRKX

Eén jaar na hun gouden jubileum stopt het parochieel dameskoor in Esch. ,,Ik dacht al vaker: hoe lang kunnen we nog doorgaan?", zegt Cis van den Heuvel (78), dirigent en organist van het koor. Tijdens de mis van zaterdag 17 december zingt het dameskoor voor het laatst in de Essche Sint-Willibrorduskerk.

Het parochieel dameskoor stond maar liefst 51 jaar bekend om haar plezier in het zingen, plezier in het samen koffie drinken - na afloop van de repetitie - én om haar enorm trouwe leden. De laatste jaren was er echter een gebrek aan nieuwe aanwas. ,,Afgelopen jaar zijn we vijf leden kwijtgeraakt", zegt Van den Heuvel. ,,Eén lid is overleden en vier anderen gingen in een verzorgingstehuis wonen. We bleven met slechts twaalf mensen over."

KWALITEIT BEWAKEN

Er waren enkele relatief jonge leden, maar de rest van het koor bestond uit vrouwen van rond de 80 jaar. ,,De kwaliteit van de stemmen werd minder, en de opkomst bij de repetities en bij de mis op zaterdag liep terug. Ik voelde me verantwoordelijk: ik wilde dat we goed klonken en met voldoende mensen waren. Dat leverde bij mij dan weer spanning op."

Na een gesprek met mede-koorlid en actief parochiaan Desiree Timmermans, besloten Van den Heuvel en Timmermans dat het beter was te stoppen. ,,Het was een moeilijke beslissing. En het is allemaal wat plotseling", zegt Van den Heuvel. ,,Maar anderzijds liep ik al vaker rond met de vraag: 'hoe lang gaan we dit volhouden?' Ik wilde de kwaliteit bewaken, maar dat werd moeilijker. Het ging alleen maar achteruit."

AFSCHEID NEMEN

De beslissing werd vorige week tijdens de repetitie bekendgemaakt aan de leden. ,,Niemand was er blij mee, maar er was alle begrip. Ze zullen het missen. Ik zal het ook missen. Het is iets wat we vijftig jaar gedaan hebben. Het zingen zal gemist worden, maar zeker ook het sociale aspect."

Zaterdag 17 december zingt het dameskoor voor het laatst tijdens de avondmis om 19.00 uur. Maandag 19 december komen de leden bij elkaar om, samen met de pastoor, afscheid te nemen.