TELEURSTELLING OVERHEERST IN GEMONDE

Invulling beheer De Kei wil maar niet vlotten

LONNEKE HOONDERT

Enthousiast, dat waren het bestuur van dorpshuis De Kei, de Gemondenaren en burgemeester en wethouders van de gemeente Sint-Michielsgestel toen in juli bekend werd dat Ria Verhees uit Boxtel het dagelijkse beheer van de accommodatie aan de Sint-Lambertusweg op zich nam. Verhees kwam, tot grote teleurstelling van alle betrokken partijen, haar proeftijd echter niet door. De verwachtingen van de beheerster en het bestuur over de invulling van de baan liepen te ver uiteen. Dát maakt behoorlijk wat los in het dorp.

Na het afscheid van beheerdersechtpaar Ad en Henny van Engeland duurde het even voordat er een opvolger gevonden werd. Gestelnaar Loyd Sweeb was in beeld, maar die werd uiteindelijk niet geschikt bevonden door het bestuur van De Kei: interim-voorzitter Marom Portier en voormalig beheerder Ad van Engeland. Een uitgebreide zoektocht volgde en Verhees begon op 1 september officieel aan haar taak. De Boxtelse zette meteen verschillende activiteiten op en werd omarmd door bezoekers van het dorpshuis. Ook het bestuur was destijds positief: ,,Verschillende kandidaten liepen een dagje mee. Maar met Ria klikte het meteen", vertelde Portier in augustus in deze krant.

VERWACHTINGEN

In een gesprek op 30 september werd echter duidelijk dat beheerder en bestuur in de praktijk niet op één lijn zaten. Volgens Verhees gaf het bestuur aan dat de communicatie niet verliep zoals verwacht. Ze kreeg te horen dat het haar laatste dag als beheerder was. ,,De boodschap overviel me en ik ben er nog steeds kapot van, want ik werkte er met hart en ziel", vertelt de Boxtelse. ,,In mijn ogen deed ik het goed. Er is ook niets buitensporig gebeurd. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk invulling te geven aan de functie." Die strookte simpelweg niet met de verwachtingen van het bestuur; dat geeft aan dat het leek alsof Verhees leiding gaf aan hen in plaats van andersom.

Ook het bestuur van De Kei had het graag anders gezien: ,,We zijn positief begonnen en hadden liever gehad dat het een succes was, maar in de praktijk werkte het gewoon niet tussen ons. En dat is precies waar een proefperiode voor bedoeld is", zegt Portier.

DORPSOVERLEG

De meningen over de reden van ontslag lopen uiteen, maar beide partijen betreuren dat het zo gelopen is. Ook bij Gemondenaren brengt het vertrek van Verhees behoorlijk wat teweeg. Zo trok een aantal partijen uit het Dorpsoverleg Gemonde (DOG) aan de bel bij wethouder Koos Loose. Die laat weten dat het ontslag van Verhees een zaak is tussen het bestuur van De Kei en de voormalig beheerster zelf. ,,Daar mengen we ons niet in."

Dat de gemoederen zo hoog zijn opgelopen, baart hem echter wel zorgen. ,,We voeren in het DOG een breed overleg over de toekomst van het dorp. Het is ondenkbaar om te praten over de toekomst van Gemonde zonder het bestuur van De Kei als tafelgenoot." Om die reden is de wethouder gesprekken aangegaan met betrokkenen om de situatie 'weer in regulier vaarwater te brengen'. ,,We willen het bestuur als volwaardige partij betrekken bij het overleg." En bij het normaliseren van de verhoudingen in Gemonde is iedereen gebaat. Alle partijen ijveren immers voor hetzelfde doel: de leefbaarheid en de toekomst van het dorp.

De Leefbaarheidsgroep, de denktank, De Kei, de Parochiële Caritas Instelling, de Sint-Lambertusschool en de ondernemersvereniging zijn allen betrokken bij het DOG dat onder leiding staat van voorzitter Loose.

NIEUWE TIJD

Het bestuur van de accommodatie wil op termijn kijken hoe ze de vrijgekomen positie gaat invullen, voorlopig is er een invalster. Volgens Portier is er een nieuwe tijd aangebroken voor De Kei. ,,We richten ons nu op de toekomst en vechten hard om het dorpshuis te behouden voor Gemonde." Het bestuur zet in op verjonging, zonder daarbij de functie als ontmoetingsplaats voor ouderen te verliezen. ,,We willen jongeren en moeders met kinderen alle ruimte bieden om activiteiten te ontplooien. Als ze goede ideeën hebben, willen we die faciliteren."


Hebbes Theater speelt in De Schuif

Theatershow 'De straat is mijn camping' van Hebbes Theater uit Gemonde is donderdag 8 december te zien in café De Schuif aan de Dorpsstraat. Het is de eerste voorstelling van de theaterschool.

Het toneelstuk werd geschreven door regisseur Herald Nobel en wordt gespeeld door Brabantse acteurs. De uitvoering gaat over volkszangeres Tina en haar gevolg die optreden in een kroeg. Als manager Mieke dood wordt gevonden op het toilet neemt de avond een bizarre wending... Na de opvoeringen in De Schuif wordt de productie nog in tal van andere Brabantse café's gespeeld. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.hebbestheater.nl.