Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

RIOOL- EN STRAATWERKZAAMHEDEN OP SCHEMA

Liempdse centrum in 'waaierverband'

,,De werkzaamheden verlopen op schema. Tenminste, als er niet te veel feestelijke activiteiten in het centrum plaatsvinden", grinnikt omgevingsmanager Ad van Rooij van aannemingsbedrijf Van den Boomen. Hij doelt op het Top 2000-festijn dat morgenochtend in Liempde wordt gehouden. De bestrating van de Keefheuvel is inmiddels voltooid, ook in de Barrierweg zijn de stratenmakers al een heel eind. Vóór carnaval moeten de werkzaamheden zijn afgerond.

Eind september is gestart met de herinrichting van het dorpscentrum. Centrumstraten krijgen een andere invulling, daarnaast wordt op verschillende plekken de riolering vervangen. Met in totaal twaalf mensen wordt dagelijks gewerkt in de kern van Liempde en eind februari zijn de werkzaamheden afgerond, laat Van Rooij weten. ,,De riolering in de Keefheuvel is inmiddels vervangen en de straat is dicht. Dat geldt ook bijna voor het gedeelte van de Barrierweg vanaf de SPPiLL-boerderij richting de Roderweg. Automobilisten kunnen vanaf vrijdag weer vanaf de Roderweg via de Barrierweg naar de Parkstraat."

Op de kruising van de Nieuwstraat met de Dorpsstraat zit de nieuwe riolering er over twee weken in, verwacht Van Rooij. ,,Vervolgens starten we aan het laatste gedeelte: de Nieuwstraat ter hoogte van de Dorpsstraat tot aan de Vlasspreistraat." Wat de vervanging van het riool betreft, loopt Van den Boomen een maand voor op schema. ,,Het straatwerk blijft echter bewerkelijk en is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bovendien kunnen we niet te veel straten tegelijk afsluiten."

De bestrating in de Keefheuvel en op het Raadhuisplein ligt er inmiddels en lijkt anders, maar Van Rooij laat weten dat het om dezelfde stenen gaat. ,,Ze worden echter anders aangebracht, in een waaierverband. Dit zorgt voor een rustieke uitstraling." Bovendien keren de trottoirbanden niet terug in het centrum. ,,De wegen worden rolstoel- en rollatorvriendelijk gemaakt." Naast vervanging van de riolering en herinrichting van de straten, wordt het centrum aantrekkelijker gemaakt. Zo krijgt het Concordiapark een opknapbeurt en wordt het samen met de kiosk omgedoopt tot 'muzikaal plein'. Het Raadhuisplein krijgt de naam 'ontmoetingsplein' en het gedeelte voor café Het Wapen van Liempde wordt met ruimere terrasjes en seizoensparkeren een 'culinair plein'. Op D'n Tip komen oplaadpunten voor elektrische fietsen.

MONDJESMAAT

Dat Van den Boomen met verschillende activiteiten rekening moet houden, zoals de start van de Top 2000 Stemweek, noemt Van Rooij 'geen enkel probleem'. ,,In goed overleg is alles mogelijk. Zo zorgen we er vrijdag voor dat er niet te veel lawaai wordt geproduceerd. Eigenlijk zouden we die ochtend starten met bronbemaling, een proces om de grondwaterstand te verlagen. Dat hebben we gelukkig naar de middag kunnen verzetten." Ook het overleg met omwonenden loopt op rolletjes, aldus Van Rooij. ,,Het


Aadje Piraatje

De bekende boekenfiguur Aadje Piraatje komt zaterdag 26 november om 13.30 uur naar Podium Boxtel aan de Burgakker voor een Sinterklaas-vertelvoorstelling met Ton Meijer. Kaartjes kosten 8,50 euro en zijn te koop aan de zaal.

wekelijkse inloopspreekuur op maandag van 09.30 tot 10.30 uur wordt mondjesmaat bezocht. Dat komt omdat we langsgaan bij bewoners en winkeliers vóórdat het werk in hun straat begint. Bovendien laten we de bestrating voor de huizen zo lang mogelijk liggen. Zo komen mensen met droge voeten tot de voordeur..."

FOTO BOVEN: De werkzaamheden in het centrum van Liempde, van bovenaf gezien. (Foto: Albert Stolwijk).


Auteur 'bestseller'
Kampina Airborne
signeert in Boxtel

De Oisterwijkse schrijver Peter van der Linden is zaterdag tijdens de opening van een expositie over een bijzondere Canadese oorlogsvondst aanwezig in oertijdmuseum De Groene Poort. Hij zal er de eerder dit jaar verschenen tweede druk van het boek 'Kampina Airborne' signeren.

'Kampina Airborne' vertelt het verhaal van de ruim honderd geallieerde soldaten die in september en oktober ongeveer zes weken onderdak vonden nabij de Huisvennen in Boxtel. Met steun van een groep verzetsmensen konden ze zich schuilhouden en in leven blijven. De Airbornes droegen een steentje bij aan de bevrijding van Boxtel op 24 en 25 oktober. Het boek, dat ook in het Engels is verschenen, is een bestseller.

Van der Linden was betrokken bij het onderzoek naar de vondst die in de zomer werd gedaan rond De Groene Poort. Ook Boxtelaar Roel Manders van de Kampina Airborne Memorial Group bood ondersteuning en verstrekte gedetailleerde informatie over een reeks vondsten. Zowel Van der Linden als Manders gaven voorwerpen in bruikleen voor de expositie over de bevrijding van Boxtel. Tijdens de signeersessie is het boek te koop.