POLITIE: 'INBRAAKMELDING HEEFT PRIORITEIT'

Flinke inbraakgolf in Boxtelse woonwijken

De gemeente Boxtel heeft te kampen met een forse toename van het aantal inbraken. Dit jaar staat de teller volgens de politie al op bijna negentig woninginbraken, vorig jaar werden 75 meldingen geregistreerd. Volgens de politie concentreert een deel van de inbraken zich in de wijk Zandvliet, maar afgelopen weekend werd ook in de wijk Oost viermaal ingebroken.

Waar inwoners spreken van een inbraakgolf, spreekt de politie van een stijging van het aantal meldingen van inbraak of poging tot inbraak. Volgens de politie vinden de inbraken zowel overdag als 's avonds en 's nachts plaats. ,,Als politie spreken we niet over een inbraakgolf, maar het is duidelijk dat iedere inbraak een enorme impact heeft op slachtoffers", reageert een woordvoerder. ,,Daarom heeft de aanpak van inbraken voor ons altijd prioriteit. Niet alleen in een periode waarin er sprake is van een stijging, maar het hele jaar door."

De politie werkt volgens de zegsman samen met de gemeente, Openbaar Ministerie en bewoners aan de aanpak van woninginbraken. ,,We zijn zichtbaar en onzichtbaar aanwezig in Boxtel. Bewoners melden verdachte situaties en met de gemeente hebben wij onder meer overleg op het vlak van preventie." Een onderwerp dat dan bijvoorbeeld besproken wordt is volgens de woordvoerder verbetering van openbare verlichting.

BUURTPREVENTIE-APP

De politie constateert dat bewoners zich steeds bewuster worden van verdachte situaties en elkaar op de hoogte houden. Een goed voorbeeld zijn de buurtpreventie-apps. In de wijk Zandvliet hebben 145 huishoudens zich aangesloten bij zo'n app, die beheerd wordt door vijf bewoners. Zij volgen een strikt protocol en zien erop toe dat een app alleen wordt gebruikt om verdachte situaties te melden. Ook in andere wijken zijn buurtpreventie-apps in het leven geroepen. ,,Soms weten mensen niet dat de politie heel graag op 112 gebeld wordt bij verdachte situaties", stelt de woordvoerder. ,,Een boodschap die we zeker willen meegeven omdat 112 bellen ertoe kan bijdragen dat de pakkans van daders vergroot wordt."

De politie is er nog niet in geslaagd verdachten aan te houden die in verband kunnen worden gebracht met een of meerdere inbraken. ,,We denken dat een aantal personen verantwoordelijk is voor een deel van de inbraken in de afgelopen periode", constateert de zegsman. Onlangs is wél iemand opgepakt die verdacht wordt van heling. Mogelijk kan deze verdachte de politie op het spoor brengen van daders.

Op pagina 5 uitgebreid aandacht voor de activiteiten van het Buurtnetwerk Zandvliet.