Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BUURTNETWERK ZANDVLIET VERSTERKT SAAMHORIGHEID

'Inbraakgolf zorgt voor onrust in wijk'

Veel bewoners van de Boxtelse wijk Zandvliet hebben zich aangesloten bij een netwerk dat een buurtpreventie-app onderhoudt. Meer dan honderd huishouders zijn aangemeld en informeren elkaar over verdachte situaties in de buurt. En die zijn er gelet op meer dan twintig incidenten sinds eind 2015 genoeg...

MARC CLEUTJENS

Het Buurtnetwerk Zandvliet bestaat nu enkele jaren en is het antwoord van wijkbewoners op de toename van het aantal woning- en auto-inbraken. Het netwerk heeft een buurtpreventie-app gelanceerd die uitsluitend gebruikt wordt om verdachte situaties te melden of buurtbewoners te informeren over de veiligheid in de buurt. Vijf beheerders zien er aan de hand van een streng protocol op toe dat de app niet wordt gebruikt voor andere, vaak minder urgente mededelingen.

De wijk Zandvliet lijkt een van de koplopers in Boxtel als het gaat om inbraken. De teller staat sinds de jaarwisseling op 21 incidenten. ,,Bedenk dat één incident meerdere inbraken kan omvatten", legt Frenk Breuer uit. ,,Het komt namelijk wel eens voor dat op één avond vier auto's worden leeggehaald en die staan als één incident geregistreerd." Breuer gaf deze week met buurtgenoten Eric Top en Leo van Geffen uitleg over de activiteiten van het Buurtnetwerk Zandvliet.

BURGERNET

De politie bevestigt dat Zandvliet in trek is bij inbrekers. Volgens een woordvoerder werd de voorbije vier weken in de wijk acht keer melding gemaakt van een inbraak. De laatste melding dateert van vrijdagmiddag 11 november, toen een woning aan de Deken Broekman het doelwit was. Een getuige zag een verdachte man wegrennen en meldde dit via de app; via Burgernet werd een melding per sms rondgestuurd. De dader kon ondanks grote inzet van zowel buurtbewoners als politie niet worden opgespoord.

Uit cijfers van het buurtnetwerk blijkt dat de Deken Broekmanlaan sinds Kerstmis het vaakst werd bezocht door inbrekers. Acht keer werd een inbraak of inbraakpoging gemeld. Ook in de straten Corpus, Schepenen en Drossaard werd vaker een inbraak gepleegd. De inbraken vonden op alle momenten van de dag plaats; vaak betrof het een woning, in sommige gevallen werden auto's leeggehaald.

GESPREK VAN DE DAG

De inbraken in Zandvliet zijn inmiddels het gesprek van de dag. Tijdens de laatste 'welkom in de wijk-borrel', bedoeld voor nieuwkomers, werd alleen maar over de inbraakgolf gesproken. ,,Het zorgt voor veel onrust en een gevoel van onveiligheid", zegt buurtbewoner Top. ,,Mensen vinden het niet fijn om telkens berichten over nieuwe inbraken te horen", vult Van Geffen aan. ,,Sommigen stappen zelfs uit de buurtpreventie-app omdat ze er niet meer tegen kunnen en dat is zorgelijk." Veel bewoners hebben aangegeven dat ze zich onveilig voelen en 's nachts slecht slapen. Omdat nogal wat inbraken met het nodige lawaai gepaard gingen, zijn velen extra alert. ,,Als ik wakker word, dan kijk ik in tegenstelling tot een jaar geleden nu altijd even naar buiten", vertelt Top.

Het Buurtnetwerk Zandvliet bespeurt echter dat de buurtpreventie-app ook een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid zorgt. ,,De mensen in Zandvliet zijn samen een stuk alerter geworden door de app", stelt Van Geffen. Hij vult aan dat sommige bewoners regelmatig een extra rondje door de wijk doen, bijvoorbeeld na het hardlopen of het boodschappen doen.

HANG- EN SLUITWERK

Als een van de beheerders geeft Breuer aan dat de buurtpreventie-app in eerste instantie bedoeld is om verdachte situaties te melden. ,,Volgens het protocol gaat iedereen dan naar een afgesproken plek in de wijk, zodat alle strategische plekken en uitvalswegen in beeld zijn. Buurtbewoners staan zo op de uitkijk, kijken of ze verdachte personen zien en noteren kentekens van verdachte auto's." De politie wordt eveneens gealarmeerd om in te grijpen.

Om te voorkomen dat de buurtpreventie-app te pas en te onpas volstroomt met berichten over inbraken, worden niet-urgente meldingen over inbraken uitsluitend met de beheerders gedeeld. ,,Wij zorgen voor de informatievoorziening en communiceren dan richting bewoners", vertelt Breuer.

Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens informatieavonden, waar samen met de politie voorlichting wordt gegeven. ,,Tijdens een van die avonden is bijvoorbeeld informatie verstrekt over goed hang- en sluitwerk", vertelt Top. ,,In onze wijk wordt nogal eens ingebroken via ramen, mede omdat kozijnen niet of onvoldoende afgesloten zijn. We hebben bewoners laten zien dat het soms een peulenschil is om een raampje open te wrikken", vult Breuer aan.

CAMERATOEZICHT?

Als het aan de beheerders van het Buurtnetwerk Zandvliet ligt, worden in de gemeente Boxtel verbindingen gelegd tussen de verschillende buurtpreventie-apps. ,,We hebben stellig de indruk dat de alertheid in onze wijk ertoe kan leiden dat de inbrekers zich verplaatsen naar andere wijken", constateert Top. ,,Als via bijvoorbeeld de gemeente gezorgd kan worden voor een koppeling, dan weten de inbrekers dat ze in élke wijk met honderden ogen gevolgd worden."

Cameratoezicht is wel eens besproken, maar is vanwege privacy in veel gemeenten nog een struikelblok. Vanuit het wijkplatform Centrum-Breukelen is al eens geopperd om in elk geval in de omgeving van de Deken Broekman camera's op te hangen.

De komst van het Buurt Informatie Netwerk (BIN) wordt door de beheerders van de buurtpreventie-app in Zandvliet toegejuicht omdat zo makkelijker informatie met de politie kan worden uitgewisseld. Nu is de buurt vaak afhankelijk van de wijkagent. ,,BIN is een manier om informatie uit verschillende whatsapp-groepen te bundelen", meent Top. Overwogen wordt de grens van de wijk Zandvliet wat op te rekken. Inwoners van het gebied dat wordt omsloten door de Van der Voortweg, Van Hugenpothstraat, Annastraat, Baroniestraat en Molenstraat zouden zich dan aan kunnen sluiten.

Meer weten over het Buurtnetwerk Zandvliet? Stuur een e-mail naar commissie.overlast@hotmail.nl. Kijk ook op www.politie.nl/themas/woningbraak.html.