Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELAAR AD VAN ESCH VLECHT NESTEN VOOR UILEN EN VALKEN

Passie voor ambachtelijk vlechtwerk

LINDA VAN DE WIEL

Een passie. Die heeft ambachtelijk mand- en korfvlechter Ad van Esch (67) uit Boxtel. Ongeveer vijftien jaar geleden is hij als imker begonnen met het vlechten van korven voor de bijen die hij als imker houdt. Ad vertelt in die periode iemand ontmoet te hebben die fervent korfvlechter is. Als natuurliefhebber sprak het vlechten hem enorm aan en wilde hij dit ambacht ook leren. Na zijn pensioen heeft hij hiervoor uitgebreid de tijd genomen…

Om zijn vaardigheden te verbeteren en uit te breiden, is Ad vier jaar geleden be-


Kerstconcert
door Big Band
en Wereldkoor

Nadat ze eerder al eens samen zomerse muziek maakten aan de oever van zwemplas De Langspier, treden Big Band Boxtel en het Wereldkoor zaterdag 11 december vanaf 14.00 uur samen op tijdens een kerstconcert. Dat wordt gehouden in de Tijberzaal van het Baanderherencollege en is gratis toegankelijk.

Diverse bekende liedjes worden door beide gezelschappen gezamenlijk vertolkt. ,,Daarbij moet je denken aan nummers als 'Feliz Navidad' van Julio Iglesias en 'Imagine' van John Lennon. Maar natuurlijk spelen en zingen we ook Stille Nacht, Heilige Nacht. Het wordt een bijzondere uitvoering in uiteenlopende talen", vertelt Marlies Hobbelen, die cornet speelt in de bigband. Het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie sluit de muzikale middag af.

gonnen bij de Vereniging voor Vlechters, volgens de Boxtelaar de beste vlechtvereniging van Nederland. Daar heeft hij de fijne kneepjes van het ambacht verder onder de knie gekregen. ,,Elke dinsdagmiddag rijd ik naar Horsen in Gelderland om nieuwe dingen te leren", aldus Ad. ,,Ik word op deze manier steeds beter in het vlechten." Ad vlecht uiteenlopende dingen, zoals egelhuisjes, kerstbomen en vogelhuisjes. Bij verschillende markten en bij De Groene Poort is hij een graag geziene gast die zijn kunsten vertoont en zijn vlechtwerk laat zien aan bezoekers. Ad én zijn passie zijn hierdoor ook steeds bekender binnen de Boxtelse gemeenschap aan het worden en regelmatig wordt hij door mensen gevraagd een vogelhuisje of kerstster te maken. Ook is hij behendig in het repareren van vlechtwerk.

EKSTERNESTEN

Zijn talent is ook niet onopgemerkt gebleven bij Brabants Landschap. Door deze stichting is hij benaderd met de vraag om van wilgentenen, kunstnesten voor ransuilen en boomvalken te vlechten. ,,Deze vogels nestelen meestal in eksternesten, maar omdat eksters steeds meer richting woonwijken trekken, is er een tekort aan nesten ontstaan", vertelt Ad. ,,De kunstnesten die ik vlecht, worden door Brabants Landschap op ongeveer zeven meter hoogte in bomen worden gehangen."

Jochem Sloothaak, coördinator soortenbescherming bij Brabants Landschap, onderstreept de noodzaak van het belangeloze werk dat Ad voor de stichting doet. ,,De populatie van voornamelijk de ransuil neemt af en in één van de gevlochten manden van Ad is een broedgeval geweest, wat een succes genoemd mag worden", aldus Sloothaak. Hij zet zich, net als Ad, voornamelijk in voor het Netwerk Uilenbescherming, waar zij samen met tweeduizend andere vrijwilligers zorg dragen voor de uilen in Noord-Brabant. Deze organisatie is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

EENDENKORVEN

Vol trots vertelt Ad ook over de eendenkorven die Brabants Landschap onlangs bij hem besteld heeft. De eerder door hem gevlochten eendenkorven staan bij de ingang van het hoofdkantoor van Brabants Landschap naast kasteel Nemerlaer in Haaren. Vlechten is een passie waarmee de Boxtelaar volle dagen kan vullen. En die ervoor zorgt dat hij zich sinds zijn pensioen nog geen moment verveeld heeft…

FOTO BOVEN: Ad van Esch aan het werk als mand- en korfvlechter. De Boxtelaar werkt graag bij biologische boerderij De Schoffel, die wordt gerund door zijn broer Kees en schoonzus Marina. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat te Boxtel klinkt maandag 28 november een repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt tekstbundels uit. De meezingavond in Rembrandt start om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open.