Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OORLOGSVONDST WIJST NAAR CANADESE BEVRIJDERS

Verschillende Engelsen spraken Fransch

Verder wetenschappelijk onderzoek zal nodig zijn, maar de kans dat zich onder de bevrijders van Boxtel ook Canadese militairen bevonden lijkt groot nu in het bos nabij De Groene Poort (foto) tal van voorwerpen van Canadese makelij zijn aangetroffen. De archeologiewerkgroep van Heemkunde Boxtel heeft de oorsprong van de meeste attributen kunnen achterhalen; de meeste zijn afkomstig uit Canada.

Een al eerder ontdekt dagboek van witte pater Bart van Leengoed van Sint-Charles duidt op de aanwezigheid van Canadezen. Letterlijk schrijft hij vanuit zijn onderduikadres op de Halsche Barrier op 24 september 1944: ,,Om 10 min. voor 10 zien we de eerste Engelse patrouille en 5 minuten later staan ze voor onze schuilkelder. (...) Het waren allen Schotten en zeer veel Katholieken. Veel van hen kenden de Witte Paters. Enkelen van ons konden Engels spreken en ook verschillende Engelsen spraken Fransch zodat we direct een aangenaam gesprek hadden."

Omdat meerdere voorwerpen in tweevoud zijn aangetroffen, vermoedt de werkgroep dat zich onder de Engelse en Schotse bevrijders mogelijk twee Canadezen bevonden. Ze behoorden wellicht tot de 'Canloans'. Dat waren goed opgeleide Canadese kapiteins en luitenants die werden ingezet om een tekort aan officieren in Britse regimenten op te vangen.

FOTO BOVEN: Directeur René Fraaije van De Groene Poort verwijdert herfstbladeren uit de kuil waarin de Canadese oorlogsattributen werden aangetroffen. (Foto: Peter de Koning).