Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DE GROENE POORT EXPOSEERT OPGEGRAVEN VOORWERPEN

Canadese oorlogsvondst in Boxtels bos

In de bossen rond oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel is in de zomer een bijzondere vondst gedaan. Een van de medewerkers stuitte op een metalen kistje waarin 170 stuks munitie zaten. Tijdens graafwerk werden meer voorwerpen gevonden die een bijzondere overeenkomst hebben: ze zijn afkomstig van Canadese militairen. De Groene Poort opent zaterdag een tentoonstelling met alle gevonden voorwerpen.

MARC CLEUTJENS

Museumdirecteur René Fraaije noemt de vondst een 'tijdscapsule'. ,,Meer dan zeventig jaar lang heeft het metalen kistje in de bodem gezeten en nu is het weer 'boven water' en kan onderzoek gedaan worden naar de herkomst." Met de archeologische werkgroep van Heemkunde Boxtel, waarvan hij ook lid is, is studie gemaakt van alle attributen die in het bos nabij de rijksweg A2 zijn aangetroffen. Voor specifieke vondsten werden deskundigen ingezet; de gemeente Boxtel ondersteunde het onderzoek met een bijdrage van 2.400 euro.

SIGARETTEN

Naast 170 stuks munitie van groot kaliber trof Fraaije met zijn team tal van historische voorwerpen aan. Zoals twee blauw geëmailleerde veldflessen die nog gevuld waren met water. ,,Het metalen kistje is van Canadese makelij, net zoals de verpakking van Winchester-sigaretten. Verder troffen we in de kuil ook een Canadees mondfluitje aan, een Sing-a-Tuna. Dat is een klein plastic fluitje waarmee je een saxofoon of een viool kon nabootsen. Een unieke vondst", vertelt Fraaije.

Verder werden in de kuil twee drankflessen gevonden. Eén exemplaar was gebroken, maar is door de museumdirecteur gelijmd. Het is een fles waarin White Horse-whisky heeft gezeten. Ook werden tal van verroeste blikjes gevonden, die behoord hebben aan het rantsoen van militairen. ,,Omdat we ook een glazen potje hebben gevonden waarop 'Made in Canada' staat, lijkt vast te staan dat in de dagen rond de bevrijding van Boxtel ook Canadese militairen actief zijn geweest."

SINT-CHARLES

Volgens de museumdirecteur belangrijk nieuws omdat niet eerder bekend was dat zich onder de bevrijders van Boxtel Canadezen bevonden. ,,Een dagboekfragment van witte pater Bart van Leengoed van klooster Sint-Charles lijkt te verwijzen naar Canadezen", vult Fraaije aan. De pater schreef over de ontruiming van het inmiddels verdwenen klooster in september 1944 en de bevrijding op 24 oktober door Schotse militairen. Vooral de opmerking dat enkele Engelsen Frans praatten, lijkt te bevestigen dat het in feite om Canadezen ging.

Op de benedenverdieping van De Groene Poort is deze week een kleine expositie ingericht waar alle gevonden voorwerpen te zien zijn. Naast de al genoemde attributen gaat het ook om gespen, etensresten zoals walnoten en eierschalen, een flesje mondspoelwater, een zoutvaatje en resten van een lampje.

Het gaat onder meer om twee zware metalen gewichten, die onderdeel uitgemaakt hebben van brandbommen. Daarnaast zijn het Duitse geweer dat in 2012 in de Dommel werd gevonden en een verroeste Stengun te zien. Dit Britse machinepistool werd recent aangetroffen in het bos waar thans veel modellen van dinosaurussen te zien zijn. Scherven van granaten maken de expositie compleet.

Wethouder Marusjka Lestrade verricht zaterdag 26 november om 15.30 uur de officiële opening van de tentoonstelling in De Groene Poort. De expositie is tot en met 31 december te zien.

Op pagina 3: 'Verschillende Engelsen praten Fransch'.

FOTO BOVEN: Museummedewerker Rien Bos richt een van de vitrines in waarin Canadese oorlogsvoorwerpen te zien zijn. Op de foto is onder meer een deel van de munitie zichtbaar, net als het rantsoenkistje en een van de veldflessen. (Foto: Peter de Koning).