De Sint-Lambertusschool in Gemonde heeft sinds dinsdag een eigen kinderpersbureau. Zeven leerlingen uit groep 7 maken de komende weken een échte krant. Die wordt uiteindelijk gepubliceerd in Brabants Centrum. (Foto: Peter de Koning).
De Sint-Lambertusschool in Gemonde heeft sinds dinsdag een eigen kinderpersbureau. Zeven leerlingen uit groep 7 maken de komende weken een échte krant. Die wordt uiteindelijk gepubliceerd in Brabants Centrum. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

De pennen zijn geslepen op het kinderpersbureau van de Sint-Lambertusschool

Gemonde heeft zeven razende reporters

Lonneke Hoondert

Brabants Centrum heeft er sinds dinsdag zeven correspondenten bij in Gemonde. Het nieuwe kinderpersbureau uit groep 7 van de Sint-Lambertusschool maakt een krant met het thema kerst die in dit nieuwsblad zal verschijnen. Op papier én digitaal. De komende weken gaan de razende reporters op pad om interviews te doen, sfeerverslagjes te maken en uiteraard nieuwsfoto's te schieten.

Kerstrecepten, verlanglijstjes met recensies van de verschillende cadeaus, ouderen die vertellen hoe vroeger kerstmis gevierd werd, interviews met bijzondere Gemondenaren: de kinderen barsten van de ideeën voor hun eigen krant. Dinsdagochtend vond de kick-off van het kinderpersbureau plaats in de Sint-Lambertusschool en de leerlingen hadden zich, zoals het échte journalisten betaamt, goed voorbereid. Ze vroegen initiatiefneemster Yvonne Groenendaal (22) uit Gemonde én de redacteur van Brabants Centrum het hemd van het lijf over het maken van een krant.

VOETSPOREN

Aandachtig luisterden de redacteuren in spe naar de presentatie van Groenendaal. Die legde onder meer uit welke rollen er allemaal op een nieuwsredactie worden vervuld: hoofdredacteur, fotograaf of bijvoorbeeld striptekenaar. Sjors van Lieshout heeft wel oren naar de laatste functie. ,,Ik vind van mezelf dat ik goed kan schetsen en zou graag iets voor de krant maken." Als hij vervolgens hoort dat zijn tekening door wel 20.000 lezers gezien kan worden, moet hij even slikken. ,,Dat is best spannend." Femke Persoons heeft er zin in: ,,Dit is zó cool. Bijna niemand van onze leeftijd schrijft voor de krant." Fleur van der Meijden ziet het project ook wel zitten: ,,We lezen thuis de krant en nu mag ik er gewoon zelf een bedenken." Zij heeft haar oog laten vallen op de baan van journalist én fotograaf. De halfbroer van Amber Schelstraete is journalist. Ze is apetrots dat ze in zijn voetsporen mag treden en de appel valt dan ook niet ver van de boom. Eerder schreef ze voor de afsluiting van de Kinderboekenweek een verhaal dat ze voor de hele school mocht voorlezen. ,,Maar toch ga ik liever fotograferen", bekent ze. ,,Ik doe dat thuis ook veel."

ZELF VERZINNEN

Groenendaal nam het initiatief tot het kinderpersbureau. ,,Ik wilde iets organiseren voor de jeugd in Gemonde. Ik vind dat er namelijk te weinig te doen is en wil laten zien dat er veel talentvolle kinderen in het dorp wonen", legde de Gemondse uit aan de leerlingen. Ze is bijna klaar met haar bacheloropleiding International Business Administration aan de Universiteit van Tilburg en raakte dit jaar in contact met interim-voorzitter Marom Portier van dorpshuis De Kei. Die organisatie zet zich in voor de leefbaarheid in het dorp en wil hierover naast ouderen, óók jongeren mee laten denken. Al snel werd het idee van een kinderpersbureau geboren. ,,Ik vind dat de ideeën echt vanuit de kinderen zelf moeten komen. Ik ben pas 22 jaar, maar kan het niet voor ze verzinnen. Er verandert te veel in een paar jaar tijd. Vandaar dat we ze alles zélf laten bedenken en schrijven. Dan ontdekken we pas wat ze echt leuk vinden", benadrukt Groenendaal.

HERINNEREN

Fleur van der Meijden, Renske Verhagen, Amber Schelstraete, Sofie Laheij, Femke Persoons, Sjors van Lieshout en Sanne Thomassen komen naast hun gewone lessen één keer per week een uur samen met leerkracht Ger van der Rijt. ,,Het is een verrijking. De kinderen hebben tijd over in de klas en doen daarom extra opdrachten om die tijd te benutten. Dat kan op het gebied van rekenen en taal. Tijdens de bijeenkomst bespreken we wat ze hebben gedaan, waar ze tegenaan lopen, hoe we dat oplossen en hoe we verder gaan." Het nieuwsblad dat de leerlingen gaan maken, is onderdeel van de verdiepende opdrachten die ze mogen doen.

Directeur Linsey van Gansewinkel is in haar nopjes met het project: ,,Als school willen we kinderen prikkelen en op een hoger niveau brengen. Je kunt veel binnenshuis, maar het is ook leuk om buiten naar binnen te halen. Een eigen kinderpersbureau is een ervaring die ze zichzelf nog op latere leeftijd zullen herinneren."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding