Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KLEDING HERSTELLEN STAAT CENTRAAL BIJ ZEVENTIENDE EDITIE

Repair Café: nog altijd een succes

LONNEKE HOONDERT

Al bijna vijf jaar doen ze het met enorm veel plezier: kapotte spullen en kleding repareren tijdens het Repair Café Boxtel. ,,Er wordt zoveel weggegooid, dat nog prima te maken is. Nergens voor nodig", vindt vrijwilliger Johan de Dreu. En het gaat niet alleen om het herstellen. ,,Het is fijn om iets voor anderen te betekenen. Die feelgood-factor: dáár doe je het voor", zegt Trix van der Kolk. Zij kruipt steevast achter de naaimachine.

Driemaal per jaar kunnen Boxtelaren op zaterdagmiddag terecht in kringloopwinkel Het Goed aan de Industrieweg en eenmaal in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. Daar staan dan zeven tot acht vrijwilligers klaar die allerlei reparaties uitvoeren: van verstelwerk aan kleding tot het herstellen van stofzuigers. Het zijn vooral hobbyisten, maar wél echte vakmensen die weten hoe ze met een naaimachine of soldeerbout om moeten gaan. ,,Ik ben een echte techneut. Ik groeide op met een vader die alles kon maken en ik heb dat ook geleerd", zegt De Dreu. In de vier jaar dat hij als vrijwilliger apparaten repareert, heeft hij ook wel opmerkelijke 'reparaties' uit moeten voeren. ,,Zoals die ene keer dat een jochie wel honderd briefjes in de gleuf van een cd-speler had gestopt..."

Van der Kolk is ook vrijwilligster van het eerste uur. ,,Ik maak graag kleding voor mezelf. Als ik bijvoorbeeld schoenen koop en geen passende broek kan vinden, dan naai ik die zelf. Ik vind het leuk om mensen te helpen die dit niet kunnen. Zo kan ik mijn eigen kwaliteiten inzetten voor een ander." Dat levert vaak dankbare momenten op, volgens Van der Kolk. ,,Een mevrouw had een versleten jas doordat ze steeds haar rolstoel moest duwen. Ze was erg gelukkig toen ik haar kon helpen door er suede lappen op te naaien. De stof was dik en het was een hele toer, maar het lukte tóch."

WEGGOOICULTUUR

Het Repair Café in Boxtel ontstond vier jaar geleden in navolging van het Amsterdamse voorbeeld. De bijeenkomsten worden doorgaans goed bezocht. ,,De ene keer komen er 25 mensen langs, de andere keer 50. Mensen weten de weg goed te vinden", vertelt David Andreae van duurzaamheidsbeweging Transitie Boxtel. Het Goed introduceerde het initiatief samen met Transitie Boxtel in de gemeente. Meegebrachte kapotte spullen worden dan door vrijwilligers gerepareerd. Zo hopen de initiatiefnemers de afvalberg te verkleinen en te laten zien dat repareren leuk is en vaak ook prima zelf gedaan kan worden. ,,We leven in een weggooicultuur en willen hergebruik stimuleren. Het Goed wil graag duurzaam

De Rots

VRIJDAG 25 NOVEMBER

Biljartvereniging De Rots        13.00

ZONDAG 27 NOVEMBER

Rommelmarkt Ons Ideaal        13.00

MAANDAG 28 NOVEMBER

Yoga SUB        09.00

Knutselen AVO        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Schilderclub Oircol        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Zenmeditatie        19.30

DINSDAG 29 NOVEMBER

Gym voor ouderen AVO        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

WOENSDAG 30 NOVEMBER

Knutselen AVO        09.30

Naailes SUB        13.00

Biljartvereniging De Rots        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Sinterklaasmiddag KBO        13.30

Countryclub        18.30

Bridgeclub De Rots        19.30

DONDERDAG 1 DECEMBER

Knutselen AVO        09.30

Computerles SUB        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Quilten        13.30

Tai Chi        19.30

VRIJDAG 2 DECEMBER

Biljartvereniging De Rots        13.00

ZATERDAG 3 DECEMBER

Rommelmarkt goede doel        13.00

Boxtel

Sint bij Kinderboerderij

Sinterklaas brengt woensdag 30 november een bezoek aan Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad. Kinderen zijn tussen 14.00 en 15.00 uur welkom om de goedheiligman te ontmoeten.

én sociaal ondernemen. Het Repair Café is daarom een perfecte aanvulling", vertelt Wendy Adams, filiaalleider van de Boxtelse vestiging.

,,Het is leuk om iets te herstellen waar iemand aan gehecht is. Dat geeft voldoening. Kleding is altijd goed te maken, bij apparaten slaagt een/derde van alle reparaties", zegt Andreae. De Dreu vult aan: ,,Elektronica met printplaten maken is lastig. We hebben daar geen capaciteit voor."

Zaterdag 26 november staat het zeventiende Repair Café op de planning in Het Goed. Dan wordt er tussen 12.00 en 15.00 uur speciale aandacht geschonken aan het maken, verstellen én 'oppimpen' van kleding. ,,Mensen denken er vaak niet aan, maar bij Het Goed koop je voor 7,50 euro een broek en die kun je tijdens het Repair Café meteen voor niets laten inkorten", zegt Adams. ,,Maar mensen mogen ook kapotte fietsen en alles met een stekker meenemen", benadrukt De Dreu. ,,Daarnaast is het ook mogelijk om kleine meubelen te repareren. Die worden niet vaak aangeboden, maar deze zaterdag zorg ik ervoor dat ik de juiste lijmklemmen bij me heb."

Reparaties worden gratis uitgevoerd, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

FOTO BOVEN: Johan de Dreu, Wendy Adams, Trix van der Kolk en David Andreae (v.l.n.r.) staan zaterdag 26 november klaar tijdens het Repair Café. (Foto: Peter de Koning).