Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

ZLTO LANCEERT FILMS OP FACEBOOK

Boerenleven in beeld in Boxtelse documentaires

ZLTO LANCEERT FILMS OP FACEBOOK

Boerenleven in beeld in Boxtelse documentaires

'Bij de boer over de vloer'. Dat is de titel van een korte reeks minidocumentaires die de Boxtelse filmmaker Fons Karssemakers heeft gemaakt over het agrarische leven in Liempde. In opdracht van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) ging hij letterlijk de boer op om het leven op de moderne boerderij vast te leggen.

Samen met de ZLTO wil Karssemakers in de zes korte films laten zien dat hedendaagse boeren moderne bedrijven runnen waar meer te doen is dan alleen dieren voeren. Vooral het romantische beeld dat bij velen nog steeds bestaat bij het leven op het platteland wil de filmmaker bijstellen. En dat doet hij met beelden die veelal werden gemaakt bij de Liempdse rundveehouder Stan Verhoeven. ,,Op een boerderij wordt gewerkt met computers en zelfs met drones", vertelde Karssemakers eerder in Brabants Centrum. ,,Ik heb een boer ontmoet die zijn vee en weilanden in de gaten hield met een drone." Volgens woordvoerder Mark de Jong van de ZLTO wil de agrarische belangenvereniging met de films laten zien hoeveel mensen nog steeds werk vinden in de agrarische sector. ,,We willen inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel en omliggende dorpen laten zien en beleven dat er hard gewerkt wordt op de boerderij. Ook willen we oud-klasgenoten van de boeren tonen dat het nog steeds bruist op het platteland." Volgens De Jong lanceert de ZLTO de filmpjes bewust in de aanloop naar de feestdagen. ,,Zo willen de jonge boeren die meewerken aan de films bereiken dat ook op sinterklaasavond en aan de kersttafel gesproken wordt over al het moois dat het platteland de boeren in deze regio te bieden heeft."

FOTO ONDER: Beeld van de opnamen voor 'Bij de boer over de vloer' door Fons Karssemakers (rechts). Hij filmde in de zomer Daan Bressers in de stal van rundveehouder Stan Verhoeven in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).