Afbeelding
Foto: Lawrence Lustig

GEMONDENAAR WINT GRAND SLAM OF DARTS

Michael van Gerwen blijft records breken

Michael van Gerwen steekt al vele maanden in topvorm. De oud-Boxtelaar boekt de ene na de andere dartszege en kegelde zondag in de finale van de Grand Slam of Darts en passant Phil Taylor uit de recordboeken. Van Gerwen boekte zijn 24e toernooizege in één kalenderjaar en dat was nog niet eerder gebeurd.

In de eindstrijd om de Grand Slam of Darts, waarin de beste darters van beide bonden in actie komen, was Van Gerwen zondagavond oppermachtig tegen James Wade: 16-8. In een reactie zei de darter over veel zelfvertrouwen te beschikken. ,,Ik weet niet of ik nog meer zelfvertrouwen kan krijgen", zei hij zelfs in de landelijke media.

Met zijn eindzege in Wolverhampton bevestigde Van Gerwen andermaal dat hij de grote favoriet is voor het WK dat over een maand begint in Londen. ,,Het WK is natuurlijk het grootste toernooi. Maar daarna heb je een aantal andere belangrijke toernooien en daar is deze er één van. Ik ga hier nu even van genieten, ik heb gelukkig nog een paar weken. Daarna ga ik me voorbereiden op het WK. Een toernooi winnen geeft je het beste gevoel dat er bestaat. Het was een moeilijke finale, ik heb er hard voor moeten werken."

IN STIJL AFSLUITEN

Van Gerwen won de Grand Slam of Darts ook in 2015. De darter won eerder dit jaar ook andere aansprekende toernooien, zoals het Europees kampioenschap en de World Grand Prix. Op het WK wil hij vanaf volgende maand een fraai seizoen in stijl afsluiten. Ook in Wolverhampton maakte de oud-Boxtelaar afgelopen week veel indruk. Hij zette in de kwartfinales Brendan Dolan met liefst 16-3 opzij en rekende eerder op zondag in de halve eindstrijd ook op overtuigende wijze af met Peter Wright (16-10).

De als zesde geplaatste Wade kwalificeerde zich voor de finale door de Schotse wereldkampioen Gary Anderson verrassend met 16-14 te kloppen. Waar Wade tegen Anderson nog een heel hoog niveau haalde, slaagde hij daar enkele uren later tegen Van Gerwen eigenlijk geen moment in. De linkshandige speler begon nog wel goed en kwam ook op een 3-1 voorsprong. Vanaf dat moment was het echter Van Gerwen die de dienst uitmaakte. Hij pakte zes vijf legs achter elkaar, liet Wade nog wel terugkomen tot 6-5, maar gaf daarna weer gas en zette zijn tegenstander op een onoverbrugbare achterstand van zes legs (11-5).

Die voorsprong kwam in het restant van de wedstrijd nimmer in gevaar en met een gemiddelde van 97,77 maakte Van Gerwen bij 15-8 een einde aan de eenzijdige partij. Hij verdiende ruim 127.000 euro met de eindzege. (Archieffoto: Lawrence Lustig/PDC).