Mobiele telefoons en fototoestellen werden veelvuldig gebruikt om de taferelen tijdens Stapel op Sint vast te leggen. (Foto: Peter de Koning).
Mobiele telefoons en fototoestellen werden veelvuldig gebruikt om de taferelen tijdens Stapel op Sint vast te leggen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EERSTE PUBLIEKSWEEKEND STAPEL OP SINT TREKT DUIZEND BEZOEKERS NAAR KASTEEL STAPELEN

'Sokken van Sinterklaas ruiken naar witte chocolade!'

,,Hopelijk ziet niemand dat we te laat zijn..." Twee kookpieten trokken zaterdagochtend even voor tienen een sprintje door park Stapelen. De eerste bezoekers stonden echter al op de brug over de kasteelgracht te wachten tot het eerste publieksweekend van Stapel op Sint van start ging. Het eerste halfuur trok al ruim honderd mensen, uiteindelijk brachten 1.125 mensen zaterdag en zondag een bezoek aan het kasteel.

,,We zijn maar vroeg naar Stapelen gegaan om de drukte voor te zijn. Gelukkig valt het mee en kunnen we dadelijk als eerste naar binnen", vertelde Jurgen van Abeelen die samen met zijn dochter Vere (2) een bezoek bracht aan Stapel op Sint. ,,Ze krijgt het Sinterklaasfeest nu echt bewust mee. Of ze de goedheiligman een handje gaat geven? Ik hoop het wel, maar ik denk dat ze het ook erg spannend vindt..." Dat gold ook voor Marit Pulles (7), die samen met haar tante Elly van Someren in de rij stond. ,,Als ik Sinterklaas straks zie, ga ik vragen wanneer hij bij m'n oma op bezoek komt."

Klokslag tien uur zwaaide de kasteelpoort open en stond een grote groep pieten de bezoekers op te wachten. Terwijl de eerste vijftien gasten een kijkje mochten nemen in de vertrekken van Sinterklaas en zijn knechten, konden anderen zich vermaken op de binnenplaats door de kookpieten een handje te helpen met pepernoten of te spelen met de pieten die 's avonds de daken weer op gingen.

NIET VLEKKELOOS

Onder leiding van de Wegwijspiet maakten kinderen en ouders een rondje door het kasteel. Daar leken de voorbereidingen voor pakjesavond niet geheel vlekkeloos te gaan: Pakjespiet had net een stel lege dozen ingepakt en de typemachine van Schrijfpiet had het net begeven. Gelukkig is het nog geen 5 december...

Op de bovenverdieping mocht iedereen zelfs even een blik werpen in de slaapkamer van Sinterklaas. ,,De Sint is 's nachts natuurlijk druk om de schoentjes te vullen, maar als hij terugkomt, heeft hij in ieder geval een lekker bedje", vertelde Wegwijspiet. En wat deed die gekke piet? Ze rook even aan de sokken van Sinterklaas die aan de waslijn hingen. ,,Mmm, die ruiken naar witte chocolade..."

De rondleiding werd afgesloten met het belangrijkste gedeelte: een ontmoeting met Sinterklaas. Een aantal kinderen bleef liever bij papa of mama op schoot zitten, maar er waren er ook enkele die de goedheiligman een handje durfden te geven. Stralend kwam Marit na afloop met haar tante Elly naar buiten. ,,Sinterklaas zei dat hij mijn oorbellen erg mooi vond. Ik ben alleen vergeten te vragen of hij nog naar mijn oma komt. Gelukkig heb ik dat al op een briefje geschreven en in mijn schoen gedaan. Dan leest Sinterklaas het nog wel."

VRIENDENAVOND

De Sint hield gisteren een vriendenavond voor alle sponsors die zijn verblijf in kasteel Stapelen mogelijk maken. Vorig jaar waren dat er 45, dit keer telde de goedheiligman 54 bereidwillige ondernemers die op een of andere manier hun steentje bijdragen. En dát naast de 125 pieten en vele schminkers, cateraars, verkeersregelaars en andere vrijwilligers die zich inzetten. ,,Mijn pieten en ik hebben met al deze mensen een fijne relatie opgebouwd", sprak Sinterklaas gisteravond op burgemeesterlijke toon. ,,Ik woon hier tijdelijk in een prachtig paleis waar de duizenden bezoekers, jong en oud, geen enkele drempel ervaren. Daar ben ik heel dankbaar voor, ik draag u allen op handen." Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit onthulde aan de Sint en zijn Kookpiet het geheim: ,,Iedere vrijwilliger doet waar hij goed in is en doet dat met heel veel plezier. En iedereen die toezegt, komt ook zijn afspraken na."

FOTO'S BOVEN: Op de foto met een groep pieten of meedoen aan Sinterklaas-spellen, zoals balanceren op een dak: het is allemaal mogelijk tijdens Stapel op Sint in Boxtel. (Foto's: Peter de Koning).

Balanceren op het dak, pakjes in de schoorsteen gooien, pepernoten bakken: kinderen leren tijdens Stapel op Sint hoe is het om piet te zijn.
Sinterklaas ontving gisteravond in de ridderzaal van kasteel Stapelen alle vrienden van Stapel op Sint. Met zijn pieten en kartrekker Wim Ketelaars (rechts) bedankte de goedheiligman de sponsors.